ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νοικιάστηκε το σπίτι του μακαριστού Χριστόδουλου με 5.000 ευρώ το μήνα [εικόνες]

Στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Παλαιό Ψυχικό, δίπλα στην πρεσβευτική κατοικία του Κατάρ, ξένοι διπλωμάτες και κάτοικοι της περιοχής περνούν βιαστικά μπροστά από το επιβλητικό κτίσμα με τις καμάρες που παραμένει εδώ και χρόνια ερμητικά κλειστό.

Οι περισσότεροι αγνοούν ότι πίσω από τις μαύρες καγκελόπορτες γράφτηκε ένα μεγάλο κεφάλαιο της εκκλησιαστικής ιστορίας της χώρας την εποχή που επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος, ο πιο δημοφιλής Αρχιεπίσκοπος των τελευταίων δεκαετιών.

Σε αυτό το σπίτι είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στις 28 Ιανουαρίου του 2008 και από τότε, 13 χρόνια μετά, το ακίνητο, που ανήκει στη Μονή Πεντέλης, έμενε αναξιοποίητο, παρότι στο μεταξύ μεσιτικά γραφεία είχαν αναλάβει να το ενοικιάσουν ή ακόμα και να το πουλήσουν.

Πλέον το ακίνητο έχει περάσει στα χέρια του επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα, που ήρθε σε επαφή με τη Μονή Πεντέλης μέσω εκκλησιαστικών κύκλων και το ενοικίασε για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το ενοίκιο ορίστηκε περίπου 5.000 ευρώ τον μήνα, αρκετά χαμηλότερα από όσα ζητούσε αρχική η Μονή Πεντέλης, καθώς ο επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία στον τομέα των κατασκευών με σημαντική παρουσία στην Οδησσό και φιλανθρωπική δράση, ανέλαβε και την ανακαίνιση, το κόστος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας είχε την τύχη με το μέρος του τον Δεκέμβριο του 1997, όταν επρόκειτο να επιβιβαστεί στο μοιραίο ουκρανικό αεροσκάφος Γιάκοβλεφ, που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη. Την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν ακολούθησε άλλους εργαζομένους στον τομέα των κατασκευών στην Ουκρανία που ταξίδευαν στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα, με την απόφαση αυτή να του σώζει τη ζωή.

Το σπίτι -αποτελεί τη μοναδική αρχιεπισκοπική κατοικία- είχε ανακαινιστεί την περίοδο του Χριστόδουλου, που διαδέχθηκε, το 1998, τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ο οποίος, επίσης, ζούσε εκεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας ανακαίνισης, έγινε ριζικό «λίφτινγκ» και στα υπόγεια, ώστε να είναι κατοικήσιμα. Το σπίτι εκτείνεται σε τρία επίπεδα -υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος- συνολικής έκτασης περίπου 1.100 τετραγωνικών μέτρων. Η είδηση της ενοικίασης του ακινήτου από τη Μονή Πεντέλης, η οποία είχε να αντιμετωπίσει τις φθορές του χρόνου και τον υψηλό ΕΝΦΙΑ, προκάλεσε προβληματισμό στους ανθρώπους που ήταν κοντά στον μακαριστό Χριστόδουλο.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει ότι η κατοικία αυτή, στην οποία συνέβησαν τόσο σημαντικά γεγονότα, επρόκειτο να γίνει Εκκλησιαστικό Μουσείο ή χώρος φιλοξενίας υψηλών προσκεκλημένων της Εκκλησίας, αλλά τελικά μάθαμε ότι ενοικιάστηκε. Ελπίζουμε αυτή η κατάσταση να μην παγιωθεί, ώστε η κατοικία να είναι διαθέσιμη εάν στο μέλλον κάποιος Αρχιεπίσκοπος θελήσει να διαμείνει εκεί και να αναβιώσει η αίγλη του παρελθόντος», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Σωτήρης Τζούμας, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Χριστόδουλου, που έμεινε στο πλευρό του έως το τέλος, και προσθέτει: «Πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το μέλλον αυτής της κατοικίας, ώστε να μη δεσμευτεί σε μεγάλο βάθος χρόνου. Να υπάρχει μια ασφαλιστική δικλίδα στη συμφωνία, ώστε να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί ως αρχιεπισκοπική κατοικία». Εκτός από τον Χριστόδουλο και τον Σεραφείμ, στο σπίτι του Παλαιού Ψυχικού είχαν μείνει, επίσης, οι Αρχιεπίσκοποι Δαμασκηνός, Σπυρίδων, Δωρόθεος Γ’ και Θεόκλητος Β’, αφήνοντας ο καθένας το δικό του αποτύπωμα.

Πολύχρονη εγκατάλειψη

Μετά τον θάνατο του Χριστόδουλου ο διάδοχός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Ιερώνυμος δεν θέλησε να μείνει στο Ψυχικό αλλά στο διαμέρισμα της Αγίας Φιλοθέης, στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή.

Στην αρχιεπισκοπική κατοικία έγινε αποσφράγιση με δικαστική απόφαση, παρουσία δικαστικών και αστυνομικών Αρχών, συμβολαιογράφου αλλά και εκπροσώπου της εφορίας, που κατέγραψαν τα προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού Χριστόδουλου, ώστε να διοχετευτούν όπου είχε ορίσει στη διαθήκη του.

Από τότε το σπίτι με τη βαριά ιστορία έκλεισε τις πόρτες και πολλές φορές εκφράστηκαν φόβοι για «ποντικούς», που θα μπορούσαν να εισβάλουν στο εσωτερικό, καθώς το κτίσμα ήταν αφύλακτο, χωρίς φωτισμό. Σήμερα, τα φρεσκοκομμένα κλαδιά στην αυλή δείχνουν ότι πλέον κάποιοι άρχισαν να το φροντίζουν και ότι σύντομα θα αποκτήσει ξανά ζωή ύστερα από μακροχρόνια εγκατάλειψη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Ισθμός Κορίνθου: Ξεκίνησαν και πάλι οι διελεύσεις των πλοίων

  Επανέναρξη των διελεύσεων των πλοίων απ’ τον Ισθμό της Κορίνθου. Όπως, γνωστοποιήθηκε και όπως είχε…

10 ώρες ago

Πάσχα: Ζημιές και τραυματισμοί από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά της Ανάστασης

Στάχτες, καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους για άλλη μια χρονιά τα επικίνδυνα -σε…

11 ώρες ago

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη. 1946: Ιδρύεται από τους…

12 ώρες ago

Πειραιάς: Μηχανική βλάβη σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες – Απαγορεύτηκε ο απόπλους από Πειραιά για Ηράκλειο

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση των αρχών για απαγόρευση απόπλου του επιβατηγού…

12 ώρες ago

Εορτολόγιο Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024

Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς οι Νεοφανείς…

12 ώρες ago

Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Λουτράκι (video)

Η περιφορά του Επιτάφιου της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε με…

13 ώρες ago