ΕΛΛΑΔΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Παγώνουν» για ένα μήνα λόγω αποχής των συμβολαιογράφων

Κατά το διάστημα της αποχής, δύναται να χορηγηθεί άδεια για τη μεταβίβαση ακινήτου μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου. Περαιτέρω, ορίστηκε ως ημερομηνία σύγκλησης νέας Γενικής Συνέλευσης για επανεξέταση των θεμάτων και λήψη αποφάσεων η Δευτέρα 9 Μαΐου 2022.

Οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν με τον νέο εναλλακτικό τρόπο έκδοσης της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του νέου νόμου, ο συμβολαιογράφος θα κρατάει μια εγγυοδοσία και θα αποδίδει είτε από τον πωλητή είτε από τον αγοραστή το 3 τοις χιλίοις, αντικειμενική ή δηλωθείσα αξία, και στη συνέχεια θα το αποδίδει για λογαριασμό τους. Αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους συμβολαιογράφους, καθώς, όπως λένε οι ίδιοι, δεν αντέχουν να κάνουν «τους υπαλλήλους τους Δημοσίου και οι υπάλληλοι του Δημοσίου να κάθονται». Ετσι, αποφασίστηκε η αποχή από κάθε σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων και σχετική υποβολή δηλώσεων με αίτημα όπως ανακοινώθηκε «την απεμπλοκή μας από την αυτεπάγγελτη αίτηση για την έκδοση του ΤΑΠ και τη διαδικασία της εγγυοδοσίας, και όποια δικαιοδοσία έχουμε εμείς σε αυτή τη διαδικασία».

Στην απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αναφέρεται ότι «δυστυχώς, ο νέος-εναλλακτικός τρόπος έκδοσης της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ δημιουργεί νομικά ζητήματα και είναι στην πράξη ανεφάρμοστος», ενώ, όπως αναλύεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ηλεκτρονική καταβολή εγγυοδοσίας από τον συμβολαιογράφο για λογαριασμό είτε του μεταβιβάζοντος είτε του αποκτώντος στο Ταμείο του Δήμου – που αργοπορεί πέραν των πέντε ημερών για την έκδοση του Πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη στο νόμο για τη διαδικασία της καταβολής της εγγυοδοσίας, τη σύνδεση της εγγυοδοσίας με το υπό μεταβίβαση ακίνητο ή της διαδικασίας επιστροφής των χρημάτων της εγγύησης όπου απαιτηθεί». Επιπλέον, τονίζουν οι συμβολαιογράφοι ότι διαπιστώνεται πως η διακίνηση χρηματικών ποσών που αφορούν στην εγγύηση του 3‰ από το λογαριασμό των συμβολαιογράφων και προς αυτόν, στην περίπτωση της επιστροφής της εγγύησης, δημιουργεί έντονα νομικά και φορολογικά ζητήματα από τυχόν ελέγχους είτε της ΑΑΔΕ είτε της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Συνεπώς, εξηγούν ότι με τις ανωτέρω νέες διατάξεις ο συμβολαιογράφος καθίσταται υπόλογος για την έκδοση μίας απαραίτητης, επί ποινή ακυρότητας, για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης και υπεύθυνος φορολογικά και νομικά.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι : Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου από τις 11 έως τις 19 Μαΐου

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Θεοδοσίας Χατόγλου, θα λειτουργήσει στο Λουτράκι. ” Μήτρα χρωμάτων και αγάπης…

15 ώρες ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από σήμερα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τις επόμενες μέρες για τη διέλευση ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας…

16 ώρες ago

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι οδηγοί άνω των 70 ετών ευθύνεται για πολλά τροχαία…

18 ώρες ago

Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία: Διεθνής υποχρέωση η προστασία της Μονής της Χώρας – Φορείς και ΕΕ να εξαντλήσουν κάθε σύννομη προσπάθεια

Ως διεθνή υποχρέωση χαρακτηρίζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητο το λαμπρότερο…

19 ώρες ago

Λουτράκι: «Πάμε ανακύκλωση» – Βιωμάτικες δράσεις & εκδήλωση βράβευσης

𝚷𝚨𝚳𝚬 𝚨𝚴𝚨𝚱𝚼𝚱𝚲𝛀𝚺𝚮 | 𝚩𝚰𝛀𝚳𝚨𝚻𝚰𝚱𝚬𝚺 𝚫𝚸𝚨𝚺𝚬𝚰𝚺 & 𝚬𝚱𝚫𝚮𝚲𝛀𝚺𝚮 𝚩𝚸𝚨𝚩𝚬𝚼𝚺𝚮𝚺 για τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους…

19 ώρες ago

Κόρινθος: Συνελήφθησαν 3 άτομα για αδικήματα παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για τα – κατά περίπτωση- αδικήματα παράβασης των…

20 ώρες ago