ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος-Ταξίδι: Η διάσημη Πορτάρα και το τοπόσημο της γεύσης

Νάξος: Πύργοι, κάστρα, αρχαία ιερά, μοναστήρια, εκκλησίες, παραδοσιακοί οικισμοί, πανέμορφες παραλίες και επιβλητικοί ορεινοί όγκοι συνθέτουν το σκηνικό στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση που φτάνει τα 430 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών που απλώνεται σε 148 χλμ. Η μεσαιωνική πόλη είχε τρεις εισόδους, το Παραπόρτι, η νότια πύλη, που είναι η βασική είσοδος στο Κάστρο, η βόρεια είσοδος, η περίφημη Τρανή Πόρτα, που σώζεται σήμερα η ξύλινη πόρτα, και ακόμα μία νοτιοανατολική, το Πίσω Παραπόρτι, που σήμερα δεν σώζεται. Ξεκινήστε την περιήγησή σας στη Νάξο από την Πορτάρα, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται σημαντικά εκθέματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Πύργος Μπαζαίου, που χτίστηκε περίπου το 1600. Σήμερα έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως το γνωστό Φεστιβάλ Νάξου, που φέτος κλείνει 16 χρόνια δημιουργικής πορείας. Η καρδιά της Νάξου χτυπάει στο χωριό Απείρανθος, με τα μαρμάρινα καλντερίμια, τις θολωτές καμάρες και τα τέσσερα μουσεία της: Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Γεωλογικό και Φυσικής Ιστορίας. Δημοφιλείς προορισμοί είναι, επίσης, το χωριό Χαλκί, που μοιάζει σαν παλιά γειτονιά, το Φιλώτη, με τον πανύψηλο υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία, και στα πιο ορεινά του νησιού ο Κόρωνος.

Νάξος: Πού θα φάτε

Το «Flamingo Restaurant» θα το βρείτε στην παραλία της Χώρας Νάξου. Οικογενειακό εστιατόριο, ανοιχτό από τις 10 το πρωί για καφέ και πλουσιοπάροχο πλήρες πρωινό και χυμούς. Σερβίρει τηγανητές μελιτζάνες και κολοκυθάκια, τυρόπιτες με τρία διαφορετικά τυριά, αβοκάντο με γαρίδες, σαλάτες κ.λπ. Μπορείτε να συνεχίσετε με φαγητό στον φούρνο ή ψάρι και κρέας στη σχάρα, όλα φτιαγμένα από φρέσκα τοπικά προϊόντα.

Στην πιο πολυσύχναστη παραλία της πόλης της Νάξου, τον Αγιο Γεώργιο, υπάρχει το «Ippokampos Beach Restaurant», όπου θα απολαύσετε μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα με παραδοσιακές πινελιές. Το μενού, έξυπνα σχεδιασμένο, περιλαμβάνει σχεδόν όλα όσα θα επιθυμούσες να παραγγείλεις από την ξαπλώστρα στην αμμουδιά ή στο τραπέζι.

Στον δρόμο προς την πανέμορφη παραλία του Καστρακίου, στη Νάξο, σας περιμένει να σας υποδεχθεί στο ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον η ταβέρνα «Αξιώτισσα» με παραδοσιακές συνταγές και φρέσκα, κυρίως, ντόπια υλικά.

Νάξος και Παραλίες

 Ανάμεσα στις 19 προσβάσιμες παραλίες του νησιού, σίγουρα θα βρείτε την αγαπημένη σας. Κοσμικές ή απόμακρες, οργανωμένες ή μη, απάνεμες η ανεμοδαρμένες (ιδανικές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ). Το λιμάνι και η παραλία του Πανέρμου στη Νάξο, προφυλαγμένο σε κλειστό κόλπο στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, είναι σχεδόν πάντα απάνεμο και διαθέτει μικρό μόλο και όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά. Η παραλία που έχει αποσπάσει τις περισσότερες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις είναι ο Αγιος Προκόπιος της Νάξου, που απέχει μόλις 4 χλμ. από το λιμάνι του νησιού. Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η παραλία του Αγίου Γεωργίου της Νάξου είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Η παραλία Απόλλωνας της Νάξου είναι η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού που βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού.

Η παραλία Λιώνας της Νάξου είναι η όμορφη παραλία του ομώνυμου γραφικού οικισμού και όρμου στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Η Μικρή Βίγλα, όπως φανερώνει, άλλωστε, και το όνομά της, στα χρόνια της φραγκοκρατίας υπήρξε παρατηρητήριο (βίγλα) για τον κίνδυνο των πειρατών που πλησίαζαν το νησί. H μαγευτική παραλία της Ψιλής Αμμου της Νάξου βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Απλώνεται μπροστά από ένα κεδροδάσος και έχει θέα στα Κουφονήσια, που βρίσκονται απέναντι. Η παραλία Πλάκα ήταν η αγαπημένη παραλία των hippies τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Σήμερα προσφέρεται για άλλου ύφους συγκινήσεις, ενώ εξακολουθεί να παραμένει μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Νάξου. Ομορφες παραλίες είναι και του Κάμου και το Πυργάκι στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού.

Νάξος: Πού θα μείνετε

«Naxos Palace»: Ξεχωριστή φιλοξενία μέσα σε κέδρους

Τo ξενοδοχείο «Naxos Palace» είναι ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο στη Νάξο, το οποίο λειτουργεί από το 2005 και έχει χτιστεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «Naxos Palace» έχει χτιστεί γύρω από τους κέδρους που προϋπήρχαν, δίχως να χρειαστεί να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Το ξενοδοχείο διαθέτει 77 δωμάτια, όλα άρτια εξοπλισμένα έτσι ώστε να μη σας λείψει τίποτα κατά τη διαμονή σας στη Νάξο. Με διπλό ή μονά κρεβάτια και θέα στη θάλασσα, στην πόλη, στην πισίνα ή στον κήπο, ανάλογα με τις επιθυμίες του επισκέπτη. Τα δωμάτια αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα (το καθένα με το δικό του μπάνιο, το δικό του κλιματιστικό, το δικό του μπαλκόνι κ.λπ.), αλλά συνδέονται με κοινή είσοδο. Το ξενοδοχείο, επίσης, διαθέτει πισίνα, παιδική πισίνα, pool bar, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, lobby bar, υπαίθριο jacuzzi-υδρομασάζ (με δωρεάν χρήση), γυμναστήριο, mini spa, sauna, hamam, jacuzzi.

Πληροφορίες: Τηλ. 2285029133, http://www.naxospalacehotel.com

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

2 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

3 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

3 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

5 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

5 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

5 ώρες ago