ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτικοί «υποδέχονται» την PISA με στάση εργασίας για να ακυρώσουν τις εξετάσεις

Την πρώτη εφαρμογή της «Ελληνικής PISA» υποδέχονται με απεργία οι δάσκαλοι, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας, ώστε να ακυρώσουν τις εξετάσεις.

 

Η εκπαιδευτική ομοσπονδία κάνει λόγω για εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού, «που επιδιώκουν να ενισχύσουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τη λογική “όλοι εναντίον όλων”, με τα αποτελέσματα να ιεραρχούν μαθητές και σχολεία, ανοίγοντας τον αντιδραστικό δρόμο για τη γονεϊκή επιλογή σχολείων, μέσω της σύγκρισης.

Στον αντίποδα το υπουργείο Παιδείας επανέλαβε χθες σε ενημέρωση προς τους γονείς για το ρόλο του νέου θεσμού ότι η συμμετοχή των μαθητών είναι ανώνυμη, οι μαθητές δεν προετοιμάζονται σε κάποια ύλη και τα αποτελέσματα θα λειτουργήσουν μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, ώστε να επισημανθούν οι αδυναμίες στην εκπαίδευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες επιχειρούν να «σαμποτάρουν» πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, με τις σχέσεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και συνδικαλιστών να παραμένουν τεταμένες.

Διευκρινίσεις

Σε απαντήσεις του προς τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονέων, το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε τα εξής σχετικά με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της «Ελληνικής Pisa»:

  1. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε 600 σχολεία, 300 Δημοτικά και Γυμνάσια για τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου. Στη λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί περιλαμβάνονται μονοθέσια, ολιγοθέσια και πολυθέσια Δημοτικά και μικρά, μεσαία και μεγάλα Γυμνάσια, καθώς και ιδιωτικά σχολεία και Πρότυπα και Πειραματικά. Στόχος ήταν το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό όλων των σχολείων της χώρας, έτσι ώστε να συμμετέχουν μαθητές που φοιτούν σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα με διαφορετικές συνθήκες.
  2. Τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν δεν θα αφορούν ονομαστικά τον κάθε μαθητή, καθώς η εξέταση θα είναι ανώνυμη, αλλά τις επιδόσεις ανά περιφέρεια, ως ένα στοιχείο στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων.
  3. Οι μαθητές δεν εξετάζονται σε συγκεκριμένη ύλη, καθώς στόχος είναι να εντοπιστεί ο βαθμός αφομοίωσης των γνώσεων που αποκομίζουν οι μαθητές κατά την απόλυσή τους από την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  4. Παραδείγματα θεμάτων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://iep.edu.gr/el/arxiki-eedx, ανοιχτά προς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα θέματα θα τα καθορίσουν εκπαιδευτικοί που επελέγησαν από το ΙΕΠ και οι οποίοι διδάσκουν σε σχολεία.
  5. Στόχος των εξετάσεων είναι να η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις επιδόσεις των μαθητών θα λειτουργήσουν βοηθητικά για τυχόν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στα Προγράμματα Σπουδών.
  6. Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό σε εθνικό επίπεδο με στόχο τη συλλογή στοιχείων στην Ελλάδα, η οποία όμως αποτελεί εξαίρεση για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η Ελλάδα αποτελεί από τις ελάχιστες εξαιρέσεις της Ε.Ε. που ως τώρα δεν συλλέγουν συστηματικά σε ένα θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο και σε εθνικό επίπεδο στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης και δεν διεξάγουν εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα.
  7. Από το 2009 και μετά, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών έχει σταδιακά θεσμοθετήσει εξετάσεις για την αποτίμηση και διασφάλιση ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Μεταξύ αυτών των κρατών είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Κύπρος και η Τσεχία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις για την «Ελληνική Pisa» θα διεξαχθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

15 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

16 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

16 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

16 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

16 ώρες ago