Categories: ΕΛΛΑΔΑΝΕΑ

Επιδότηση για θέσεις εργασίας

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δουλειές ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας» που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει την ονομασία του.

Να δώσει δηλαδή ξανά δουλειές στους ανέργους και να λειτουργήσει ως επιδότηση για την εργασία και όχι για την ανεργία. Κι αυτό καθώς προβλέπεται η παροχή επιδόματος εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια που δεν περιορίζεται απλώς στο να επιφέρει δραστικές αλλαγές στη δομή του ΟΑΕΔ και στα επιδόματα ανεργίας, αλλά στόχος είναι ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός να μετατραπεί μέσω της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης από παγίδα ανεργίας και μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας, σε μοχλό ώστε και η ανεργία να περιοριστεί και οι άνεργοι να βρίσκουν την εργασία που θα επιθυμούσαν. Αυτό θα γίνει μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων που ξεκινούν από την ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του μητρώου των ανέργων και φθάνουν μέχρι το σύστημα της κατάρτισης και των δεξιοτήτων.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι πρωτίστως να βοηθηθούν οι άνεργοι, και ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να μπουν ξανά στο παιχνίδι και να βρουν δουλειά, αλλά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία. Δεύτερον, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Και τρίτον, να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας είναι επιτακτική ανάγκη σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και τους πολίτες, και η επιδότηση για θέσεις εργασίας είναι μια σημαντική προσπάθεια για να δημιουργηθούν ξανά περισσότερες δουλειές.

hlektragr

Recent Posts

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής ανεγνώσθησαν σήμερα στον Μοναστηριακό και Πατριαρχικό Ναό των Αγίων…

3 ώρες ago

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Τελετή του Αγίου Φωτός – Πώς θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εν μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας θα σταλεί…

4 ώρες ago

3 τόνοι κρέατα και 8 τόνοι τρόφιμα μοιράστηκαν από την «Θεοπροσφορά» ενόψει της εορτής του Πάσχα

«Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», από την 1η Απριλίου 2024 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024,…

4 ώρες ago

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου τελέστηκε κι εφέτος το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης, 1 Μαΐου…

4 ώρες ago

Μεγάλη Παρασκευή: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου – Κορυφώνεται σήμερα το Θείο Δράμα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η πιο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς κορυφώνεται…

4 ώρες ago

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό μετά από τροχαίο, μποτιλιάρισμα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου

Μποτιλιάρισμα παρατηρείται εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της Αττικής, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των…

4 ώρες ago