ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα με διασύνδεση «Ε9» και κτηματολογίου

Τη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα των φυσικών και των νομικών προσώπων της χώρας και τη διασύνδεσή της με το Εθνικό Κτηματολόγιο προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την περίοδο 2022-2023, όπως παρουσιάστηκε συνοπτικά από τον διοικητή της Αρχής, Γ. Πιτσιλή, σε πρόσφατη εμφάνισή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

 

Βάσει των όσων αναφέρονται στην παρουσίαση των επιχειρησιακών στόχων της ΑΑΔΕ για την περίοδο 2022-2025, η νέα αυτή ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα ονομάζεται «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά έτη η ΑΑΔΕ βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν και θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Διορθώσεις

Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές και οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν, δηλαδή, να δηλώνουν στη Φορολογική Διοίκηση (στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) τα πραγματικά στοιχεία όλων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο Κτηματολόγιο. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από το 2019 και θα εξακολουθήσει να παρέχεται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή θα προκύψει από σχετική Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία θα κοινοποιηθεί προς τον υπουργό Οικονομικών. Τελικός σκοπός της δυνατότητας που παρέχεται είναι η πλήρης ταύτιση των πληροφοριακών στοιχείων για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών τα οποία περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ και στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 επιτρέπεται να υποβάλλονται χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ.

Με προσαύξηση

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), ο υπόχρεος ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Οσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με εκείνα του Εθνικού Κτηματολογίου κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και, στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ μικρότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.

Η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων που έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων παρέχεται με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 73 του ν. 4607/2019. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου, η εν λόγω ρύθμιση «θα συμβάλει θετικά αφενός στην πλήρη και ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αλλά κυρίως στην ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο». Επιπλέον, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η ρύθμιση θα συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης σχέσεων κράτους-πολίτη, δεδομένου ότι η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις είναι χωρίς φορολογικό ενδιαφέρον, αφού υποβάλλονται μόνο για να δηλωθεί, π.χ., ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (για ελεγκτικούς σκοπούς της Διοίκησης) ή για να πραγματοποιηθεί ορθός εντοπισμός του ακινήτου (λόγω έλλειψης πλήρους ή ορθής απεικόνισης των χαρτών της ηλεκτρονικής εφαρμογής)». Ωστόσο, όπως ήδη προαναφέραμε, από την υποβολή των διορθωτικών-τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 μπορεί να προκύψουν αλλαγές και σε ουσιώδη περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί. Μπορεί, π.χ., να προκύψουν επιπλέον διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας που να οδηγήσουν σε έκδοση νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ με αυξημένο το ποσό του αναλογούντος φόρου.

Το έργο της δημιουργίας του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» και της διασύνδεσής του με το Κτηματολόγιο είναι ένα από τα μεγάλα «εμβληματικά έργα» που προγραμματίζει να υλοποιήσει η ΑΑΔΕ τα επόμενα τρία χρόνια με πόρους προερχόμενους από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ, εντός του 2022 θα έχουν υλοποιηθεί τα παρακάτω ψηφιακά έργα:

* Νέα φορολοταρία.

* Αυτοματοποιημένη ενημέρωση του Ε9 για τις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων στην εφαρμογή myProperty.

* Ενημερότητα με παρακράτηση και βεβαίωση οφειλής για μεταβιβάσεις.

* Πιλοτικά προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ μέσα από την πλατφόρμα myDATA.

* Πλατφόρμα για υποβολή και αξιοποίηση καταγγελιών.

* Ελεγχος QR codes στις αποδείξεις ταμειακών μηχανών.

* Εφαρμογή σάρωσης πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων για τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομης κυκλοφορίας οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε ακινησία.

* Ψηφιακή επίδοση σημειωμάτων παραβάσεων στους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους.

* Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού.

* QR codes σε έγγραφα που εκδίδονται από την ΑΑΔΕ.

* Live στατιστικά – open data.

* Πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων διαφόρων φόρων και τελών.

Απολογισμός

Σημειώνεται, τέλος, ότι βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Πιτσιλής για τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρείχε η ΑΑΔΕ στους πολίτες και στις επιχειρήσεις από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα:

* Υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myProperty 179.818 δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου, εκ των οποίων οι 122.705 ήταν δηλώσεις Φορολογίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων (ΦΜΑ), οι 41.030 ήταν δηλώσεις φορολογίας γονικών παροχών και οι 16.083 ήταν δηλώσεις φορολογίας δωρεών.

* Διεκπεραιώθηκαν 1.937.370 συναλλαγές στην πλατφόρμα myCAR. Από τις συναλλαγές αυτές, οι 498.093 αφορούσαν ακινησίες οχημάτων, οι 205.836 ήταν άρσεις ακινησίας και οι 1.233.441 αφορούσαν βεβαιώσεις περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

 

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

3 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

3 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

3 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

4 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

4 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

4 ώρες ago