Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οχύρωση με «κοκτέιλ» μέτρων κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Με νέα μέτρα «οχυρώνεται» η χώρα μας έναντι του κύματος της παραλλαγής «Ομικρον». Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους πολίτες από 60 ετών και άνω στις 16 Ιανουαρίου, τη στιγμή που θα επεκταθεί και για τους 50άρηδες, ενώ την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινά η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών από τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα συνεχιστεί και στην Αττική με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών.

Οπως ορίζει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, από τις 8 το πρωί της Τετάρτης και για διάστημα ενός μήνα επιτάσσονται οι υπηρεσίες γιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής. Οι γιατροί που θα λάβουν τα έγγραφα επίταξης πρέπει να εμφανιστούν σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του επιμελητή Β’. Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους, θα τηρεί το καθηκοντολόγιο και θα συμμετέχει στο σύστημα εφημέρευσης.

Η έκδοση των «φύλλων επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσει επιστράτευση γιατρών και στην Αττική, περιλαμβάνοντας, μάλιστα, και παιδιάτρους.

Τα πρόστιμα

Την ίδια στιγμή, σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η ρύθμιση που αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των πολιτών από 60 ετών και πάνω. Οπως ορίζει ο νόμος, εάν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε εμπίπτουν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Το οικονομικό «πέναλτι» θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για άλλες ομάδες πολιτών παραμένει στο «τραπέζι». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε (ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών και άνω τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν και άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Οχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», ανέφερε.

Μόνο για Covid

 Τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» σε only covid, όπως είχε συμβεί και στο τρίτο κύμα της πανδημίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του (Αθήνα 9,84) ο υπουργός Υγείας, Θάνος ΠλεύρηςΜε αυτή την κίνηση και σε συνδυασμό με τη διάθεση απλών κλινών από τις ιδιωτικές κλινικές, η Αττική θα έχει προσθήκη περίπου 800 κλινών.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο Λεκανοπέδιο. «Επιπλέον, το “Σισμανόγλειο” Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο Λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο βαθμό που η πίεση μείνει στις απλές κλίνες είναι μία εξίσωση που μπορεί να διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πίεση μεν, αλλά χωρίς αυτή η πίεση να συνεπάγεται δυσλειτουργίες. Αλλά είμαστε και σε επιφυλακή για να δούμε από αυτές τις νοσηλείες τι πίεση θα έχουμε στις κλίνες ΜΕΘ, που εκεί τα πράγματα, όπως έχουμε πει, είναι πιο δύσκολα».

Με βάση όσα είπε ο υπουργός Υγείας, επικαλούμενος τα στοιχεία, δεν υπάρχει ακόμη ασθενής στα ελληνικά νοσοκομεία που να έχει διασωληνωθεί με «Ομικρον». «Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ομως, από την άλλη πλευρά, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις “Δέλτα”, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ», επεσήμανε.

Εκτακτο σχέδιο ΟΑΣΑ

Στο μεταξύ, με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν αύξησης των αναρρωτικών αδειών στους εργαζομένους των ΜΜΜ, ο ΟΑΣΑ έχει εκπονήσει εναλλακτικά προγράμματα δρομολόγησης λεωφορείων και συρμών, που θα ανταποκρίνονται σε διάφορα σενάρια μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων οδηγών, αλλά και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι συνολικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι μειωμένη λόγω της πανδημίας. Τα ειδικά αναλυτικά προγράμματα δρομολόγησης έχουν σχεδιαστεί για όλες τις γραμμές του δικτύου, με προτεραιότητα στις γραμμές υψηλής ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη, ανά σενάριο, διαθεσιμότητα των οδηγών.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

1 ημέρα ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

2 ημέρες ago