ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδι στην Άνδρο

Η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα (απέχει περίπου δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας) την κάνουν ακόμη πιο δελεαστική για διακοπές ή για ένα ταξιδάκι-εξπρές! Η Ανδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, έχει όλα όσα ζητά ο κάθε επισκέπτης: γραφικά σοκάκια και σημεία γεμάτα ζωή, ήρεμες γωνιές, υπέροχες παραλίες και μία αυθεντικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο νησί.

Η Χώρα της, γεμάτη μεγαλοπρεπή και εντυπωσιακά σπίτια εφοπλιστών που φέρνουν στο μυαλό εικόνες άλλης εποχής, σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Πλακόστρωτα, πλατείες, ωραίες εκκλησίες και σημαντικά πνευματικά ιδρύματα, όπως η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, στεγασμένη σε ένα αρχοντικό του 1919, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, είναι μερικές από τις στάσεις που θα κάνετε. Ο Αφανής Ναύτης αποτελεί σήμα κατατεθέν. Εργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δεσπόζει από το 1959 στην πλατεία της Ρίβας, στο κάτω άκρο της Χώρας, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το νησί με το ενετικό κάστρο που κτίστηκε την περίοδο του δυνάστη Δάνδολου (1207-1233). Το ερειπωμένο πλέον κτίσμα είναι ό,τι απέμεινε από τους βομβαρδισμούς του 1943. Αν δεν φυσάει και αντέχετε τα ύψη, μπορείτε να διασχίσετε την τοξωτή πέτρινη γέφυρα, τη λεγόμενη «Καμάρα», και να περάσετε στο νησί για να αγναντέψετε το πέλαγος και να δείτε την πόλη και τον φάρο Τουρλίτη. Ο συγκεκριμένος φάρος φτιάχτηκε το 1887 και είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που είναι χτισμένος σε βράχο μέσα στη θάλασσα. Ο πύργος του ανασκευάστηκε το 1996 από την οικογένεια Γουλανδρή.

Γαύριο, Μπατσί ή Γιαλός
32 χλμ. από τη Χώρα, ξεπροβάλλει το κεντρικό λιμάνι, το Γαύριο. Στα βόρεια βρίσκεται πλήθος από όμορφα και γραφικά χωριά, όπως Αμόλοχος, Ανω και Κάτω Φελλός, Σιδόντας, Χάρτες, Βαρίδι, Καλυβάρι και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, Βιτάλι, Ζόργκος, Βλυχάδα. Χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, με πολλά ξενοδοχεία, μπαράκια, ταβέρνες και έντονη νυχτερινή ζωή, είναι από τα πολύ προβεβλημένα σημεία του νησιού.

Ενα ακόμα χωριό είναι το Μπατσί, που θεωρείται από πολλούς ως το τουριστικό κέντρο της Ανδρου. Το γαλάζιο του ορίζοντα και τα πράσινα αρμυρίκια δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, ενώ η παραλία μέσα στον οικισμό είναι αμμώδης, μεγάλη και οργανωμένη. Αξίζει μια βόλτα προς την Πίσω Βρύση, όπου οι παλιοί έλεγαν ότι ζούσαν νεράιδες. Στο Ανω Μπατσί θα ανακαλύψετε πολλές ομορφιές. Κοντά στο Μπατσί βρίσκεται η Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας. Σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης με την πλάκα με τον ύμνο της θεάς Ισιδος. Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο της κοινότητας Παλαιόπολης και η συλλογή του περιλαμβάνει γλυπτά, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του χώρου της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού, της σημερινής Παλαιόπολης.

Ο Ορμος Κορθίου, ή Γιαλός, επίσης, πλαισιώνεται μοναδικά από τη θέα των περισσοτέρων γύρω χωριών. Στην περιοχή δεσπόζουν το κάστρο της Φανερωμένης (Πάνω Κάστρο) και ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία του νησιού και χτίστηκε μεταξύ του 5ου και 8ου αιώνα. Στη στέγη του φυτρώνει κυπαρίσσι.

Ατελείωτες βουτιές
Η Ανδρος έχει δεκάδες αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες, αφού η ακτογραμμή είναι 176 χιλιόμετρα. Αμμώδεις ή βραχώδεις, ερημικές ή οργανωμένες, εύκολα προσβάσιμες, με ξαπλώστρες και beach bars ή δυσπρόσιτες μέσω βατών ή λιγότερων προσπελάσιμων δρόμων. Οι παραλίες είναι περισσότερες από 30, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα, καταγάλανα νερά. Από τη βορειότερη του νησιού κοντά στο στενό του Κάβο Ντόρο (Μικρή & Μεγάλη Πέζα) μέχρι τη νοτιότερη (Αγιος Ιωάννης στις Κρεμμύδες). Από τις κοσμικές (Μπατσί, Νειμποριό, Χρυσή Αμμος) μέχρι τις διάσημες και χιλιοφωτογραφημένες (Αχλα, Της Γριάς το πήδημα). Από τις δημοφιλείς στους νεότερους με τα beach bar (Πίσω Γιάλια, Χαλκολιμιώνας, Αγιος Πέτρος, Αποθήκες) μέχρι τις απομακρυσμένες αλλά ονειρικές ξανθές παραλίες της βορειοανατολικής ακτής (Ζόρκος, Ατένι, Βόρη), όλες έχουν κάτι να σας πουν.

Ωρα για πεζοπορία
Τα μονοπάτια έχουν ιστορία 4.000 ετών. Χρησιμοποιούνταν μέχρι και τη δεκαετία του ‘30, όταν ξεκίνησε η κατασκευή του οδικού δικτύου και ένωσε τους οικισμούς με ξωκλήσια και ναούς και με τα λιμάνια. Το συνολικό μήκος των μονοπατιών υπολογίζεται περίπου στα 300 χλμ. Επειτα, και με τη διάδοση του αυτοκινήτου, η χρήση των μονοπατιών ελαττώθηκε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν από δρόμους. Η πρώτη προσπάθεια τουριστικής ανάδειξης των μονοπατιών έγινε το 1997, με τη συντήρηση 12 μονοπατιών. Από τότε γίνεται συνεχώς συντήρηση και χαρτογράφηση του δικτύου των μονοπατιών από τοπικούς φορείς.

Καλό φαγητό & σπεσιαλιτέ
Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η φρουτάλια ή φουρτάλια. Πρόκειται για ομελέτα, που εκτός από αβγά περιλαμβάνει πατάτες σε ροδέλες και παραδοσιακά ανδριώτικα λουκάνικα. Επίσης, γνωστά είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τα παστέλια, τα οποία βρίσκει κανείς σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Οποιος προτιμά τις πικάντικες γεύσεις μπορεί να δοκιμάσει και την κοπανιστή (τυρί σε πήλινα, με μαλακή υφή και με πικάντικη γεύση).

hlektragr

Recent Posts

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

9 λεπτά ago

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στα προγράμματα: Φωτοβολταϊκά στη Στέγη και Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Φωτοβολταϊκά στη Στέγη…

12 λεπτά ago

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

2 ώρες ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

2 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

2 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

2 ώρες ago