Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία και δύναμη από μια νεαρή αγρότισσα στην Χίο

Καθετοποίηση της παραγωγής και της επεξεργασίας των βοτάνων, προκειμένου να διατίθενται απευθείας στην αγορά πέτυχε μια επιχείρηση στην Χίο, προσβλέποντας στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων της.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα επιτυχούς επιχειρηματικής δράσης στέλνει από την μυροβόλο Χίο η Αργυρώ Κουτσουράδη, παραγωγός αρωματικών φυτών και γεωπόνος. Κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο καινοτομίας από το Επιμελητήριο της Χίου, που σύμφωνα με την ίδια αφορά όλο το νησί. «Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξε κάποιος άλλος που να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον αρωματικό πλούτο των βοτάνων της Χίου», αναφέρει.

Μόλις 24 ετών ήταν η Αργυρώ, όταν ξεκίνησε να ονειρεύεται τι θα έκανε με το πτυχίο της γεωπονικής στο χωριό της τον Χαλκειό. Ήταν αποφασισμένη να μείνει και να δουλέψει εκεί. Σε μια έκταση 25 στρεμμάτων φύτευσε δεκατέσσερα είδη αρωματικών φυτών, ενώ έως τότε δεν είχε κάποια επαφή με την γη, εκτός από την ακαδημαϊκή. Στο πλευρό της ήταν οι γονείς της, οι οποίοι είχαν επίσης άγνοια και ξαφνικά ο πατέρας της βρέθηκε μαζί της στα χωράφια. Το 2018 κέρδισε την πιστοποίηση για τα βιολογικά της προϊόντα.

Σταδιακά μέσα σε λίγα χρόνια η Αργυρώ κατάφερε να περάσει τα όρια του τόπου της και τα σύνορα της Ελλάδος. Τώρα έχει πελάτες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, που εκτιμούν την ποιότητα των προϊόντων της.

«Εκείνο που λείπει είναι το κίνητρο, ειδικά στους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τις ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα και να ασχοληθούν», σημειώνει. Απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς και αφοσίωση. Τώρα περνούμε στον εκσυγχρονισμό. Όλα γίνονται με το χέρι και χωρίς μέσα. Από την καλλιέργεια, την συγκομιδή, την αποξήρανση, την τυποποίηση, ακόμη και τα ταμπελάκια. Η Αργυρώ ελπίζει να συνεχίσει την επιχείρησή της στον τόπο της αν και όπως λέει το κόστος παραγωγής έγινε πολύ ακριβό τελευταία.

hlektragr

Recent Posts

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

8 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

9 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

9 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

11 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

11 ώρες ago

Η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου…

11 ώρες ago