ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΕΗ συνδέει 15.000 νοικοκυριά σε οπτική ίνα

Εντός του καλοκαιριού πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο οπτικών ινών της ΔΕΗ που ξεκίνησε πιλοτικά από το Περιστέρι και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους 10 δήμους. Σε πρώτη φάση, θα συνδεθούν 15.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυο Fiber to the Home (FttH) σε υπερυψηλές ταχύτητες.

 

Οπως σημείωσε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αλέξανδρος Πατεράκης, στο 5o Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022, η ΔΕΗ βρίσκεται παράλληλα στο τελικό στάδιο εκπόνησης προμηθειών για άλλες 500 χιλιάδες συνδέσεις σε δέκα επιπλέον δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σχεδιασμός

Εκτιμάται ότι από τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία. Οπως είπε, «το πιλοτικό μας πρόγραμμα ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού καλύπτοντας 15.000 κατοικίες, ενώ έως τα τέλη του 2022 θα καλυφθεί στο σύνολό του ο δήμος. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για να καλύψουμε 10 δήμους και 450.000 νοικοκυριά εντός των επόμενων 6-8 μηνών».

Σύμφωνα με το νέο business plan που έχει εκπονήσει η Επιχείρηση, η εταιρία θα συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ, και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες.

Στις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρία περιλαμβάνονται η διάθεση συνδέσεων στη χονδρική με ταχύτητα έως 1 Gbps και νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η αναγκαία διασύνδεση του 5G με οπτικές ίνες.

Εμπειρία

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του εν λόγω έργου, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολόνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.). Αυτό λοιπόν το δίκτυο θα το εκμεταλλευτεί ώστε το δίκτυο οπτικών ινών να «περάσει» στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.

Πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στον Άρειο Πάγο με πρωτοβουλία της ΔΕΗ

Πρόκειται για έναν στόχο απολύτως εφικτό, αφού όπως εξήγησε «η κατασκευή και η διαχείριση δικτύων είναι στο DNA της ΔΕΗ, μια δραστηριότητα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ελλάδα. Επιπλέον θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές της, το εκτεταμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη οπτικών ινών πιο γρήγορα και οικονομικά από την παραδοσιακή μέθοδο της υπόγειας όδευσης».

Ανταγωνισμός

Τα δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης που κατασκευάζει η ΔΕΗ επιτρέπουν τόσο στους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε εναλλακτικούς να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα υπηρεσιών, καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος τους για να φτάσουν στον τελικό πελάτη.

«Επιπλέον, η είσοδος της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες ενισχύει τον ανταγωνισμό και λειτουργεί ως επιταχυντής για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών ευρυζωνικότητας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα τους στόχους ψηφιακής μετάβασης», υπογράμμισε ο κ. Πατεράκης.

Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Επί του παρόντος, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova, ενώ εκτιμάται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσει η διάθεση της υπηρεσίας.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

6 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

7 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

7 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

7 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

8 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

8 ώρες ago