Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με «αντάρτικο» στο κλείσιμο των ναών τις γιορτές απειλούν πολλοί ιεράρχες

Εντονες ζυμώσεις διενεργούνται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην Εκκλησία και το Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί μια μέση οδός όσον αφορά στη λειτουργία των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνον ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα των Φώτων με τη παρουσία μόλις εννέα ατόμων (σ.σ. και είκοσι πέντε στους μητροπολιτικούς ναούς), στους κόλπους της Ιεραρχίας επικρατεί μεγάλη ενόχληση και μάλιστα πολλοί ιεράρχες απειλούν με «αντάρτικο» αφού κάνουν λόγο για ένα μέτρο που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Στις ζυμώσεις που γίνονται είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να επιτραπεί η ατομική προσευχή και η ατομική λατρεία τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου. Παράλληλα, να πραγματοποιηθούν περισσότερες λειτουργίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα των Φώτων καθώς και να τελεστεί μια ακόμη λειτουργία την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Επιπλέον, να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών εντός των ναών, από εννέα που αποφάσισε η κυβέρνηση σε 25 με 30, διαφορετικά ο αριθμός των ατόμων να υπολογίζεται ανάλογα με το εμβαδόν κάθε εκκλησίας. Οσον αφορά στη ρίψη του Σταυρού, να γίνει χωρίς λιτανείες και εντός του ναού με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο αγιασμός να μοιραστεί σε μπουκαλάκια και το αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί.

Το τι θα τελικά θα συμβεί θα γνωστοποιηθεί στην αυριανή διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Μια συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη μια που οι περισσότεροι ιεράρχες φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι από το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς, όπως λένε, δεν μπορούν να το κατανοήσουν αφού από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα, τασσόμενη στο πλευρό της Πολιτείας στον αγώνα που δίνει κατά της πανδημίας. Μάλιστα, ορισμένοι σκληραίνουν τη στάση τους διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ή δεν θα ανοίξουν καθόλου τις εκκλησίες ή δεν θα εφαρμόσουν καν το μέτρο με τους εννέα πιστούς.

«Εχουν γνώσιν οι φύλακες», τόνισε ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος στέλνοντας μήνυμα πως η Εκκλησία γνωρίζει τι θα πράξει και πώς θα αντιδράσει.

«Κατανοούμε το μέγεθος της επιδημίας. Ζούμε στον κόσμο, έχουμε αρρώστους γνωστούς και συγγενείς. Ολα τα γνωρίζουμε. Εκτός όμως από το ζήτημα της διάσωσης της υγείας, υπάρχει και το ατομικό δικαίωμα στη λατρεία» ανέφερε από άμβωνος ο ιεράρχης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιλέξουμε 9 άτομα και δεν θα επιλέξουμε.

Μελλοθάνατους δεν θα βάλουμε στην εκκλησία».
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος σημείωσε στο κήρυγμά του: «Φράζεται η είσοδος του ναού διά των νόμων που στερούν την συνταγματική ελευθερία των ανθρώπων να λατρεύουν τον Θεό. Και έρχεται η υποκρισία της Πολιτείας να επιμείνει, ορίζοντας 9 ανθρώπους ότι έχουν το δικαίωμα να εκκλησιαστούν τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια! Οι υπόλοιποι τι;».

Ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος χαρακτήρισε το μέτρο «αδιανόητο, ανεφάρμοστο, ουτοπικό και άδικο» προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται. Η Εκκλησία που από την αρχή με ευλάβεια τήρησε όλα τα μέτρα αντί να γίνει αντικείμενο σεβασμού και εμπιστοσύνης, γίνεται αντικείμενο εμπαιγμού και τιμωρίας».
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Ενημέρωση για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του τελευταίου 24ωρου

Από Ω/18:00/27-04-2024 έως Ω/18:00/28-04-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 26 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο…

2 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

3 ώρες ago

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας

Ισχύει διήμερη προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς…

3 ώρες ago

Υπογραφή σύμβασης ανόρυξης γεώτρησης στην Π.Ε. Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση ανόρυξης γεώτρησης ΤΟΕΒ Πασίου, προϋπολογισμού 74.400,00 ευρώ, στα γραφεία της Π.Ε. Κοριθνίας,…

4 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κορινθία – Συνελήφθησαν 8 άτομα

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -8- άτομα Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών…

4 ώρες ago

Εκτεταμένες καμπάνιες του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου για το «Πάσχα 2024»

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ.…

5 ώρες ago