ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι στην Κέα: Eνα νησιωτικό παζλ χρωμάτων

Η Κέα ή Τζια, γνωστή ως η «πύλη των Κυκλάδων», είναι το κοντινότερο νησί στην Αττική (απέχει μία ώρα από το Λαύριο) και ένα από τα πιο αγαπημένα στην καρδιά των ταξιδιάρικων ψυχών.

 

16 μόλις ναυτικά μίλια από το Λαύριο, μόλις 1 ώρα ταξίδι με το πλοίο, η Κέα έχει επιλογές για κάθε γούστο… Πολύβουες αλλά και απόμερες γωνιές, ωραίες παραλίες, κοσμοπολίτικα events και ήσυχα στέκια, καλό φαγητό και υποδομές που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ.

Πρωτεύουσα του νησιού, η Ιουλίδα, ένας οικισμός γεμάτος ιστορικές αναφορές και λευκά σπίτια με κοκκινωπές κεραμοσκεπές, γραφικά μαγαζάκια και δρομάκια που θα σας γεμίσουν όμορφες εικόνες. Eκεί θα συναντήσετε την πολυτραγουδισμένη βρύση του Ροκομένου, την πλατεία της Πιάτσας, αλλά και το στενό γραφικό «στεγάδι», φιλοτεχνημένο από τον επιφανή ζωγράφο κι επίτιμο δημότη του νησιού Αλέκο Φασιανό, που σας καλεί να το διαβείτε και να εξερευνήσετε τις τέσσερις συνοικίες της σύγχρονης και ιστορικής συνάμα Ιουλίδας. Στον ανήφορο από την Πιάτσα προς την πλατεία της Χώρας συναντάτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μουσεία των Κυκλάδων, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, από τη νεολιθική περίοδο έως και τους ιστορικούς χρόνους (7ος π.Χ.- 2ος αιώνας μ.Χ.). Η συνοικία Κάστρο στα βορειοδυτικά, πήρε το όνομά της από ενετικό κάστρο που κτίστηκε το 1210, με οικοδομικό υλικό από τους ναούς της αρχαίας ακρόπολης, όπως έγινε άλλωστε και με τα σπίτια της συνοικίας, σε πολλά από τα οποία βρίσκονται εντοιχισμένα αρχαία ανάγλυφα. Εδώ βρίσκεται κι η εκκλησία του πολιούχου του νησιού Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος τιμάται μεγαλοπρεπώς στις 10 Φεβρουαρίου. Αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής και το ιστορικό Δημαρχείο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό του 1902, έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, το οποίο κοσμούν ευρήματα από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Στην πρόσοψή του ξεχωρίζουν πήλινα αγάλματα του Ερμή και του Απόλλωνα, ενώ στη δυτική πλευρά του υπάρχουν εντοιχισμένα αρχαίο γυναικείο γλυπτό και ανάγλυφη παράσταση των κλασικών χρόνων. Κοντά στη βρύση «Τρία Πηγάδια» δεσπόζει το νέο Δημαρχείο της Ιουλίδας, χτισμένο επίσης με βάση σχέδια του Τσίλερ. Η Ιουλίδα εκτός από το Κάστρο περιλαμβάνει άλλες τρεις συνοικίες: το Κατωχώρι, τη Μεσάδα και το Πανωχώρι. Στο Κατωχώρι δεσπόζει η μητρόπολη της Ιουλίδας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και γνωστή με το όνομα «Δημοτικιά». Ανατολικά στον οικισμό βρίσκεται η συνοικία Μεσάδα και γύρω απ’ αυτήν το Πανωχώρι, το υψηλότερο τμήμα της Χώρας, με ενορία του τον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Γνωρίζοντας την Κορησσία και το ξακουστό Βουρκάρι

Η Κορησσία ή Λιβάδι είναι το λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου φυσικού κόλπου, ενώ η όμορφη εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς καθώς το πλοίο κατεβάζει την μπουκαπόρτα του. Στο εσωτερικό του οικισμού και στον δρόμο προς την Ιουλίδα θα συναντήσετε το εργοστάσιο Εμαγιέ, ένα σπουδαίο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, η καμινάδα του οποίου διακρίνεται εύκολα από το πλοίο καθώς μπαίνει στο λιμάνι. Μην παραλείψετε να αγναντέψετε και τον Αϊ-Γιώργη, όπου στην άκρη της αμμουδιάς δεσπόζει πάνω σε βράχο το γραφικό ξωκλήσι που φωτίζεται εντυπωσιακά κατά τις νυκτερινές ώρες.

