ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Πώς θα βγαίνουν συντάξεις εντός 3 μηνών – Ολόκληρη η τροπολογία Χατζηδάκη

Η τροπολογία για τις συντάξεις κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Τι προβλέπει

Στις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται για τις συντάξεις αναλυτικά τα εξής:

* Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη απονομή της, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

* Μετά το 3μηνο η πράξη απονομής της σύνταξης εκδίδεται με βάση τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» χωρίς να απαιτείται επαλήθευση των δεδομένων αυτών από τον ΕΦΚΑ. Η αναγνώριση του επιπλέον ασφαλιστικού χρόνου που δεν έχει ψηφιοποιηθεί ή πιστοποιηθεί ως έγκυρος και δεν αποτελεί δεδομένο του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ» γίνεται χωρίς έλεγχο των φυσικών παραστατικών που αποδεικνύουν το χρόνο αυτό. Ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος δύναται να θεμελιώνεται και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών.

* Η έκδοση σύνταξης εντός 3μήνου εφαρμόζεται και σε όλες τις αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης που έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2022 και είναι σε εκκρεμότητα. Ειδικά για τις αιτήσεις αυτές, γίνονται δεκτές δηλώσεις για το χρόνο ασφάλισης χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των φυσικών παραστατικών που θεμελιώνουν τον επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο.

* Στην έκδοση σύνταξης συμπεριλαμβάνεται ειδοποίηση προς στους ασφαλισμένους ότι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν διαθέσιμα για έλεγχο τα φυσικά παραστατικά που δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος απονομής σύνταξης.

* Η πράξη απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης. Η απόφαση για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Οι διεθνείς συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για έκδοση απόφασης εντός 3μήνου.

* Οι πράξεις απονομής σύνταξης που εκδίδονται με τη διαδικασία ταχείας απονομής ελέγχονται εντός 3 ως 5 ετών από την έκδοσή τους. Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που έχει ληφθεί υπόψη για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης είναι εσφαλμένο, η πράξη μεταρρυθμίζεται αναλόγως ή ανακαλείται, κατά περίπτωση. Αν ο έλεγχος πραγματοποιηθεί μετά από την πάροδο τριών (3) ετών από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης και από αυτόν προκύψει ότι εκχώρησε αχρεώστητη καταβολή συντάξεων προς τον συνταξιούχο, η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων καταλαμβάνει μόνο τις συντάξεις που αντιστοιχούν στα τρία (3) τελευταία έτη πριν από τον σχετικό καταλογισμό. Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που έχει ληφθεί υπόψη για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης μέχρι 2 έτη, ο ασφαλισμένος δύναται να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές μέσα σε ένα έτος είτε με καταβολή των εισφορών που υπολείπονται είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη είτε με συνδυασμό των δύο τρόπων. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται σύμφωνα με την αξία τους κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης από τον ασφαλισμένο.

* Οι δηλώσεις περί αναγνώρισης πλασματικών ετών ελέγχονται εντός πέντε (5) και σε κάθε περίπτωση ο έλεγχός τους αποκλείεται μετά την πάροδο δέκα (10) ετών. Αν κατά τον έλεγχο,, ο συνταξιούχος δεν προσκομίσει τα φυσικά παραστατικά που θεμελιώνουν τον επιπλέον χρόνο συνταξιοδότησης, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου.

* Κατά την εξέταση αίτησης συνταξιοδότησης ή την αναπροσαρμογή της καταβαλλόμενης σύνταξης, ο χρόνος ασφάλισης του αιτούντος αναγνωρίζεται με βάση κάθε διαθέσιμο έγγραφο που είναι πρόσφορο να αποδείξει την ασφαλιστέα ιδιότητα. Για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στα πρώην Ταμεία που είχαν ενταχθεί σε αυτό, ο χρόνος ασφάλισης αποδεικνύεται και από την αντίστοιχη περίοδο ασφάλισης κλάδου ασθενείας, όπως απεικονίζεται στα ασφαλιστικά βιβλιάρια, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης αναγνώρισης του χρόνου αυτού. Στο χρόνο ασφάλισης του κλάδου ασθενείας της παρούσας παραγράφου δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος ασφάλισης του ασφαλισμένου ως εμμέσως ασφαλισθέντος, ούτε ο χρόνος ασφάλισης μόνο για τον κίνδυνο ατυχήματος. Για ασφαλισμένους πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους που αιτούνται συνταξιοδότηση με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, όταν τελευταίος φορέας ασφάλισης δεν ήταν το Δημόσιο, ο χρόνος επιπλέον απασχόλησης σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου που ζητούν να αναγνωρισθεί αποδεικνύεται και από σχετική βεβαίωση της υπηρεσίας αυτής. Για πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ο χρόνος προηγούμενης απασχόλησής τους που έχει αποτυπωθεί στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) θεωρείται χρόνος ασφάλισης χωρίς να απαιτείται περαιτέρω επαλήθευσή του πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης.

* Ασφαλισμένοι Ταμείων του ΕΦΚΑ πλην του ΟΓΑ οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματοποιήσει από τέσσερις χιλιάδες τριακόσιες πενήντα (4.350) έως τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιες ενενήντα εννέα (4.499) ημέρες πραγματικής ασφάλισης αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους από τους φορείς αυτούς και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης δύνανται να αναγνωρίσουν μέχρι εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με την εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη.

hlektragr

Recent Posts

Μια σπάνια ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται στη Γη

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα…

41 λεπτά ago

Έναρξη Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Πάλης στο Λουτράκι – Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης & ο Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας…

1 ώρα ago

Λουτράκι: U15 European Wrestling & Grappling Championship

Το Grappling είναι ένα στυλ πάλης που συνδυάζει την τεχνική που προέρχεται από διάφορα αθλήματα…

1 ώρα ago

Εκδήλωση στην Κόρινθο για την έμφυλη βία την Κυριακή 12 Μαΐου

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

2 ώρες ago

Έργα προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου

Έργα προστασίας  από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη…

3 ώρες ago

Κόρινθος: Παρουσίαση βιβλίου του Απ. Παπαφωτίου

«Το Territorio της Κορίνθου και η Βενετική Υδατογέφυρα στο Ποτάμι Ράχιανι του Άσσου Κορινθίας (Ιστορία-κατασκευή)»…

3 ώρες ago