ΕΛΛΑΔΑ

Μωβ μέδουσες: Για φθίνουσα πορεία μιλούν οι ερευνητές

Oι μωβ μέδουσες έχουν εξελιχθεί σε μόνιμο πονοκέφαλο αλλά ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κάνουν λόγο για σχετική κάμψη της παρουσίας τους, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για πυκνές συγκεντρώσεις.

«Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», σημειώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου.

Παρά την έλλειψη μεγάλων συγκεντρώσεων, η διασπορά της μωβ μέδουσας παραμένει μεγάλη, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Αιγαίου, με έμφαση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ πιο σποραδικά εμφανίζεται και στο Ιόνιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταγραφές στην πλατφόρμα του inaturalist, που γίνονται από πολίτες, υπάρχουν πολλές αναφορές για παρουσία μωβ μέδουσας στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό Κόλπο και στις Κυκλάδες, αλλά και στο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο, στα βορειοδυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Μωβ Μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.» ο δερματολόγος Μάρκος Μιχελάκης, σε περίπτωση επαφής με τη μοβ μέδουσα, θα πρέπει να ξεπλυθεί η περιοχή του τσιμπήματος άμεσα με άφθονο θαλασσινό νερό.

Επειτα, πρέπει να εφαρμοστεί ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων των πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Αν υπάρχουν κολλημένα στο δέρμα πλοκάμια, να απομακρυνθούν αλλά όχι με γυμνά χέρια (με μια πιστωτική κάρτα, για παράδειγμα), διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί επίσκεψη σε γιατρό.

hlektragr

Recent Posts

Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”

Τα Special Olympics Hellas, διοργανώνουν για ακόμη μία χρονιά Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics “Λουτράκι 2024”. Φέτος, θα διεξαχθούν…

2 ώρες ago

Το ΤΕΕ Roadshow σε Κόρινθο, Πύργο και Πάτρα

  Mε κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και…

3 ώρες ago

Δενδρόφυτευση στους Αγίους Θεοδώρους από μαθητές – Μια πρωτοβουλία της Motor Oil

Η 𝐌𝐨𝐭𝐨𝐫 𝐎𝐢𝐥 και ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με τη συμμετοχή…

3 ώρες ago

Σαν σήμερα 27 Απριλίου

1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ…

4 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Απριλίου

Το Σάββατο του Λαζάρου και του Ιερομάρτυρος Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων είναι σήμερα, 27 Απριλίου. Ποιοι…

4 ώρες ago

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

12 ώρες ago