ΕΛΛΑΔΑ

Από την προσποίηση στην κακοποίηση

Μία από τις πιο βάναυσες, και δυστυχώς μερικές φορές θανατηφόρες, μορφές παιδικής κακομεταχείρισης είναι το «σύνδρομο Munchausen δι’ αντιπροσώπου». Αντί, δηλαδή, το άτομο να προσποιείται ότι έχει το ίδιο ιατρικά προβλήματα («σύνδρομο Munchausen» από τον γνωστό βαρόνο παραμυθά), επινοεί, εφευρίσκει ή προκαλεί σκοπίμως βλάβη σε ένα άλλο ευάλωτο άτομο που φροντίζει, όπως π.χ. το παιδί του, έναν υπερήλικα ή ένα άτομο με αναπηρία.

Θεωρείται σοβαρή μορφή κακοποίησης με επικράτηση στις ΗΠΑ 1.000 στις 2,5 εκατ. περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης. Ωστόσο, αν και σπάνια μορφή κακοποίησης, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως π.χ. συνεχιζόμενη κακοποίηση, πολλαπλές νοσηλείες, ακόμα και θάνατο του θύματος (ποσοστό θνησιμότητας 10%). Η διαταραχή προσποίησης που επιβάλλεται στους άλλους ή «σύνδρομο Munchausen δι’ αντιπροσώπου», περιγράφηκε το 1977 από τον Βρετανό παιδίατρο S. R. Meadow. 

Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΗΡΞΕ αργότερα πραγματογνώμονας σε πολλές περιπτώσεις μητέρων που κατηγορήθηκαν για βρεφοκτονία χρησιμοποιώντας τον ομώνυμο νόμο του («σε μια οικογένεια ένας αιφνίδιος θάνατος είναι τραγωδία, δύο είναι ύποπτοι και τρεις είναι φόνος, εκτός κι αν αποδειχθεί κάτι άλλο»). Ειδικά για θανάτους που συμβαίνουν τον πρώτο χρόνο ζωής, δεν είναι εύκολη η διάκριση μεταξύ του προηγούμενου συνδρόμου, του αιφνίδιου θανάτου βρέφους (5-11% είναι καμουφλαρισμένα εγκλήματα) και εγκληματικής πράξης. Υπάρχουν, επίσης, και οι περιπτώσεις ψυχωτικού breakdown της μητέρας που σχετίζονται με σοβαρό τραυματισμό ή φόνο του παιδιού της.

ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ανασκόπηση περίπου 800 περιστατικών (2017), βρέθηκε ότι σχεδόν όλοι οι θύτες ήταν γυναίκες (περίπου 98%) και μητέρες των θυμάτων (σχεδόν 96%), μέσης ηλικίας 27,5 ετών, 45% είχαν σχέση με επαγγέλματα Υγείας, 23,5% με μαιευτικές επιπλοκές ή ιστορικό παιδικής κακομεταχείρισης (30%). Οι συχνότερες ψυχιατρικές τους διαγνώσεις ήταν διαταραχές προσποίησης στις ίδιες (σχεδόν 31%), διαταραχές προσωπικότητας (σχεδόν 19%) και κατάθλιψη (14%). Από ανασκόπηση μελετών έκβασης, προέκυψε αποχωρισμός θύματος-θύτη (37%), έλλειψη παρακολούθησης (22%), φυλάκιση (14%) ή θεραπεία του θύτη (10%), θάνατος του θύματος (12%) και επανάληψη (75%).

ΣΗΜΑΔΙΑ για εγρήγορση είναι ιστορικό πολλαπλών νοσηλειών του παιδιού χωρίς συγκεκριμένη ιατρική διάγνωση, με παράξενα ή ανεξήγητα συχνά συμπτώματα στην προσπάθεια εξαπάτησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όταν υποχωρούν στο νοσοκομείο αλλά επανέρχονται στο σπίτι, όταν ανευρίσκεται αίμα ή χημικές κ.λπ. ουσίες στο αίμα, στα ούρα ή στα κόπρανα του παιδιού (σε ένα περιστατικό μας ή μητέρα έκανε αφαιμάξεις και εμπότιζε με το αίμα του παιδιού τα κόπρανά του για να πείσει τους γιατρούς ότι είχε αναιμία), σε επανειλημμένα σημάδια δηλητηρίασης ή πνιγμού και ιδιαίτερα όταν το πρόσωπο φροντίδας έχει ιατρικές ή νοσηλευτικές γνώσεις.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ έγνοια των ειδικών πρέπει να είναι η προστασία του παιδιού, που συχνά γίνεται με την τοποθέτησή του σε εναλλακτικό πλαίσιο φροντίδας (όπως έγινε και στην περίπτωση ενός άλλου περιστατικού μας με 45 νοσηλείες για υποτιθέμενους σπασμούς). Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ευαισθητοποίηση των λειτουργών Υγείας, εγρήγορση, διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών και την αποτροπή θυματοποίησής τους από τους ίδιους, δυστυχώς, τους γεννήτορές τους.

hlektragr

Recent Posts

Λουτράκι: 𝚱ολυμβητικοί 𝚨γώνες «𝟑𝛐 𝚱ύπελλο 𝚰ωάννης 𝚲αζαρίδης»

Ο Α.Ο Ποσειδών Λουτρακίου, διοργανώνει για τρίτη χρονιά τους αγώνες Προαγωνιστικών και ΜΙΝΙ Κατηγοριών με…

5 ώρες ago

Κηφισιά: Πόρτα σχολείου καταπλάκωσε μαθητές – Στο νοσοκομείο μαθητής

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε σtτ σχολείο της Κηφισιάς, όταν, κατά την διάρκεια των εργασιών, πόρτα καταπλάκωσε…

5 ώρες ago

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα 21 Μαΐου

Ο Μέγας Κωνσταντίνος Γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρεται τόσο η Ταρσός της Κιλικίας όσο…

8 ώρες ago

Συνάντηση όλων των Επαγγελματιών Ξενοδόχων και Επισιτιστών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κος Κανάκης Μιχάλης, προσκαλεί όλους τους Επαγγελματίες Ξενοδόχους και Επισιτιστές που…

8 ώρες ago

Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ 2024 | Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth

Συναυλία με Pan Pan x Years of Youth, μουσική, χορός, ανιμέισον, ποίηση, VR, εκθέσεις, προβολές,…

9 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων – Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, αιτίες, συνέπειες και τρόποι περιορισμού του φαινομένου»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 10:00 π.μ. στο θεατράκι του Δημαρχείου (Κολιάτσου 32, Κόρινθος)…

9 ώρες ago