ΕΛΛΑΔΑ

Θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία

Η ανθρωπότητα ζει πλέον σε ταραγμένους καιρούς. Μετά την κορύφωση της πανδημίας που ανέτρεψε πλήρως τη ζωή και την καθημερινότητα όλων, ήλθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να αλλάξει όλα τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο απαισιόδοξα σενάρια με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει την ένταση, τη διάρκεια και την επέκταση του πολέμου.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, οι επιπτώσεις του πολέμου στον τομέα της ενέργειας είναι δραματικές. Οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν εκτιναχθεί και το φάντασμα του πληθωρισμού επέστρεψε για τα καλά στις σύγχρονες οικονομίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη καταγράφει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 ετών. Το ίδιο συμβαίνει με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν πλέον στο ότι το φαινόμενο θα παραταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δημιουργούν νέα δεδομένα και για την εγχώρια οικονομία. Ηδη το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο για διψήφια ποσοστά τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η ακρίβεια, που έχει χτυπήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μπορεί να απαιτήσει και νέα, πρόσθετα μέτρα στήριξης, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΓΚΗ πλέον να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή είναι αδήριτη. Από την επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ., που σκοντάφτουν σήμερα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέχρι τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο, τα έργα στην ενέργεια θα πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα και το θετικό είναι ότι αυτά έθεσε και στη Βουλή ο πρωθυπουργός στους κύριους άξονες του κυβερνητικού έργου. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στον πρωτογενή τομέα, ώστε να δοθούν κίνητρα για διεύρυνση καλλιεργειών και συνενώσεις και να προσελκύσουν νέους στην αγροτική δραστηριότητα.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και αδυναμίες και να τις μετατρέψει σε πλεονεκτήματα για την επόμενη ημέρα με ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια αγροτικών προϊόντων και για την αναδιοργάνωση της οικονομίας σε πιο στέρεες βάσεις, όπου εκτός από τον τουρισμό θα στηρίζεται και στην εγχώρια παραγωγή. Αυτό είναι και το μήνυμα για το πού πρέπει να βρίσκεται το επίκεντρο των πολιτικών επιλογών το επόμενο διάστημα, προκειμένου να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

5 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

8 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

10 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

10 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

10 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

10 ώρες ago