Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Επόμενη «στάση» κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό – Πιο χαλαρές συστάσεις για τη μάσκα στις ΗΠΑ

Κορονοϊος: Εβδομάδα της … μάσκας θα είναι αυτή. Με δεδομένη την αποκλιμάκωση των δεικτών που οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στην κανονικότητα, η χρήση της μάσκας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση για εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, ενώ ένα βήμα παραπέρα πήγαν οι ΗΠΑ με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να ορίζει πιο χαλαρές συστάσεις για χρήση της μάσκας ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.

Οι Ελληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους θα είναι μεν το τελευταίο … οχυρό, ωστόσο κάθε μέρα που περνά και τα νοσοκομεία αποσυμφορούνται ενώ πέφτουν και τα ημερήσια κρούσματα, η αισιοδοξία «φουντώνει». Έτσι, σύμφωνα με ειδικούς δεν αποκλείεται το καλοκαίρι και εφόσον δεν υπάρξει νέα επικίνδυνη μετάλλαξη και η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίσει να βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους η μάσκα να μην έχει τόσο αυστηρή ισχύ αλλά να αποτελεί ισχυρή σύσταση για ανθρώπους ευάλωτους στην Covid-19.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχει φτάσει αυτή η ώρα, και η συζήτηση που γίνεται αφορά στην κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση εισηγήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με τους επιστήμονες να «κρατάνε» ακόμη τη μάσκα παντού για τουλάχιστον μία εβδομάδα προκειμένου η απελευθέρωση των μέτρων να γίνεται αργά και με ασφάλεια. Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους είχε το αποκριάτικο τριήμερο στο τέλος αυτής της εβδομάδας και η Καθαρά Δευτέρα. Είναι αρκετά πιθανό η Επιτροπή στη συνεδρίαση της Τετάρτης να εισηγηθεί την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό αμέσως μετά το πέρας των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Στο μεταξύ, οι νέες συστάσεις του CDC δεν βασίζονται πλέον μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων σε μια κοινότητα για να καθορίσουν την ανάγκη για περιορισμούς όπως η χρήση μάσκας. Αντίθετα, κατευθύνουν τις πολιτείες να εξετάσουν τρία μέτρα για την αξιολόγηση του κινδύνου του ιού: νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με Covid την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με Covid, καθώς και νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση αυτούς τους τρεις παράγοντες, οι πολιτείες μπορούν να υπολογίσουν εάν ο κίνδυνος για τους κατοίκους τους είναι χαμηλός, μεσαίος ή υψηλός, σύμφωνα με τον οργανισμό, και μόνο οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απαιτούν από όλους να φορούν μάσκα.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα κριτήρια του CDC, το 95% των πολιτειών θεωρούνταν υψηλού κινδύνου. Χρησιμοποιώντας τα νέα κριτήρια, λιγότερο από το 30% των Αμερικανών ζει σε περιοχές με υψηλό επίπεδο κινδύνου.

Αρκετοί ειδικοί είπαν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές είναι κατάλληλες για την τρέχουσα επιδημιολογική φάση της χώρας, επισημαίνοντας ότι δε χρειάζεται πλέον η στρατηγική να παραπέμπει σε επείγουσα κατάσταση.

Πολλές περιοχές έχουν ήδη σταματήσει τους περιορισμούς της πανδημίας. Οι περισσότερες πολιτείες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και ορισμένες, όπως το Νιου Τζέρσεϊ, έχουν ανακοινώσει σχέδια για άρση του περιορισμού ακόμη και στα σχολεία. Άλλες είναι έτοιμες να τερματίσουν τις εντολές για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες.

hlektragr

Recent Posts

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher

Ξεκινά αύριο (29.4.2024) Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 11:00 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων…

19 ώρες ago

Αττική Οδός: Τροχαίο ατύχημα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο – Καθυστερήσεις έως την έξοδο για Λαμία

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική Οδό στο ύψος του κόμβου Δημοκρατίας στο ρεύμα προς…

20 ώρες ago

Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρός στην Κοζάνη που ήπιε φυτοφάρμακο

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στήθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, προκειμένου να μεταφερθεί φάρμακο-αντίδοτο στην…

20 ώρες ago

Δήμος Ξυλοκάστρου : Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024.

Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας φιλοξενεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10χλμ το Σάββατο…

20 ώρες ago

Πασχαλινή Συναυλία Φιλαρμονικής Λουτρακίου την Κυριακή 28 Απριλίου

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου, στο δρόμο προς την κορύφωση του Θείου Πάθους τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρουσιάζει…

21 ώρες ago

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου «Πάσχα 2024- Καλαμάτα»

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πολλές συμμετοχές, πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό τουρνουά ποδοσφαίρου…

21 ώρες ago