ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κοντομηνάς: Εργα και ημέρες ενός χαρισματικού επιχειρηματία

Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 83 ετών. Τους τελευταίους μήνες ο αεικίνητος επιχειρηματίας νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πορεία του στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή ήταν μακρά και πολυδιάστατη. Γεννήθηκε το 1939 σε μια φτωχογειτονιά του Μεταξουργείου. Στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής και μετέπειτα άριστος φοιτητής στη Μέση Εμπορική Σχολή. Ωστόσο, το όνειρό του ήταν να φύγει από την Ελλάδα για να σπουδάσει Οικονομικά στην Αμερική και καταφέρνει να πείσει τον πατέρα του να πουλήσει ένα οικόπεδο για να εξασφαλίσει το πρώτο έτος των σπουδών του στις ΗΠΑ. Εντέλει, κατέληξε στη Βηρυτό, κερδίζοντας μια υποτροφία από την αμερικανική κυβέρνηση με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Οντας τελειόφοιτος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, έκανε μεταφράσεις στα συμβόλαια μια ασφαλιστικής εταιρίας, γεγονός που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας «αυτοκρατορίας».

Δραστήριος

Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την Interamerican, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε ή εξαγόρασε πλήθος άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η τράπεζα Interbank (το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την τράπεζα Eurobank), η Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα), η Ευρωκλινική Αθηνών, η τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς), ο στόλος αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet, αλλά και η εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm.

Μάλιστα, το διάστημα 1998-2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, για μια 10ετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και των αντίστοιχων ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και του κινηματογράφου Village Roadshow Greece, του τηλεοπτικού Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, της Mediterra Οινοποιητικής στην Κρήτη και του mediterrawines.gr.

Παράλληλα, επί σειρά ετών ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος το 1998 και τη διετία 2001-02.

Φιλανθρωπικό έργο

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε και πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και έχει λάβει διακρίσεις και τίτλους γι’ αυτό. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και μέλος διαφόρων πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων, ενώ έχει ανακηρυχθεί Αρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και Μεγάλος Ευεργέτης από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Ανακοίνωση για το θάνατό του εξέδωσε η Interamerican σημειώνοντας: «Ο θάνατος του Δημήτρη Κοντομηνά είναι μια μεγάλη απώλεια για όλους εμάς που ανήκουμε στην οικογένεια της Interamerican, αλλά και για την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Από την ίδρυσή της το 1969, η Interamerican, η εταιρία που ίδρυσε ο ίδιος, έγινε συνώνυμη της ασφάλισης στην Ελλάδα, καθιερώνοντάς την ως μια από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ένα από τα πιο εμβληματικά brands της χώρας. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε πρωτοπόρος, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για πάνω από τρεις δεκαετίες. Tο πάθος, η γενναιοδωρία και η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι αξίες που μεταλαμπάδεψε σε όλους αυτούς που αποτελούν μέλη της οικογένειας της Interamerican».

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

12 ώρες ago

Λουτράκι: Απόπειρα βιασμού 17χρονης από 30χρονο – Την άρπαξε από τα μαλλιά

Μάχη για να ξεφύγει από τα χέρια του επίδοξου βιαστή της έδωσε μία 17χρονη στο…

12 ώρες ago

Κόρινθος: Τον πιάσανε να κλέβει μπαταρίες

Συνελήφθη την Τρίτη 7 Μαΐου το μεσημέρι, στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου,…

12 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας – Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο: “Δεν είναι αγάπη ο πόνος και…

12 ώρες ago

Παρουσίαση χορών παραδοσιακών χορών της Λαμπρής διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2024 (Κυριακή του Θωμά) Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι

12 ώρες ago

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνδιοργανώτρια του Διεθνούς νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση…

12 ώρες ago