Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Και πέμπτο εμβόλιο στη «μάχη»: Έρχεται το πρωτεϊνικό της Novavax – Η διαφορά από το mRNA

Το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο, το πρωτεϊνικό της Novavax, θα έρθει στην Ελλάδα το επόμενο 20ήμερο και θα ξεκινήσει να χορηγείται από τις αρχές Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Η πανδημία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική μόνο κατά 50% ως προς την πρόληψη μόλυνσης -εξαιρετικά αποτελεσματική, όμως, για αποφυγή θανάτων και νοσηλειών- και δεν μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη που πραγματοποιήθηκε χθες, το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax -δύο δόσεων- είναι το πέμπτο κατά σειρά που παίρνουν οι χώρες της Ε.Ε. Για τη χώρα μας έχουν ήδη προγραμματιστεί 474.000 δόσεις, με τις πρώτες 168.000 να έρχονται στις 21/2. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας και τη χορήγηση του εμβολίου από τις αρχές Μαρτίου σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της χώρας.
Το νέο εμβόλιο είναι πρωτεϊνικό, δηλαδή περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό και έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο. Οταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και Τ κύτταρα εναντίον της. Εάν το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδας στον ιό και θα είναι έτοιμο να του επιτεθεί.
Τα γνωστά mRNA εμβόλια, δηλαδή τα Pfizer και Moderna, περιέχουν ένα μόριο που ονομάζεται mRNA και το οποίο έχει «οδηγίες» για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας.

Η κάλυψη

Τα ποσοστά των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στην Ελλάδα διαμορφώνονται σε 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου. Την αναμνηστική δόση έχει πραγματοποιήσει το 83,4% των δικαιούχων και ακόμη ένα 3,4% των δικαιούχων έχει προγραμματίσει ραντεβού τρίτης δόσης. Ο κλοιός «σφίγγει», καθώς όσοι δεν την έχουν πραγματοποιήσει και έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση, από την επόμενη Δευτέρα, 7/2, παύουν να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό δεν «πιάνει» τους υγειονομικούς με τη μορφή της αναστολής. Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε μέτρα.

Παράλληλα με την έμμεση υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης, «τρέχει» η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες επτά ημέρες προγραμμάτισαν ραντεβού πρώτης δόσης 10.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Παρά τη διαθεσιμότητα εμβολίων και την αύξηση των εμβολιασμών, όμως, η περίοδος είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως. Και αυτό γιατί η τρίτη δόση «μας απογοήτευσε σε σχέση με το χτίσιμο της ανοσίας και τη διακοπή της μετάδοσης», όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη μόλυνσης είναι 50%, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική έναντι της θνητότητας σε ποσοστό 95%.

Οπως πρόσθεσε, «οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική», επισημαίνοντας τους προβληματισμούς των ερευνητών για την τέταρτη δόση.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 24.308 νέα κρούσματα και η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 4,9%. O αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένος συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν, γεγονός που δείχνει τη σταθεροποίηση του πέμπτου κύματος σε ένα υψηλό επίπεδο.

hlektragr

Recent Posts

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

8 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

9 ώρες ago

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείο Εσωτερικών

Διάρρηξη στα γραφεία της διεύθυνσης εκλογών του ΥΠΕΣ κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ο αρμόδιος διευθυντής. Σύμφωνα…

10 ώρες ago

Τα Δημοτικά σχολεία Ξυλοκέριζας & Αγ.Βασιλείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία»

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις…

11 ώρες ago

Τροπολογία στον Οικοδομικό Κανονισμό: Ο συντελεστής δόμησης θα ορίζει το επιπλέον ύψος στα κτίρια

Κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ που αφορά στον εξορθολογισμό της χρήσης των…

12 ώρες ago

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την…

12 ώρες ago