ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική πολιτική για την ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ έχουν δημιουργηθεί και άλλες εστίες ανησυχίας που σχετίζονται με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις εγχώριες πηγές της, αλλά και θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, αφού οι εισαγωγές κοστίζουν ακριβά, διευρύνουν το εμπορικό μας έλλειμμα και επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και, βεβαίως, την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Είναι ανάγκη το πολιτικό σύστημα της χώρας, και ιδίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης που λένε «όχι» σε όλα, να δουν την πραγματικότητα και να συμφωνήσουν στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Κάθε νέα επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές, όπως αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, αντιμετωπίζεται ως εχθρός του περιβάλλοντος, όταν αντιθέτως η λειτουργία τέτοιων μονάδων θα περιορίσει την εξάρτησή μας από τις εισαγόμενες πηγές, ενώ η παραγωγή τους είναι περιβαλλοντικά καθαρή σε σχέση με τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας, τις οποίες υποχρεωνόμαστε να εισάγουμε και αν πληρώνουμε πανάκριβα και σε «συνάλλαγμα» την προμήθειά τους. Με άλλα λόγια, η πολεμική που αναπτύσσεται σε εξορύξεις ή ΑΠΕ τελικά βλάπτει και το περιβάλλον και την οικονομία.

Ταυτόχρονα, και εν όψει της δύσκολης συγκυρίας, θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας με αρχή από τα δημόσια κτίρια και προαιρετικά για τις κατοικίες και τις ιδιωτικές εταιρίες, ώστε να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης. Ολα αυτά πλέον είναι αναγκαία μέτρα όχι μόνο για να περάσουμε την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για να αναπτύξουμε μια νέα ενεργειακή πολιτική, φιλική προς το περιβάλλον, που θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη, όπως συμβαίνει με τις «πράσινες» πηγές και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

14 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

15 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

16 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

17 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

17 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

17 ώρες ago