ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Τι μπορεί να συμβεί αν η εισαγγελία ασκήσει έφεση

Δημήτρης Λιγνάδης: Την άσκηση έφεσης κατά του αθωωτικού σκέλους της απόφασης για τον Δημήτρη Λιγναδη μελετά η Εισαγγελία Εφετών, μία μέρα μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η οποία σήμανε ταυτόχρονα την καταδίκη του σκηνοθέτη για δύο βιασμούς ανηλίκων, αλλά και την αποφυλάκισή του.

Με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν τα πρακτικά και η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, προκειμένου να μελετηθεί εάν θα ασκηθεί έφεση για την αθώωση του κατηγορούμενου για μία από τις υποθέσεις βιασμού που κατηγορήθηκε, αλλά και για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν.

Σε περίπτωση που η Εισαγγελία Εφετών ασκήσει έφεση, τότε στον Δημήτρη Λιγνάδη θα μπορεί να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Θα μπορεί, φυσικά, να επιβληθεί και μικρότερη ποινή ή και να κριθεί αθώος, εφόσον έτσι κρίνουν δικαστές και ένορκοι.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα μελετήσει εάν σωστά αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό, καθώς και για το εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η απόφαση για την αποφυλάκισή του μετά την καταδίκη, με τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο – απόφαση που συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

Ο Δ. Λιγνάδης αποφυλακίστηκε χθες το μεσημέρι, αφού κατέβαλε την εγγύηση των 30.000 ευρώ που του επιβλήθηκε. Το δικαστήριο έκρινε πως ο σκηνοθέτης είναι ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων ανδρών το 2015, αλλά πως πληρούνται στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις του νόμου για να του δοθεί αναστολή, μέχρι το Εφετείο, δημιουργώντας το απόλυτο νομικό και λογικό παράδοξο: Ο σκηνοθέτης παρέμεινε προφυλακισμένος επί 17 μήνες, παρά το τεκμήριο της αθωότητας, με τις Αρχές να θεωρούν πως είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα εγκλήματα και τελικά το δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος.

Ο καταδικασθείς πρωτόδικα σκηνοθέτης, πριν επιστρέψει στο σπίτι του (στο οποίο κατά την πρωτόδικη απόφαση βίασε τον ουκρανικής καταγωγής Π.Φ.), έκανε δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης έξω από τις φυλακές, στις οποίες εμφανίστηκε δικαιωμένος: «Ποτέ δεν πίστευα ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί -όπως και δεν παρασύρθηκε- για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπισα, όπως ίσως να παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ενάμιση χρόνο -ας μου επιτραπεί η έκφραση- παίζανε μόνοι τους μπάλα. Δικαιούμαι να αρχίσω να μιλάω και εγώ. Εχω περίπου 1,5 χρόνο να μιλήσω, δεν είναι η στιγμή να πω πολλά πράγματα. Θα έρθουν και αυτές οι στιγμές», ανάφερε, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα δικαιωθεί πλήρως στο Εφετείο και ότι «θα αποκατασταθεί η αλήθεια στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Η απόφαση να δοθεί αναστολή στον Δ. Λιγνάδη προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, με ανακοινώσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για ευνοϊκή μεταχείριση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για επίδειξη τοξικότητας στην πολιτική ζωή του τόπου.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων διεξήχθη χθες και μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του δικηγόρου του Δ. Λιγνάδη, Αλέξη Κουγια, ο οποίος θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019, ο οποίος έχει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις αναστολής στους καταδικασθέντες.

Δημήτρης Λιγνάδης: Τι λέει η Ενωση Δικαστών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοίνωση με την οποία «καλύπτει» τους δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση Λιγνάδη εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία αναφέρει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις “μάγισσες” της κάθε εποχής».

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι “ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ” των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που “εκδίδονται” με φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των δικαστηρίων, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», προσθέτει η μεγαλύτερη δικαστική ένωση.

hlektragr

Recent Posts

Σαν σήμερα 18 Μαΐου

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει…

46 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2024 είναι των Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι…

51 λεπτά ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

2 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

4 ώρες ago

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

20 ώρες ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

21 ώρες ago