ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικό αέριο: Έκλεισαν οι στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία από την Gazprom

Φυσικό αέριο: Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

 

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Βουλγαρία-φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η ροή ρωσικού φυσικού αερίου  σύμφωνα με την Bulgartransgaz

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Το υπουργείο θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την κατάσταση.

Ομαλή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σερβίας και Βουλγαρίας στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ Σιγιάρτο

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Αυτή η τελευταία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε τις παραδόσεις στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν έγινε πληρωμή σε ρούβλια.

“Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας”, σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε “μη φιλικές” χώρες να πληρώσουν τις εισαγωγές τους φυσικού αερίου σε ρούβλια, αίτημα με το οποίο μόνον λίγοι αγοραστές συμμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής αερίου με τη Ρωσία πέρυσι.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

hlektragr

Recent Posts

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Από το Επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως μας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κορινθία ο Υπουργός…

1 ώρα ago

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Διαμαρτύρονται για την φτωχοποίησή τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα, καθώς καταγγέλλουν φτωχοποίηση της αστυνομίας. Αστυνομικοί έστησαν σκηνές απέναντι…

2 ώρες ago

Έγκριση όρων δημοπράτησης στην Περιφερειακή Επιτροπή έργου οδικής ασφάλειας της ΠΕ Μεσσηνίας

Εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης και καθορίστηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΔΙΚΗΣ…

2 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

2 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

3 ώρες ago

Αναστάσιος Γκιολής: «Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος στην είσοδο Λουτρακίου»

Αυτοψία στο έργο «Βελτίωση-Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Νο1 Λουτρακίου-Περαχώρας (Ισόπεδοι Κόμβοι-Συμβολές Οδών), πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ…

3 ώρες ago