Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η μετάλλαξη «Ομικρον» σπάει κοντέρ – Πλάνο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ

Πρωτοφανή αύξηση κρουσμάτων προκαλεί το κύμα «Ο» στη χώρα μας. Τη χθεσινή ημέρα καταρρίφθηκε ακόμη ένα «μαύρο ρεκόρ», με τα ημερήσια περιστατικά να ανέρχονται σε 50.126. Η επέλαση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα και οδηγεί σε αναπροσαρμογές των μέτρων που ισχύουν σε διάφορους τομείς. Το υγειονομικό πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων αλλάζει και αυξάνεται το τέστινγκ για να προληφθεί η μεγάλη διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα, ενώ η τεράστια πίεση οδήγησε σε αναθεώρηση των οδηγιών για τα πιστοποιητικά νόσησης και τις αναρρωτικές άδειες, και πλέον όλοι οι πολίτες μπορούν να δικαιολογούν απουσία από την εργασία τους και με θετικό rapid τεστ.

Μεταδοτικότητα

Στις χθεσινές ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων από τις 10 Ιανουαρίου, και μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η παραλλαγή «Ομικρον» είναι πια κυρίαρχη στη χώρα μας και η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται αναμενόμενη λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Ειδικοί και υπουργείο παρακολουθούν την πίεση στο ΕΣΥ, που προς το παρόν αφορά σε αυξημένη προσέλευση για ιατρική εκτίμηση στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Με αυτά τα δεδομένα και εν αναμονή μεγαλύτερης αύξησης νοσηλειών λόγω των πολύ υψηλών αριθμών κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά, στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν πλάνα έκτακτης ανάγκης. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, συμφωνήθηκε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών να διαθέσουν οι ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ το 10-15% των κλινών τους για τους ασθενείς Covid-19, ώστε να ανακουφιστεί η πίεση στο ΕΣΥ όσον αφορά στις απλές κλίνες. Υπενθύμισε, δε, ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη διαθέσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ προς διαχείριση από το ΕΣΥ και κυρίως για non Covid περιστατικά.

Εισαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές «τσιμπάνε» λίγο λίγο, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς το κύμα «Ο» βρήκε τα ελληνικά νοσοκομεία ήδη πιεσμένα από το προηγούμενο επιδημικό κύμα. Οι νέες εισαγωγές τη Δευτέρα ανήλθαν σε 452 και ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου είναι 429 ασθενείς. Χθες ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και για πρώτη φορά οι ημερήσιες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 50.000. Στην Αττική, τα περιστατικά έφτασαν μια… ανάσα από τις 20.000 (19.828), με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει 6.127 κρούσματα, ενώ σχεδόν 5.500 είναι τα κρούσματα που «έγραψε» η Θεσσαλονίκη σε διάστημα ενός 24ώρου. Επιπλέον 61 θάνατοι σημειώθηκαν χθες και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε ελαφρώς και έφτασε στους 619.

Είναι πλέον δεδομένο, όπως ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ότι η «Ομικρον» διασπείρεται πολύ πιο εύκολα. Τα δεδομένα από άλλες χώρες όπου η παραλλαγή επικράτησε, όμως, δείχνουν μικρότερο χρόνο επώασης του ιού σε περίπτωση μόλυνσης, καθώς και βραχύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων. Επίσης, τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ηπιότερη νόσηση, ειδικά σε όσους είναι τριπλά εμβολιασμένοι. Η κ. Παπαευαγγέλου απηύθυνε ακόμη μια φορά έκκληση προς όλους να προσέλθουν για αναμνηστική δόση.

Στα λύματα

Η τεράστια έξαρση των κρουσμάτων αποτυπώνεται στα λύματα που αναλύει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Ολες οι περιοχές που ελέγχονται καταγράφουν αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού. Για την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, η αύξηση αυτή στον Αγιο Νικόλαο είναι κατά… 516%, στη Λάρισα κατά 342%, στα Ιωάννινα κατά 290%, στην Κέρκυρα κατά 283%.

Από το Καμερούν

Στο μεταξύ, μια νέα παραλλαγή του ιού, προερχόμενη από το Καμερούν, φαίνεται πως μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών. Οπως αναφέρεται στα διεθνή ΜΜΕ, η παραλλαγή αυτή εμφανίστηκε σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Γαλλίας.

«Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη-ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή IHU», αναφέρει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του, και προσθέτει: «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα».

ΝΟΣΗΣΗ

  Αδεια από την εργασία με θετικό rapid

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμενόταν έως και αργά το βράδυ θα προβλέπεται ότι αρκεί το θετικό rapid τεστ για άδεια από την εργασία.

Οσον αφορά στο πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασμένοι μπορούν και με θετικό rapid test να το εκδίδουν, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό PCR – μια απόφαση που είχε λάβει πρόσφατα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Για να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους και οι εργοδότες στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένοι να δίνουν την αναρρωτική άδεια», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Η «ΜΑΥΡΗ» ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

  • 50.126 κρούσματα χθες
  • 70 εισαγόμενα
  • 19.828 στην Αττική
  • 5.459 στη Θεσσαλονίκη
  • 1.344.923 το σύνολο των κρουσμάτων
  • 61 θάνατοι χθες
  • 21.053 το σύνολο των θανάτων
  • 619 διασωληνωμένοι
  • 3.782 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

15 λεπτά ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

37 λεπτά ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

40 λεπτά ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

44 λεπτά ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

50 λεπτά ago