ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τι αποφασίστηκε

Σήμερα στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει σήμερα ένα νέο μοντέλο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα καταλήγει στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή και θα οδηγεί σε δραστική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αναδρομικά από 1ης-1-2022, με συνέπεια οι λογαριασμοί αυτοί να «ξεφουσκώσουν» από δω και πέρα και να επανέλθουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021, πριν από την ενεργειακή κρίση, η οποία κορυφώθηκε μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η νέα, γενναία κυβερνητική παρέμβαση θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου, θα ισχύσει σίγουρα ως το τέλος του 2022 και εφόσον απαιτηθεί, θα παραταθεί για όσο χρειαστεί και το επόμενο έτος. Θα υπάρξει, όμως, και αναδρομικότητα για τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, κατά τους οποίους έχουν υπάρξει υπέρογκοι λογαριασμοί και οι πληροφορίες αναφέρουν πως για την αναδρομικότητα αυτή -και μόνο γι’ αυτήν- θα τεθούν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, θα συνεχιστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο και η υφιστάμενη επιδότηση, με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στους πιο ευάλωτους.

Η παρέμβαση αυτή που, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνει με εξάντληση στα όριά τους των δημοσιονομικών περιθωρίων, θα χρηματοδοτηθεί από τον Προϋπολογισμό, αλλά και από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πόρους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης «κλείδωσαν» κατά τη νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά από αυτήν κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι ύστερα από πάρα πολλές συσκέψεις για το ζήτημα αυτό έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα στήριξη της κυβέρνησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρα, και τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τόσο το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και τη συνέπεια λόγων και έργων, καθώς πρόκειται για μία απόφαση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα λάβει η χώρα μας παράλληλα με τις διεργασίες που συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις,\

Η αβεβαιότητα σε σχέση με το εάν η Ε.Ε. θα καταλήξει τελικά στις αναγκαίες αποφάσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου επιτάχυνε τις εξελίξεις για οριστικοποίηση του εθνικού σχεδίου με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο θετικός απόηχος από την ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου θεωρείται βέβαιο πως θα αποτυπωθεί και στην ατμόσφαιρα στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ., οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα με ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και ένα από τα βασικά μηνύματα που αναμένεται να εκπέμψει αφορά στον κοινωνικό-προοδευτικό χαρακτήρα της πολιτικής της Ν.Δ.

Η γενναία αυτή παρέμβαση θα αποτελέσει, όμως, και ένα ακόμη πολύ ισχυρό επιχείρημα για τον κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της ενέργειας, που θα ζητήσει ο ίδιος μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου τα ενεργειακά και ο ενισχυμένος ρόλος της χώρας μας αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου, αλλά και στην ομιλία του την επόμενη ημέρα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία όλο το πλέγμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στις διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, αλλά και τις πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καθώς και τη γεωπολιτική ενίσχυσή της με τη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο, με προοπτική και παραγωγής φυσικού αερίου, μετά τη δρομολόγηση της έναρξης ερευνών σε έξι περιοχές της χώρας.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

18 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

1 ημέρα ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

1 ημέρα ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

1 ημέρα ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

1 ημέρα ago