Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με Covid – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Τελευταίο Σαββατοκύριακο… σιωπηλής εστίασης και διασκέδασης είναι το τρέχον, αφού από τη Δευτέρα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί, εκτός από την υποχρέωση για λειτουργία των καταστημάτων μόνο για καθήμενους. Το πέρασμα στον Φεβρουάριο όσον αφορά στην πανδημία μοιάζει να γίνεται ομαλά, και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες οι ειδικοί περιμένουν αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών και μείωση του αριθμού των θανάτων, ο οποίος συνεχίζει σε καθημερινή βάση να είναι εξαιρετικά υψηλός – επιπλέον 107 θάνατοι χθες.

Η Covid-19, βέβαια, με κάθε ευκαιρία… θυμίζει τη δυναμική της για βαριά νόσηση και θάνατο, γι’ αυτό και οι συστάσεις των ειδικών παραμένουν ακριβώς οι ίδιες όπως όλους τους μήνες της πανδημίας, δηλαδή τήρηση αποστάσεων, χρήση της μάσκας, υγιεινή χεριών και εμβολιασμός βάσει του προγράμματος «Ελευθερία». Η μεγάλη διασπορά στα μικρά παιδιά έχει οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και κατά συνέπεια υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ορισμένα παιδιά ή βρέφη να νοσήσουν βαριά. Ενα βρέφος μόλις τριών μηνών μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, καθώς η κατάστασή του θεωρήθηκε ιδιαίτερα σοβαρή από τους γιατρούς. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μωρό ήταν χθες σταθερό, δεν είχε μεγάλες ανάγκες για οξυγόνο, κάνοντας τους γιατρούς να αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του.

Την ίδια στιγμή, συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Νάξου με το θάνατο 50χρονου δύτη, που έφυγε από τη ζωή μία εβδομάδα αφού νόσησε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επρόκειτο για έναν υγιή και αθλητικό άνθρωπο, που ωστόσο ήταν ανεμβολίαστος, με αποτέλεσμα το «χτύπημα» του SARS-CoV-2 να είναι ισχυρό.

Αργή πτωτική πορεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 22.362 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 6,18%. Τα 8.024 περιστατικά εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.968 στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει αργή πτωτική πορεία, φτάνοντας χθες τους 605. Παράλληλα, μικρή αύξηση είχαν οι νέες εισαγωγές ασθενών την Πέμπτη και ανήλθαν σε 472, ωστόσο η γενική εικόνα στα νοσοκομεία είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση. Ο δείκτης που παραμένει υψηλά, προκαλώντας θλίψη, είναι αυτός των θανάτων. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σερί ημερήσιων θανάτων, που ξεπερνούν τους 100. Το ίδιο συνέβη και το 24ωρο από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ακόμη 107 ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους.

Προβληματισμός

«Οι θάνατοι μας προβληματίζουν όλους και πρώτους από όλους εμάς τους γιατρούς», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε συνέντευξή της (Πρώτο Πρόγραμμα), επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα των θανάτων είναι πολυπαραγοντικό. Κατά μεγάλη πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κυρία Γκάγκα τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.

Η κακοκαιρία, πάντως, έβαλε στην… άκρη την πανδημία, με αποτέλεσμα πολίτες να «ξεχάσουν» τον κορονοϊό. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εμβολιασμοί την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα επανόδου στην καθημερινότητα, κινήθηκαν χαμηλά -συνολικά 41.770-, οι περισσότεροι από τους οποίους αφορούσαν στην αναμνηστική δόση (28.470). Είναι, βέβαια, λογικό λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία και ο εμβολιαστικός ρυθμός θα φανεί καλύτερα από την επόμενη εβδομάδα.

Διάψευση

Στο μεταξύ, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα που έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη, διαφορετικά παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι περισσότεροι από 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν πραγματοποιήσει τρίτη δόση και θα βγουν σε αναστολή. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, καθώς όσοι υγειονομικοί δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως τις 7 Φεβρουαρίου δεν θα έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως και όλοι οι πολίτες από 18 ετών και πάνω. Δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι, όμως, με αναστολή εργασίας.

Παράταση ισχύος για συνταγές και παραπεμπτικά

Παρατείνεται η ισχύς συνταγών και παραπεμπτικών που έληγαν αυτές τις μέρες, για τη διευκόλυνση των ασθενών που δεν κατάφεραν να εκτελέσουν τις συνταγές λόγω των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την ΗΔΙΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όλες οι συνταγές για φάρμακα, καθώς και όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις που έληγαν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως και χθες Παρασκευή 28 Ιανουαρίου παρατείνονται έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022.

Οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα δουν ανανεωμένη την ημερομηνία λήξης, ενώ όσοι έχουν χάρτινες συνταγές ή παραπεμπτικά θα εξυπηρετηθούν κανονικά με αυτά, καθώς στο σύστημα θα έχει ανανεωθεί η ημερομηνία τους.

hlektragr

Recent Posts

Δήμος Σικυωνίων: Stymphalia Lake Run 2024

Ο Δήμος Σικυωνίων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και Αθλητικός Σύλλογος Σίσυφος, σε συνεργασία…

6 λεπτά ago

Δενδρόφυτευση στους Αγίους Θεοδώρους από μαθητές – Μια πρωτοβουλία της Motor Oil

Η 𝐌𝐨𝐭𝐨𝐫 𝐎𝐢𝐥 και ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, με τη συμμετοχή…

11 λεπτά ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα 28 Απριλίου είναι Κυριακή των Βαίων και των Αγίων εννέα Μαρτύρων της Κυζίκου. Αυτό…

14 λεπτά ago

Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου στο Μυστρά | Δημήτρης Πτωχός: «Πλεονέκτημά μας η ποιότητα των προϊόντων μας»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοξενήθηκε στο Μυστρά ο 9ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Athena Internamonal Olive Oil Compemmon» (ΑΤΗΕΝΑ…

18 λεπτά ago

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία

Τι αναφέρει η ΕΛ. ΑΣ. για την υπόθεση «Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του…

19 ώρες ago

Βόλος: Ανατίναξαν ATM και πήραν σημαντικό χρηματικό ποσό

Άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν ATM της Εθνικής Τράπεζας, στις Αλυκές του Βόλου,…

20 ώρες ago