Μόλις 2 χλμ. από την Κορησσσία, ο παραλιακός δρόμος θα σας φέρει στο ξακουστό Βουρκάρι, ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κοσμοπολίτικο οικισμό. Στον κλειστό και απάνεμο όρμο του αγκυροβολούν δεκάδες σκάφη αναψυχής και ιστιοφόρα. Γευτείτε φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και τοπικούς μεζέδες στα όμορφα ταβερνάκια κατά μήκος της παραλίας και κάντε βόλτα μέχρι την Αγία Ειρήνη. Η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι, είναι ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς των Κυκλάδων, ο οποίος μαρτυρά την παρουσία του ανθρώπου στο νησί κατά την προϊστορική περίοδο. Ιστορικής σημασίας είναι και το Στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ αξίζει να περπατήσετε μέχρι τον Φάρο, στο ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου. Κατασκευάστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και είναι ο πρώτος που άναψε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.

Στον οικισμό του Κούνδουρου

Από τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού, είναι γεμάτο εστιατόρια και καταλύματα, μεταξύ των οποίων και ανακαινισμένοι πετρόχτιστοι μύλοι. Οι παραλίες που βρίσκονται στην περιοχή θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο, είτε αναζητάτε κοσμοπολίτικη παραλία, θαλάσσια σπορ, αγκυροβόλιο σκαφών είτε πιο απομονωμένη αμμουδιά.

Για πεζοπορία

Η Κέα, με δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ., θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος». Εχουν επιλεγεί δώδεκα διαδρομές, στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια.

Βουτιές σε καταγάλανα νερά

Ο Οτζιάς με σκιά από αρμυρίκια, η αμμουδερή παραλία της Κορησσίας και οι Ποίησσες (ή Ποίσσες), ο Κούνδουρος, τα αμμουδερά Ξύλα και το Σπαθί είναι από τις αγαπημένες παραλίες του νησιού. Η Συκαμιά και το Καλυδονύχι, λίγο πιο απομονωμένες, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς. Στα νερά της Τζιας, έξω από το λιμάνι, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου, ο «Βρετανικός». Το υπερωκεάνιο μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο για τις ανάγκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανότατα βυθίστηκε από νάρκη.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Σπίτι στη Χώρα, Ιουλίδα, τηλ. 2288029101
Πανόραµα, Ιουλίδα, τηλ. 2288022341
Kylix, Ιουλίδα, τηλ. 6932596757
Καλοφαγάδες, Ιουλίδα, τηλ. 2288 022118
Παπαρούνα, Ιουλίδα, τηλ. 2288 022583
Πιάτσα, Ιουλίδα, τηλ. 2288022195
Ταβέρνα της Αννας, Οτζιάς, τηλ. 2288021680
Αρίστος, Βουρκάρι, τηλ. 2288021475

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Porto Kea Suites, Κορησσία, τηλ. 2288022870
Ydor Hotel & Spa, Βουρκάρι, τηλ. 2288022044
Keos Katoikies, Κορησσία, τηλ. 2288021661
Aigis Suites Kea, Βουρκάρι, τηλ. 2288021825
Anamar Kea Boutique, Κούνδουρος, τηλ. 2288031444
Vourkari Village, Βουρκάκι, τηλ. 2288022222
Spathi Beach Suites, Σπαθί, τηλ. 6942575627

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

55 λεπτά ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

10 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

11 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

11 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

13 ώρες ago