ΕΛΛΑΔΑ

Φάρμακα: Τι αλλάζει για τη φαρμακευτική δαπάνη με τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Φάρμακα: Μετά από δύο χρόνια που η πανδημία δεν άφηνε περιθώριο για άλλες μεταρρυθμίσεις και  με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση με πτώση των πανδημικών δεικτών, το υπουργείο Υγείας προωθεί ρυθμίσεις και σε άλλα πεδία.

 

Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό σήμερα ξεκινά να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και σε αυτό έχουν ήδη κατατεθεί τροπολογίες με ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική.

Ο στόχος είναι το “νοικοκύρεμα” της φαρμακευτικής δαπάνης που θα … ανακουφίσει τον ΕΟΠΥΥ και κατ΄επέκταση την “τσέπη” των πολιτών αλλά και τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών.

Βασική αλλαγή είναι ότι ο μέχρι τώρα ενιαίος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ “σπάει” σε δύο βασικούς κλειστούς προϋπολογισμούς. Ο ένας θα αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, δηλαδή τα 1Α που χορηγούνται στους ασθενείς αποκλειστικά σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και τα 1Β που διατίθενται τώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο άλλος θα είναι όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι περίπου 2 δις ευρώ, όμως η κατανάλωση φαρμάκων έφτασε το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 3,3 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον 1,3 δις ευρώ δίνεται από τις εταιρείες με τα γνωστά στον κλάδο clawback και rebate.

Μεταξύ των αλλαγών του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η κατάργηση της κατανομής των αυτόματων επιστροφών (clawback) 80%-20% για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη και 90%-10% για τη νοσοκομειακή. Εως τώρα, το 80% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της. Αντίστοιχα, στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 90% του clawback, υπολογίζεται μέχρι σήμερα βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 10% βάσει της ανάπτυξης της. Η κατάργηση αυτών των δύο τρόπων κατανομής του clawback αποτελούσε αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Πλέον, ο καταλογισμός του clawback στις εταιρίες θα γίνεται με βάση το μερίδιο αγοράς των φαρμάκων τους.

Επίσης, αυξάνεται το rebate, δηλαδή οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που καταβάλλουν οι εταιρείες στις τιμές των φαρμάκων ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεών τους, ενώ για φτηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα υπάρχει “πλαφόν” στο clawback με σκοπό τον εξορθολογισμό του. Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, για φαρμακευτικά σκευάσματα αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως 5 ευρώ, η αυτόματη επιστροφή ορίζεται σε 0%.

Μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών χορήγησης αντιικών φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς που βρίσκονται σε περιορισμό λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που διακινούν αντιϊκά φάρμακα δύναται να λειτουργούν και το Σάββατο.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

11 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

12 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

12 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

14 ώρες ago