ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομία: Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 7ετους ομολόγου – Πόσα χρήματα θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο

Στην επανέκδοση ομολόγων 7ετούς διάρκειας του 2020 θα προχωρήσει εκτός απροόπτου εντός της ημέρας το ελληνικό δημόσιο, με στόχο να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για τη χώρα μας μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής κλίμακας σε BB+ από την Standard & Poor’s τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και από την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

 

Με αυτή την έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει ένα ποσό μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

H αρχική έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 2%. Το 7ετές ομόλογο έχει τρέχουσα απόδοση στο 2,4%.

Καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων σε hedge funds, αλλά σε άλλου τύπου επενδυτές. Συνδιαχειριστές της έκδοσης του ομολόγου θα είναι οι εξής έξι τράπεζες: BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Για την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγου, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι επενδυτικές τράπεζες. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές γίνεται σε μια στιγμή που ναι μεν το κλίμα είναι θετικό για την οικονομική προοπτική της, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην επιλογή της επανέκδοσης ενός υφιστάμενου τίτλου αντί της της έκδοσης ενός νέου ομολόγου, καθώς μια νέα έκδοση θεωρείται πως ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο.

hlektragr

Recent Posts

Σαν σήμερα 18 Μαΐου

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει…

4 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2024 είναι των Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι…

8 λεπτά ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

2 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

3 ώρες ago

Ίσθμια : Περιβαλλοντική δράση ”Λούνα παρκ Ανακύκλωσης”

Στις 22 Μαΐου 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» θα πραγματοποιηθεί η περιβαλλοντική δράση…

19 ώρες ago

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πώς θα χορηγηθούν 300.000 voucher

Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αναμένεται…

20 ώρες ago