ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι σε Μεθώνη και Κορώνη: Στις καστροπολιτείες της Μεσσηνίας

Πάνε, συνήθως, πακέτο στις επιλογές μας για διακοπές καθώς απέχουν μία ανάσα η μία από την άλλη. Τελικά, δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στο αν θα πάμε στη Μεθώνη ή την Κορώνη. Η σωστή απάντηση είναι και στις δύο!

Η Μεθώνη, κωμόπολη του Νομού Μεσσηνίας που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Εριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους. Ξακουστή για το κάστρο της, από τα σημαντικότερα της χώρας, χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο, έχει έκταση 93 στρέμματα. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η πύλη, κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους, ενώ τα τείχη είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα και συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Ολόκληρος ο οικισμός της Μεθώνης έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός ενώ έχει πολλούς ακόμη κρυμμένους θησαυρούς. Το αλληλοδιδακτικό σχολείο, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία στη νεοσύστατη Ελλάδα, η τοξωτή γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

Μισή ώρα περίπου από τη Μεθώνη, συναντάμε την Κορώνη. Φημισμένη και αυτή για το κάστρο της που δεσπόζει πάνω από την πόλη, μέσα στο οποίο διατηρούνται ακόμη σπίτια και ναοί, συνεπώς είναι κατοικήσιμο, υποδέχεται κάθε εποχή χιλιάδες κόσμου. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και στη συνέχεια δέχθηκε διάφορες τροποποιήσεις από τους εκάστοτε κατακτητές της περιοχής. Σήμερα, στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται τα κατάλοιπα της τρίκλιτης βασιλικής της Αγίας Σοφίας, πιθανόν του 7ου αιώνα. Πλησίον, βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που η αρχική οικοδόμησή του έγινε το 1689 ως καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Ρόκκο. Ο ναός στη συνέχεια μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και στους νεότερους χρόνους, σε ορθόδοξο ναό. Στο δυτικό άκρο του κάστρου υπάρχει το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κορώνη ανακηρύχθηκε εμβληματική κοινότητα της UNESCO για την προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση της μεσογειακής διατροφής. Οπως όλη η περιοχή, η Κορώνη είναι γνωστή για την άριστη ποιότητα των γεωργικών της προϊόντων, όπως η παγκοσμίως γνωστή ποικιλία ελιάς κορωνέικη.

Η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας είναι ένα αξιοθέατο στην Κορώνη που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το βενετσιάνικο κάστρο, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από φοινικόδεντρα και όχι μόνο και με πανοραμική θέα στην παραλία της πόλης. Στο σημείο αυτό, βρέθηκε το 1897 η εικόνα της Παναγίας της Ελεήστριας, μετά από όραμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη, της Μαρίας Σταθάκη. Αφού περιπλανηθούμε στα στενά της, θα κατηφορίσουμε στην προκυμαία με τον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι για να χαζέψουμε, να δοκιμάσουμε φρέσκο ψάρι και ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες.

Έρευνα – Τουρισμός στην Ελλάδα: Πολύ σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό [γραφήματα]

Απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται ένα νησί εξωτικό και μοναδικό από πολλές απόψεις. Ο λόγος για τη Σαπιέντζα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών, μετά τη Σχίζα. Κατάφυτο και με σπάνια χλωρίδα, αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο για φυσιολάτρες. Εδώ βρίσκεται μία πανέμορφη παραλία, η Αμμος, καθώς κι ένα μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος από κουμαριές. Στο νότιο σημείο του νησιού υπάρχει φάρος κατασκευασμένος το 1885. Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη.

Παραλίες για βουτιές

Δεν είναι μόνο η παραλία του οικισμού στη Μεθώνη! Οι παραλίες προς Φοινικούντα έχουν την ομορφιά τους, με το Μαυροβούνι να είναι από τις αρκετά δημοφιλείς. Η μεγάλη αμμουδιά Ζάγκα, οι παραλίες Περούλια και Χωμάτι (κάτω από το χωριό Βουνάρια) είναι επίσης κάποιες εξαιρετικές επιλογές. Βεβαίως, αν δεν σας νοιάζουν τα χιλιόμετρα, 40 λεπτά περίπου από τη Μεθώνη είναι η ξακουστή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Από τις ομορφότερες της Μεσογείου, είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή είναι τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

 

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

9 ώρες ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

10 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

10 ώρες ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

10 ώρες ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

10 ώρες ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

10 ώρες ago