Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Εκκλησία πιο δυνατά στη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας

Σκέψεις ώστε να μετατραπούν με τις ευλογίες τους ναοί σε εμβολιαστικά κέντρα, για να πειστούν όλοι όσοι αντιδρούν στον εμβολιασμό ότι είναι το μοναδικό «όπλο» για την αναχαίτιση της πανδημίας, κάνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελευταία αρκετοί ιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και δεν αποκλείεται να οριστούν οι ενορίες που θα λειτουργήσουν ως κέντρα εμβολιασμού, μια που, ως φαίνεται, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά, πιέζοντας επικίνδυνα το σύστημα υγείας.

Πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα είχε απασχολήσει την Εκκλησία καιρό πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις στους κόλπους της είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η συντριπτική πλειονότητα των ιεραρχών εξέταζαν τρόπους για να βοηθήσουν ουσιαστικά την Πολιτεία στη μάχη κατά της πανδημίας, θέτοντας, εάν και εφόσον κρινόταν αναγκαίο, στη διάθεσή της ακόμη και ενοριακούς ναούς για να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα εμβολιασμού.

Με την κατάσταση εν όψει του χειμώνα να χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες κρίσιμη, ιερείς σήμερα δηλώνουν υπέρ του να γίνουν εμβολιασμοί σε ναούς. «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας», λένε χαρακτηριστικά ιερείς στη γραμμή της ΔΙΣ, που συστήνει «την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού».

Χθες, ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού στο ναό της Παναγίας στις Αρχάνες Ηρακλείου «λειτούργησε» για λίγες ώρες εμβολιαστικό κέντρο, κατόπιν σχετικής απόφασης της ενορίας και της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Ο πρώτος που εμβολιάστηκε, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ήταν ο 75χρονος Μιχάλης Βαρδάκης. Οπως δήλωσε, μέχρι πρότινος ήταν διστακτικός, ωστόσο αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο χάρη στην προτροπή του π. Ανδρέα Καλλιοντζάκη.

«Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο, και για το λόγο αυτό καλέσαμε τον κόσμο κάτω από τη σκέπη της Παναγίας να εμβολιαστεί», ανέφερε ο πατήρ Ανδρέας Καλλιοντζάκης.

Περισσότερα από πενήντα άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, κάτι που ικανοποίησε τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία επισήμανε ότι η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για τον εμβολιασμό ανθρώπων που για τους δικούς τους λόγους, εδώ και μήνες, δεν είχαν εμβολιαστεί. «Είναι σημαντικό η Εκκλησία να βρίσκεται κοντά σε αυτή την προσπάθεια, που στοχεύει στο να καταφέρουμε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να ξεπεράσουμε αυτό που ζούμε», τόνισε. Η κ. Μπορμπουδάκη ανέφερε πως η προσπάθεια με εμβολιασμούς σε ναούς θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ συνεχίζεται και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

5 ώρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

14 ώρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

15 ώρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

15 ώρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

17 ώρες ago