ΕΛΛΑΔΑ

«Ήθελα δικαίωση για όλους τους τυφλούς» – Τι λέει η 28χρονη Τζουλιάνα στον Ε.Τ. για την περιπέτειά της με τον οδηγό ταξί και τον σκύλο της

Στα 28 της χρόνια η Τζουλιάνα, διακεκριμένη αθλήτρια και φιλόλογος, «βλέπει» καθημερινά μόνο τα εμπόδια για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Τυφλή σε ποσοστό 95%, είναι αχώριστη με τον σκύλο-οδηγό της, ένα μαύρο Λαμπραντόρ που ονομάζεται Uni και τη βοηθάει να κινείται στις δραστηριότητές της. Πριν από λίγες ημέρες στο ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μαζί με τον δικηγόρο της, Βαγγέλη Αυγουλά, που είναι επίσης τυφλός, πέτυχαν, όπως λένε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μια νίκη στον πόλεμο υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων με οπτική αναπηρία: Την καταδίκη οδηγού σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ, καθώς όχι μόνο είχε αρνηθεί να μεταφέρει την Τζουλιάνα και τον Uni αλλά είχε σπρώξει με δύναμη τον σκύλο-οδηγό έξω από το όχημά του αναγκάζοντας την κοπέλα να υποβάλει μήνυση καταθέτοντας με λεπτομέρειες το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων.Είπε ότι δεν δέχεται ζώα

Οπως είχε πει η 28χρονη, τον Απρίλιο του 2018 και ενώ βρισκόταν στην οδό Πανόρμου στην Αθήνα μαζί με έναν συναθλητή της, πλησίασε την πιάτσα ταξί και προσπάθησε να επιβιβαστεί στο πρώτο ελεύθερο όχημα. «Ανοιξα την πόρτα του συνοδηγού προκειμένου να εισέλθω με τον σκύλο-οδηγό μου. Ξαφνικά ο οδηγός έσπρωξε τον σκύλο μου έξω από το ταξί. Τον ρώτησα τι είναι αυτά που κάνει και μου αποκρίθηκε ότι δεν δέχεται ζώα. Του είπα ότι είναι σκύλος-οδηγός και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να μου το εξηγήσει ήρεμα και όχι να σπρώξει τον σκύλο μου με βία», είχε καταθέσει η κοπέλα, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να εξηγήσει στον οδηγό το γράμμα του νόμου.

«Εκείνος, βέβαια, ισχυρίστηκε ότι δεν τον νοιάζει τι λέω εγώ. Τον ενημέρωσα ότι έχω τη νομοθεσία που προβλέπει ότι όλοι οι σκύλοι-οδηγοί μπορούν να εισέλθουν εντός ταξί κανονικά, αλλά εκείνος μου αποκρίθηκε ότι δεν τον νοιάζει τι λέει ο νόμος και ξέρει πολύ καλύτερα τέτοια ζητήματα. Προσπάθησα να του εξηγήσω ήρεμα ότι είμαι τυφλή, γεγονός που το είπα αρκετές φορές, και ότι ο σκύλος-οδηγός μού είναι απαραίτητος και νόμιμος να μπαίνει μέσα, αλλά δεν καταλάβαινε τίποτα. Ηταν αρκετά εκνευρισμένος και, ενώ βρισκόμουν ήδη στο ύψος της πόρτας, μου είπε: “Φεύγω τώρα, γιατί έχω ήδη χάσει τρεις κούρσες”. Τον ενημέρωσα ότι θα του κάνω μήνυση και ότι θα καλέσω την Αστυνομία και αυτός αποκρίθηκε ότι δεν τον νοιάζει, ας κάνω ό,τι θέλω, καθώς δεν μπορεί να του κάνει η Αστυνομία τίποτα. Ενώ, λοιπόν, βρισκόμουν στο ύψος της πόρτας, εκείνος ξεκίνησε τη μηχανή και έκλεισε την πόρτα, με αποτέλεσμα να με βρει στη δεξιά γωνία του προσώπου μου, χωρίς να με πονέσει και να μου προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Ο φίλος μου ο Θανάσης κάλεσε το 100, ενώ στο σημείο ήρθαν και άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι προσπαθούσαν να του εξηγήσουν την κατάσταση, αλλά εκείνος δεν καταλάβαινε τίποτα. Ο συγκεκριμένος οδηγός τότε σηκώθηκε και έφυγε».

Σήμερα, μετά και τη δικαστική απόφαση, η Τζουλιάνα νιώθει δικαιωμένη. «Ο στόχος του δικαστηρίου ήταν να γίνει η αρχή για να αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά απέναντί μας. Ενιωσα δικαίωση και ταυτόχρονα ελπίδα ότι στο μέλλον μπορεί να ζούμε καλύτερα». Οπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπη με αρνητική συμπεριφορά, αλλά ήταν η βία εις βάρος του σκύλου-οδηγού που την οδήγησε στην Αστυνομία. «Είχα και άλλα περιστατικά ανθρώπων που δεν ήθελαν τον Uni, αλλά τους εξηγούσα με υπομονή τη νομοθεσία και καταλάβαιναν. Το χειρότερο δεν είναι ότι ο οδηγός αρνήθηκε να μας μεταφέρει αλλά το ότι δεν μας σεβάστηκε».

Μέλος της εθνικής ομάδας goalball, του ομαδικού αθλήματος των Παραολυμπιακών Αγώνων για άτομα με απώλεια όρασης, αλλά και αθλήτρια του στίβου, η Τζουλιάνα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Συχνά έρχεται αντιμέτωπη με έλλειψη προσβασιμότητας, ωστόσο στο δικαστήριο ζήτησε επιείκεια στο θέμα της άδειας οδήγησης του κατηγορουμένου, καθώς ο εισαγγελέας πρότεινε να του αφαιρεθεί για έναν χρόνο. «Ο στόχος μου ήταν η ηθική δικαίωση και όχι η εκδίκηση. Από τη στιγμή που ο οδηγός είπε ότι με το ταξί βιοπορίζεται δεν ήθελα να πεινάσουν αυτός και η οικογένειά του. Γι’ αυτό ζήτησα από το δικαστήριο να μην του αφαιρεθεί η άδεια», λέει η Τζουλιάνα.

Για παραδειγματική κρίση της Δικαιοσύνης κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο δικηγόρος της κοπέλας, Βαγγέλης Αυγουλάς. «Είναι η πρώτη καταδίκη που βασίστηκε στον αντιρατσιστικό νόμο για τις αδικίες εις βάρος ανθρώπων με αναπηρία, καθώς παλαιότερα βασιζόμασταν σε γενικές διατάξεις», επισημαίνει προσθέτοντας: «Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ενεργός τυφλός, είμαι ικανοποιημένος που πετύχαμε να εκδοθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταδικαστική απόφαση εις βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας, μάλιστα, και βία κατά του εκπαιδευμένου Λαμπραντόρ. Μετά την παραδειγματική κρίση της Δικαιοσύνης, η ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα των τυφλών χειριστών σκύλων-οδηγών είναι τόσο ορατή όσο και ο καθημερινός αγώνας των ανάπηρων πολιτών αυτής της χώρας για τα αυτονόητα».

Το Λαμπραντόρ έχει παραχωρηθεί στην Τζουλιάνα από το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων-Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών, ώστε να τη βοηθάει στις μετακινήσεις της.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago