ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Το σχέδιο για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ μετά το Πάσχα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για ραντεβού τέταρτης δόσης των πολιτών ηλικίας 70-79 ετών και την Παρασκευή, 15/4, θα ανοίξει για να κλείνουν ραντεβού όσοι είναι από 60 έως 69 ετών, ηλικιακές κατηγορίες που εμπίπτουν στην πρόσφατη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση τέταρτης δόσης.

 

Επίσης, ημέρα εισηγήσεων και πολύ πιθανόν ανακοινώσεων θα είναι η σημερινή όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των περιορισμών και την αναστολή χρήσης των πιστοποιητικών για την καλοκαιρινή περίοδο.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η «ατζέντα» της συζήτησης θα περιλαμβάνει περισσότερο άλλα επιμέρους ζητήματα, παρά τον… οδικό χάρτη των μέτρων από τον Μάιο και μετά που έχει ήδη συζητηθεί και έχει γίνει η εισήγηση το κυβερνητικό σχέδιο να εφαρμοστεί μετά την Πρωτομαγιά. Ανακοινώσεις για το τι θα ισχύει από την 1η Μαΐου και έπειτα αναμένεται να κάνει, σήμερα ή το πολύ έως αύριο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και τρεις θα είναι οι πυλώνες αυτών των ανακοινώσεων: Πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ. Για τα πιστοποιητικά, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος και έχει γίνει ήδη γνωστό, συζητείται να μην ισχύουν για τη θερινή περίοδο και για την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, τη στιγμή που όπως φαίνεται η χώρα μας οδεύει προς κατάργηση των self tests στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα. Η μάσκα, όπως άφησε σε δηλώσεις του να εννοηθεί ο κ. Πλεύρης, θα συνεχίσει να ισχύει σε εσωτερικούς χώρους, καθώς έχει προστατευτικό χαρακτήρα.

Εμβολιασμοί

Παράλληλα με την αποκλιμάκωση των μέτρων, ενισχύεται η προσπάθεια «οχύρωσης» κατά της λοίμωξης Covid-19 των ιδιαίτερα ευάλωτων πολιτών. Η πλατφόρμα για τέταρτη δόση στις ηλικίες 80 ετών και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και έως χθες είχαν προγραμματιστεί περίπου 40.000 ραντεβού. Σήμερα, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες 70-79 ετών και από την Παρασκευή 15/4 όσοι είναι μεταξύ 60 και 69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τέταρτη δόση πρέπει να χορηγείται σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών από την τρίτη δόση, ενώ όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό μετά την τρίτη δόση δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν τέταρτη δόση ή δεύτερη αναμνηστική.

Η τέταρτη δόση έχει όφελος στην αύξηση της προστασίας, καθώς φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ηδη η τρίτη δόση έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σοβαρή νόσο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος για διασωλήνωση των εμβολιασμένων και με την αναμνηστική (3η) δόση έναντι της Covid-19 είναι περίπου εννέα φορές μικρότερος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου έξι φορές μικρότερος.

Διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ διευκρίνισε χθες με σαφήνεια τα δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται με διασωλήνωση. Eνδεικτικά, στην επιδημιολογική έκθεση της 7ης Απριλίου ανακοινώθηκε ότι μεταξύ των 359 διασωληνωμένων ασθενών, ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι ήταν 207 (57,66%) και πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 152 ασθενείς (42,34%).

«Από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού έχει αυξηθεί σημαντικά, είναι αναμενόμενο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους, καθώς έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των μη εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής “Ομικρον”, που έχει πλήρως επικρατήσει στη χώρα, και τα χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής που διαθέτει, δηλαδή της ικανότητας να μολύνει και τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή προηγουμένως μολυνθεί με άλλες παραλλαγές του ιού», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό δεν είναι επιστημονικά ορθό να εκτιμάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση μόνο το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων στην κατηγορία των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η αποτελεσματικότητα ορίζεται από την αναλογία των διασωληνωμένων στους εμβολιασμένους σε σύγκριση με την αντίστοιχη αναλογία για τους ανεμβολίαστους».

Θωράκιση και για «Ομικρον» με την 3η δόση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής «Ομικρον» και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με αναμνηστική (3η) δόση είναι αποτελεσματικός και προσφέρει προστασία κατά 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου. Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, αυτό μεταφράζεται ως εξής: ο σχετικός κίνδυνος για τους εμβολιασμένους είναι περίπου έξι φορές μικρότερος για θάνατο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και περίπου εννέα φορές μικρότερος για διασωλήνωση.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Έρχεται το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σούμο σε συνεργασία με τη Πανελλήνια…

12 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

12 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

12 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η δράση «Together in Sport – Phase II» στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Κόρινθο

Παιδικά και νεανικά χαμόγελα πλημμύρισαν την Πέμπτη 9 Μαΐου τον υπαίθριο χώρο της Δομής Προσωρινής…

12 ώρες ago

«Εβδομάδα Μητέρας» | Δράσεις ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας…

12 ώρες ago

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για το μήνα Απρίλιο 2024

Αποτελέσματα και δράσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, για…

12 ώρες ago