ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ επιστροφή: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Οπως τονίστηκε η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν θα έχουν ενσωματωθεί και οι λογαριασμοί του Μαίου και η διαδικασία θα είναι απλή καθώς ο καταναλωτής απλά πρέπει να υποβάλλει τα στοιχεία κατοικίας του και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα πάρουν τα στοιχεία των λογαριασμών από κάθε πάροχο.

Με «μπούσουλα» παλαιότερες πληρωμές έκτακτων επιδομάτων και ενισχύσεων, θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που είδαν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022.

Τα αναδρομικά θα φτάσουν μέχρι και τα 600 ευρώ και θα αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, για πρώτη ή και δεύτερη κατοικία.

Tα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται τόσο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς επίσης και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 (δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021).

Πληρωμές

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα προσδιορίζεται πρώτα η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από το ποσό της επιπλέον επιβάρυνσης θα αφαιρείται τυχόν εκπεσθέν ποσό επιδότησης και επί του υπολοίπου που θα απομένει θα εφαρμόζεται το ποσοστό 60%. Αν το 60% της επιστρεπτέας επιπλέον επιβάρυνσης το οποίο θα προκύπτει από τους υπολογισμούς αυτούς είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ, τότε το ύψος του τελικού ποσού επιστρεπτέας επιβάρυνσης θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

hlektragr

Recent Posts

Καβούρι: Νεκρός 37χρονος σε τροχαίο δυστύχημα

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στα νότια προάστια και…

25 λεπτά ago

Λουτράκι : U15 European Championship 11-18 Μαΐου 2024

Από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2024 στο 𝐔𝟏𝟓 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐄𝐀𝐍 𝐂𝐇𝐀𝐌𝐏𝐈𝐎𝐍𝐒𝐇𝐈𝐏 𝟐𝟎𝟐𝟒 (GR/FS/WW) πάνω…

52 λεπτά ago

Κορινθία: Έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού μετώπου

  Τρεις διαδοχικές συμβάσεις για την έναρξη του μεγάλου έργου της αποχέτευσης των ακαθάρτων του ανατολικού…

2 ώρες ago

Νέες ταυτότητες: Πότε λήγουν οι παλιές – Πόσο κοστίζουν οι καινούριες

Υποχρεωμένοι να βγάλουμε νέες ταυτότητες είμαστε όλοι οι Έλληνες, με την διαδικασία να έχει ήδη…

2 ώρες ago

Κηφισιά: Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό επί ώρες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν παιδί στο σχολικό λεωφορείο επί ώρες, τη…

2 ώρες ago

Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης και αφρικανική σκόνη από την Πέμπτη- Πού θα δούμε 30άρια

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη (16/5), η οποία θα συνοδευτεί και από…

2 ώρες ago