ΕΛΛΑΔΑ

Αιδηψός-Θεοδωρικάκος: «Ο νόμος για την προστασία των ζώων τηρείται» – Τι ποινές αντιμετωπίζει ο δράστης

Για το περιστατικό της κακοποίησης της γάτας στην Αιδηψό τοποθετήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρενέβη για το εξοργιστικό περιστατικό από την πρώτη στιγμή.

 

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη τήρησης και εφαρμογής των νόμων. «Έδωσα τόση μεγάλη βάση στο περιστατικό γιατί πιστεύω ότι εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με τη βία, πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, στην αστυνομία και τους πολίτες. Η αστυνομία είναι εδώ για να προστατεύσει τους πολίτες και να συμβάλει στην τήρηση των νόμων. Χθες είδαν οι πάντες το βίντεο, κάποια άτομα που φέρονταν βάναυσα σε ένα γατάκι, κινητοποιήθηκαν, το έκαναν θέμα, τους συγχαίρω γι’ αυτό, και τους ευχαριστώ, γιατί μέσω της ανάδειξης αυτού του γεγονότος, η δυνατότητα στους πολίτες να μάθουν ότι υπάρχει ένας νόμος που αφορά στην προστασία των ζώων και στην κακοποίηση των ζώων. Ο νόμος είναι αυστηρός, και έμαθαν ότι αυτός ο νόμος τηρείται. Στην ελληνική αστυνομία έχουμε ιδρύσει το τμήμα προστασίας των ζώων και έχουν υπάρξει εκατοντάδες καταγγελίες. Έχουν γίνει περί τις 14ο συλλήψεις για κακοποίηση ζώων, έχουν υπάρξει συνολικά 900 πρόστιμα ύψους του 1,3 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε αρχικά, ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Οι δήμοι έχουν τις δικές τους ευθύνες δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές. Δουλειά της αστυνομίας είναι να ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και να είναι εκεί σε κάθε καταγγελία. Ο νόμος είναι νόμος, οφείλουμε να τον τηρούμε όλοι. Προστατεύουμε τα ζωάκια, είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα παιδείας, και το ενδιαφέρον είναι ότι στατιστικά, τα άτομα που φέρονται με βία στα ζώα, φέρονται με βία και στους ανθρώπους, και συνδέονται και με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο δράστης είναι σεσημασμένος, έχει συλληφθεί στο παρελθόν για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Αυτό που με στεναχώρησε ήταν ότι ολόκληρη η παρέα συμμετείχε σε αυτή την απολίτιστη συμπεριφορά. Οι πάντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αστυνομία είναι εξίσου αυστηρή με την εφαρμογή των νόμων, είναι απαίτηση της κοινωνίας. Δίνουμε μάχη για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε.

Για την ποινή που αντιμετωπίζει ο δράστης της κακοποίησης του ζώου, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως, «ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα. Η ποινή που θα του καταλογιστεί εξαρτάται από την κατηγορία που θα τού αποδοθεί. Πάντως ο νόμος είναι αυστηρός, και εάν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα το παράπτωμα, μπορεί να υπάρξει και ποινή φυλάκισης».

Το χρονικό

Χειροπέδες σε έναν νεαρό που θέλησε να κάνει… πλάκα κλοτσώντας και πετώντας ένα μικρό ανυπεράσπιστο γατάκι στη θάλασσα στην περιοχή της Αιδηψού, αφού πρώτα το δελέασε με φαγητό, πέρασαν χθες το απόγευμα οι αστυνομικοί. Το περιστατικό κακοποίησης που έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου και των φιλοζωικών οργανώσεων κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο από τον ίδιον τον άνδρα, ο οποίος μετά την κατακραυγή και με την απειλή των αυστηρών ποινών ισχυρίστηκε πως έκανε ένα αστείο σε λογικό (!) πλαίσιο.

Αποτροπιασμός

«Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα», έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι. Το βίντεο που έπαιξε στα social media μόνο αποτροπιασμό προκαλεί. Σε αυτό εμφανίζεται ο άντρας σε ψαροταβέρνα να προσπαθεί να ταΐσει μια αδέσποτη και πεινασμένη γατούλα. Η γατούλα πλησιάζει, εκείνος σαν να μην τρέχει τίποτα και με καμία δόση συμπόνιας και ανθρωπιάς την κλοτσά με δύναμη και τη ρίχνει στη θάλασσα. Το ίδιο εγκληματικό επιχείρησε να κάνει και με μια άλλη γάτα.

Μάλιστα, το θλιβερό στην όλη υπόθεση είναι ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στην παρέα του ακούγονται να γελάνε δυνατά, χωρίς να υπάρχει κάποιος να τον σταματάει. Με λίγα λόγια, τον παροτρύνουν να συνεχίσει το βασανισμό και της άλλης γάτας.

Απάντηση με ύβρεις

Πάντως, ο 30χρονος που φαίνεται στο βίντεο προσπάθησε νωρίτερα να απαντήσει όχι μόνο σαν να μη συμβαίνει κάτι, αλλά με ύβρεις μέσα από story στο Instagram. Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι στην παρέα του είχαν πιει λίγο παραπάνω και πως ο ίδιος αγαπάει τα ζώα! «Ενα συγγνώμη για αυτό που έγινε χθες. Είχαμε πιει πέντε μπίρες παραπάνω. Κάναμε μια μ@@@ σε λογικά επίπεδα. Δεν πήγαμε να κάνουμε χοντρή μ@@@. Δεν κλοτσήσαμε, σπρώξαμε το γατί και έπεσε στους είκοσι πόντους στην παραλία».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο και διευθύντρια της οργάνωσης Zero Stray Project, Σταματίνα Σταματάκου, που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ο βασανισμός ζώου είναι κακούργημα και με τον νέο νόμο η ποινή είναι φυλάκιση έως και δέκα έτη και πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ.

Οργή

«Αυτός ο άνθρωπος το ανέβασε στο Διαδίκτυο για να κάνει πλάκα, αστείο. Εκανε πλάκα με την παρέα του με το ανυπεράσπιστο γατάκι. Μάλιστα, πήγε να το κάνει και στο άλλο γατάκι. Γελούσαν…», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο εμφανώς εξοργισμένη από την κακοποίηση του ζώου.

Πάντως για καλή του τύχη ο γάτος είναι, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η φιλοζωική της Εύβοιας, «υγιής και μαζί με τους αγαπημένους του».

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

21 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

21 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

22 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

22 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

22 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

23 ώρες ago