ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια πατέντα για την ταυτοποίηση της ελιάς από την Κρήτη

Για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο καταναλωτές και παραγωγοί θα μπορούν να ταυτοποιούν την ποικιλία ελιάς μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.
Η εξέλιξη αυτή , που ανατρέπει τα μέχρι ρώτα δεδομένα , είναι αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας των επιστημόνων του τμήματος Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ιστιτούτου Χανίων σε συνεργασία με των φυτωρίων Γιώργου Κωστελένου και του καθηγητή του τμήματος ηλεκτρολόγων -μηχανολόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Διονύση Πνευματικάτου.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ.Παναγιώτης Καλαϊτζής και ο ερευνητής κ.Κώστας Μπλαζάκης.
Σύμφωνα με τον κ.Καλαϊτζή “πρόκειται για μια έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο και έχει ως στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίζει σε άμεσο χρόνο και με ασφάλεια την ποικιλία της ελιάς την οποία φυτεύει ή αγοράζει καρπό”.\
Η διαδικασία είναι απλή: Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να φωτογραφίσει το φύλλο , τον καρπό ή το κουκούτσι και μέσω της εφαρμογής η οποία θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι μέσω του κινητού θα προωθεί της φωτογραφίες στη βάση δεδομένων και θα γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια αν πρόκειται π.χ για ελιές καλαμών ή για άλλη ποικιλία.Προς το παρόν αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 26 ποικιλίες με το πρόγραμμα να εμπλουτίζεται σταδιακά.

“Αυτό είναι σημαντικό για τον παραγωγό και τον καταναλωτή καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς τις ποικιλίες καθώς αυτές είναι πολλές και με το ίδιο όνομα. Η σημασία της εφαρμογής είναι μεγάλη αν λάβουμε υπόψη μας οτι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί 1500 ποικιλίες”, αναφέρει ο κ.Καλαϊτζης.
Πέραν του οτι ένας καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζει , ενώ για τους παραγωγούς λύνεται ένα βασικό πρόβλημα στον σχεδιασμό φύτευσης ελαιώνων ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες και κατά συνέπεια διαφορετικά απότελέσματα.

Η εφαρμογή θα είναι πιλοτική ,ενώ στην πορεία θα υπάρχει δυνατότητα να παρέχονται γενικές πληροφορίες για την ελια ,την παραγωγή και το λάδι.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

8 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

10 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

12 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

12 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

12 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

12 ώρες ago