ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Μια αιμοδοσία σώζει τρεις ανθρώπινες ζωές – Ποιο είναι το «ταξίδι» του αίματος που προσφέρουμε

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι η σημερινή και έρχεται να υπενθυμίσει στην Ελλάδα την αξία της προσφοράς αίματος το οποίο παρουσιάζει ελλείψεις ήδη πριν από την πανδημία.

 

Η σημερινή ημέρα εορτάζεται παγκοσμίως με μήνυμα “Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές”. Σκοπός του μηνύματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι της φετινής καμπάνιας είναι:

  • να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό σχετικά με την ανάγκη της τακτικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας,
  • να τονίσει την ανάγκη για προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επάρκειά του και την καθολική και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών για μεταγγίσεις αίματος,
  • να αναγνωρίσει και να προάγει την αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί επίσης ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα που συγκεντρώνει και διαχειρίζεται το εθνικό απόθεμα σε αίμα προωθεί κατ’ επανάληψη την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία. Από τα στοιχεία που διαθέτει, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού του συλλεγόμενου αίματος από εθελοντικές αιμοδοσίες. Το 2011 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου στο 50%, το 2015 στο 55% και από τα στοιχεία του 2020 η προέλευση του αίματος από εθελοντές αιμοδότες ανέρχεται σε 60%, ενώ από περιστασιακούς δότες για κάλυψη αναγκών συγγενικού περιβάλλοντος σε ποσοστό 34% περίπου.

Τι γίνεται το αίμα που δίνουμε

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση:

  • γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετού,
  • ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκεια τραυματιών,
  • καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις.

Το … ταξίδι του αίματος – Μια αιμοδοσία σώζει τρεις ζωές

Στο δεύτερο μήνυμά του, το “αιμοδοσία365” – ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Λάτση – που έχει σκοπό την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών, περιγράφει το άγνωστο στο ευρύ κοινό “ταξίδι” του αίματος μετά την εθελοντική αιμοδοσία.

Η ποσότητα του αίματος που προσφέρεται είναι περίπου 450 ml, που είναι περίπου το 10% του αίματος στον οργανισμό μας. Το αίμα ελέγχεται για τα λοιμώδη που μεταδίδονται με την μετάγγιση (ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, HIV, HTLV και σύφιλη), προσδιορίζεται η ομάδα του και διαχωρίζεται σε τρία παράγωγα: τα ερυθρά, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία μπορούν να χορηγηθούν σύμφωνα με τις ενδείξεις σε τρεις διαφορετικούς ασθενείς και έτσι να σωθούν τρεις ζωές.

Τα ερυθρά χορηγούνται  σε καταστάσεις  απώλειας αίματος όπως τα τροχαία,  τα χειρουργεία , ο τοκετός αλλά και καταστάσεις με αναιμία όπως τα νεογνά, οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ενδεικτικά ένα τροχαίο μπορεί να χρειαστεί έως και 50 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών, και ένας ασθενής  μπορεί να χρειαστεί έως και 30 μονάδες συμπυκνωμένων ερυθρών τον χρόνο.

Τα συμπυκνωμένα ερυθρά έχουν ημερομηνία λήξης, περίπου ένα μήνα μετά από την προσφορά τους για αυτό και είναι σημαντική η συστηματική εθελοντική αιμοδοσία ώστε να μπορούν να διατηρούνται σταθερά τα αποθέματα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και να μην υπάρχει η ανάγκη έκτακτων εκκλήσεων για αίμα.

Το πλάσμα περιέχει παράγοντες πήξης αλλά και άλλες σημαντικές πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας από τροχαία, χειρουργεία αλλά και για την παρασκευή σημαντικών φαρμακευτικών προϊόντων όπως η αλβουμίη και η γ-σφαιρίνη. Τέλος τα αιμοπετάλια χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς με αιματολογικούς και συμπαγείς καρκίνους που λαμβάνουν χημειοθεραπεία.

hlektragr

Recent Posts

Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Βραβεύθηκαν το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου. Γιορτή ανακύκλωσης για τη βράβευση των…

47 λεπτά ago

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15, που διεξήχθη στο Λουτράκι από τις…

52 λεπτά ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

Την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, σχετικά με την «Προμήθεια προθηκών-Λοιπού εκθεσιακού εξοπλισμού…

57 λεπτά ago

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

Με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων, το…

59 λεπτά ago

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη καθιέρωση του Μάϊου ως μήνας…

1 ώρα ago

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα, η σύγχρονη πρόκληση της κοινωνίας»

Η διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας διοργάνωσε την 17.5.2024 στη Σπάρτη, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα,…

1 ώρα ago