ΕΛΛΑΔΑ

Στόλτενμπεργκ: Παραμένει στόχος η γρήγορη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία

O πόλεμος στην Ουκρανία είναι «ένας άγριος πόλεμος», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμπληρώνοντας ότι «είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, έχοντας σχεδιάσει να πετύχει τους στόχους του σε μια εβδομάδα».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα «La Libre» και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια από τις πιο αναμενόμενες ενέργειες στρατιωτικής επίθεσης που είχαμε ποτέ». Επίσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρά διάρκεια».
Όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στη Συμμαχία και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία (για τη Σουηδία και τη Φινλανδία). Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί».

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και, όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία» προσέθεσε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστος σύμμαχος με δεδομένο την παρούσα κατάσταση, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε ότι «έχει παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι καλωσορίζουν αυτή τη βοήθεια. Είμαστε 30 σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, διαφορετικές απόψεις και στάσεις για πολλά θέματα. Το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά αυτές τις διαφορές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, δηλαδή στο ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον και ότι σε αυτήν την περίπτωση είμαστε έτοιμοι να προσκαλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

11 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

12 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

12 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

12 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

12 ώρες ago