Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Το τέταρτο κύμα έγινε τσουνάμι, που φέρνει μέτρα – Ποια είναι αυτά

«Μαύρος» μήνας ξεκίνησε χθες, με την πανδημία να σπάει όλα τα… κοντέρ και να σημειώνει «άλμα» 5.449 νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα με παραδοσιακά λιγότερα περιστατικά λόγω μειωμένων ελέγχων, όπως είναι η Δευτέρα. Οι δείκτες νοσηλειών, διασωληνωμένων, θανάτων βρίσκονται, επίσης, στα «ύψη», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση με τους ειδικούς και τοπικούς φορείς να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης επιδημικής έξαρσης.

Η πρωτομηνιά συνοδεύτηκε από τη δυσάρεστη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία στη μακρά λίστα των μολύνσεων κορονοϊού προστέθηκαν επιπλέον 5.449, αποτελώντας το μεγαλύτερο έως σήμερα αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Εξ αυτών, τα 1.021 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 828 στη Θεσσαλονίκη, με τη διασπορά να είναι ιδιαίτερα μεγάλη στη Λάρισα και τη Μαγνησία με 339 και 242 κρούσματα αντίστοιχα.

Το σύνολο των περιστατικών σε όλη την επικράτεια αντιστοιχεί σε περίπου 82.500 διαγνωστικούς ελέγχους, με το δείκτη θετικότητας να «σκαρφαλώνει» στο 6,59%.

Συνεδρίαση αύριο

Υπό τα ανησυχητικά δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί συζητούν τους τρόπους αναχαίτισης του μεγάλου, όπως αποδεικνύεται, τέταρτου κύματος. Το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της έξαρσης ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα: Εντατικοποίηση των ελέγχων, ενδυνάμωση του ΕΣΥ και ενίσχυση του τείχους ανοσίας μέσω αύξησης των εμβολιασμών. Αρκετά πιθανή είναι, ωστόσο, η επέκταση των περιορισμών, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στους μικτούς χώρους και στους ανεμβολίαστους. Τα μέτρα θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αύριο, Τετάρτη.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι με τον Covid δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Οσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Συνεχώς εξετάζουμε μέτρα. Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Εξετάζουμε αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό, με βάση την ένταση της πανδημίας», πρόσθεσε και εξήγησε ότι οι προσαρμογές αυτές ενδεχομένως αφορούν σε αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο για την προσβασιμότητα ανεμβολίαστων σε μικτούς χώρους.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συζητήσεις, πιθανά επιπλέον μέτρα είναι:

  • Ξεκάθαρες προϋποθέσεις για λειτουργία εξωτερικών χώρων εστίασης (όπου επιτρέπονται τόσο εμβολιασμένοι όσο και μη εμβολιασμένοι). Αυτό σημαίνει να μην καλύπτονται γύρω γύρω οι εξωτερικοί χώροι για το κρύο, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να θυμίζουν… εσωτερικούς. Πιθανός είναι και ο ορισμός συγκεκριμένου αριθμού ατόμων που θα επιτρέπεται σε κάθε τραπέζι.
  • Αύξηση των rapid tests που γίνονται υποχρεωτικά για ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να προσέλθουν στην εργασία τους. Πιο αναλυτικά, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αντί για ένα τεστ την εβδομάδα που διενεργείται από τους ανεμβολίαστους στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων, να διενεργούνται δύο.

Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους εργαζομένους στην εστίαση.

Για τους ελέγχους

Ο τομέας των ελέγχων είναι κρίσιμο «κομμάτι» της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς. Η ενίσχυση των ελέγχων και η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους, αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

Κίνητρα σε γιατρούς

 Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Υγείας με την οποία προωθείται η αποζημίωση των εφημεριών για γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και ιδιώτες που θα συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία, με το ποσό των 250 ευρώ για κάθε μία. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη σύσκεψη όπου συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε τη δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Η πίεση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, πάντως, γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι διακομίστηκαν πέντε ασθενείς (δύο από Αλεξανδρούπολη, δύο από Λάρισα και ένας από Χαλκίδα) σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε (ΣΚΑΪ) η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας την Κυριακή ανήλθαν σε 249 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέβηκαν σε 430, από τους οποίους οι 364 (ποσοστό 84,65%) είναι ανεμβολίαστοι. Χθες, καταγράφηκαν για ακόμη μία ημέρα δεκάδες νέοι θάνατοι, 52 σε αριθμό.

Μηνύματα

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της… επιχείρησης «πειθώ» εξετάζεται η αποστολή SMS προς ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να αναδειχθούν τα οφέλη του εμβολιασμού και οι κίνδυνοι της νόσου Covid-19.

«Εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας, τις οποίες δεν σταματήσαμε ποτέ, με ενημερωτικά μηνύματα για την τρίτη δόση μέσα από τα κινητά τηλέφωνα, με συνεργεία εμβολιασμού που κάνουν κατά τόπους επισκέψεις, με το Πρόγραμμα “Ελευθερία” που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την τρίτη δόση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με καμπάνια ενημερωτική που το επόμενο διάστημα θα τρέξει. Με κάθε διαθέσιμο μέσο που έχουμε, με τα στοιχεία για το πόσο βοηθάει ο εμβολιασμός και προστατεύει από τη βαριά νόσηση, την ανθρώπινη ζωή, έτσι ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» και πως τα μηνύματα στο κινητό εντάσσονται σε αυτά, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

Τρίτη δόση

Μηνύματα αποστέλλονται ήδη σε πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση τρίτης δόσης – να έχει παρέλθει εξάμηνο από τη δεύτερη δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει σε σημερινή της συνεδρίαση για την επέκταση της τρίτης δόσης και σε άτομα κάτω των 50 ετών. Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως», αναμένονται άμεσες ανακοινώσεις. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, παραθέτοντας τα δεδομένα της πρώτης μελέτης για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet, ανέφερε ότι το 93% των ατόμων που έλαβαν αναμνηστική δόση είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

hlektragr

Recent Posts

Ξυλόκαστρο: 1ο Φεστιβάλ Επιδείξεων Πολεμικών Τεχνών

1o Φεστιβάλ Επιδείξεων Πολεμικών Τεχνών. Διοργάνωση από τον Αθλητικό Σύλλογο "Ολύμπιο" το οποίο θα πραγματοποιηθεί…

57 λεπτά ago

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη -Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι…

1 ώρα ago

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του τελικού UEFA CONFERENCE LEAGUE

Ενόψει του τελικού UEFA EUROPA CONFERENCE LEAGUE μεταξύ των ομάδων «Ολυμπιακός – Φιορεντίνα», που θα…

2 ώρες ago

Κομοτηνή: Σοβαρό τροχαίο έξω από σχολείο – Μητέρα με το έξι μηνών μωρό της παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο

Μητέρα με το έξι μηνών μωράκι της παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο το μεσημέρι της Τρίτης…

2 ώρες ago

AAΔΕ: Αλλάζει το Taxis – Έρχεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος» του φορολογούμενου

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται για το πληροφοριακό σύστημα TAXIS της ΑΑΔΕ Με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη…

2 ώρες ago

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών Για την υπόθεση αυτή…

3 ώρες ago