ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Άγριο ξύλο για τη βιβλιοθήκη – Τον άμεσο εντοπισμό των δραστών ζητά η σύγκλητος

Μία χούφτα αντιεξουσιαστών προκάλεσε χθες ένταση στο campus του ΑΠΘ. Επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τις εργασίες κατασκευής της ενιαίας βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών, μετά το βανδαλισμό που υπέστη ο χώρος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εγινε μία σύλληψη, ενώ λίγα λεπτά της ώρας αργότερα οι ντυμένοι με μαύρες βερμούδες, μαύρες ζακέτες, μαύρα κράνη και με στειλιάρια στα χέρια αντιεξουσιαστές μετέφεραν την ένταση έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, όπου ήταν σε εξέλιξη διαδικτυακή συνεδρία της Συγκλήτου (η οποία αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών). Και στις δύο περιπτώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. 

Το σκηνικό είναι παρόμοιο με εκείνο της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν και πάλι διαμαρτυρόμενοι είχαν αποπειραθεί να διακόψουν τις εργασίες κατασκευής της βιβλιοθήκης. Ακολούθησε η βανδαλιστική επιδρομή του Σαββατοκύριακου και η ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΑΠΘ ότι η βιβλιοθήκη θα γίνει. Αυτό πρέπει να εξόργισε τρελά τους αντιεξουσιαστές και τους αριστερούς φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν συνηθίσει (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) να κάνουν κουμάντο.

Με πέτρες και τούβλα

Το μένος με το οποίο επιτίθεντο στις αστυνομικές δυνάμεις και πετούσαν πέτρες, τούβλα και μάρμαρα αποδεικνύει ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και προσπαθούν με το φόβο να σταματήσουν τις εργασίες στη βιβλιοθήκη. Ακόμη και το άτομο που συνελήφθη έδειχνε πως ήθελε να εκμεταλλευτεί την παρουσία των ΜΜΕ, φωνάζοντας -μεταξύ άλλων- «δεν μπορώ να αναπνεύσω», προσπαθώντας να μιμηθεί το «Ι can’t breathe» του Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε πριν από δύο χρόνια από αστυνομικούς στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Ο νεαρός που συνελήφθη είχε ταμπουρωθεί μέσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και μετά την επέμβαση των αστυνομικών οδηγήθηκε στο προαύλιο, όπου τον ξάπλωσαν στο έδαφος για να του περάσουν χειροπέδες.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο ΑΠΘ νωρίς το πρωί. Η κλούβα θα βρίσκεται πλέον μόνιμα σταθμευμένη απέναντι από το Νοσοκομείο «Γεννηματάς», ακριβώς δίπλα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Τα συνεργεία του εργολάβου εμφανίστηκαν περίπου στις 08:00 και μπήκαν μέσα στον ισόγειο χώρο, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη για 34 (!) χρόνια και εκκενώθηκε την Πρωτοχρονιά με πρωτοβουλία της διοίκησης και της κυβέρνησης. Επιασαν αμέσως δουλειά, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα μπάζα που άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να αρχίσουν από το μηδέν τη διαμόρφωση του χώρου.

Οι πρώτοι

Περίπου στις 12:00 εμφανίστηκαν οι πρώτοι αριστεροί φοιτητές, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται για την… παρουσία των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στο campus. Βέβαια, για 34 χρόνια που ο ισόγειος χώρος του τμήματος Βιολογίας τελούσε υπό κατάληψη δεν είχαν διαμαρτυρηθεί.

Λίγη ώρα αργότερα, εμφανίστηκαν ομοιόμορφα ντυμένοι οι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, μάρμαρα και τούβλα προς το χώρο εργασιών και τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και οι αντιεξουσιαστές απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Ομως, εμφανίστηκαν περίπου στις 15:00 έξω από το κτίριο Διοίκηση του ΑΠΘ (δηλαδή σε άλλο σημείο του campus) και κατέστρεψαν τις τζαμαρίες και τα ρολά της εισόδου. Στο σημείο έσπευσαν νέες δυνάμεις των ΜΑΤ, τα στελέχη των οποίων έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους αντιεξουσιαστές.

«Η Αστυνομία φυλούσε το χώρο, τους εργαζομένους που πήγαιναν για να φτιάξουν τη βιβλιοθήκη και μετά έφευγε. Από ένα σημείο και έπειτα προβληματίζεσαι τι πρέπει να φυλάς. Θα φυλάμε και τα… ντουβάρια πλέον. Η βιβλιοθήκη θα γίνει οπωσδήποτε. Η βία θα ξεριζωθεί. Απλώς είναι κάτι το οποίο είναι εγγενές στο ελληνικό πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, σχετικά με τις καταστροφές του Σαββατοκύριακου στο Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ

«Θέλει δουλειά»

Η βία, που στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να ξεριζωθεί θέλει δουλειά, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο. «Τα τελευταία δύο χρόνια, κατ’ αρχάς, επιτρέψαμε να μπαίνει η Αστυνομία όπου υπάρχει πρόβλημα, αρχίσαμε και κλείναμε συστηματικά όλες τις καταλήψεις που υπάρχουν στα πανεπιστήμια, έκλεισε αυτή η κατάληψη που υπήρχε 34 χρόνια, στην Αθήνα είχαμε αντίστοιχα την κατάληψη του κτιρίου Γκίνη και την κατάληψη του Βανκούβερ. Κλείνοντας αυτά, παύεις να έχεις τόπους συγκεντρώσεων αυτών των μπάχαλων μέσα στα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά.

«Η βιβλιοθήκη θα γίνει και θα αποδοθεί στους φοιτητές και ερευνητές μας. Το πανεπιστήμιο θα είναι συνεπές στις συμβατικές υποχρεώσεις του έναντι των θεσμών που χρηματοδοτούν το έργο», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Σε ό,τι αφορά τη μήνυση που υποβλήθηκε, σημείωσε ότι «κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις μας, με τις οποίες προασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δημόσια περιουσία από εγκληματικά στοιχεία κι έχουμε εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη».

hlektragr

Recent Posts

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

10 ώρες ago

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή – Έως την Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Η Γ.Σ.Ε.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια…

11 ώρες ago

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

11 ώρες ago

Καιρός Πάσχα: Δύο τα σενάρια – Τι να περιμένουμε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια για τον καιρό του Μεγάλου…

11 ώρες ago

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

14 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

16 ώρες ago