Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κορωνοϊός: Στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού και η Εκκλησία

Στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας, επιθυμεί να συμμετάσχει η Εκκλησία. Μάλιστα, εάν χρειαστεί, σκέφτεται να παραχωρήσει ακόμη και χώρους της προκειμένου να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα, με μητροπολίτες να δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον εμβολιασμό και να ενημερώσουν τους πιστούς από άμβωνος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών εμφανίζονται έτοιμοι να βοηθήσουν ουσιαστικά την Πολιτεία στη μάχη κατά της πανδημίας, θέτοντας στη διάθεσή της ενοριακούς ναούς για να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα εμβολιασμού.

«Δίπλα στο λαό»

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και όλοι μας οφείλουμε να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση στη χώρα μας. Εμείς θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε το θέμα του εμβολιασμού. Η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε δίπλα στο λαό», λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικές πηγές.

Σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία θα παίξουν οι κληρικοί και οι ιεράρχες, οι οποίοι μέσα από τα κηρύγματά τους θα στείλουν μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού, καλώντας για μια ακόμη φορά τους πιστούς να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

«Θα πρέπει να σταματήσουν τα σενάρια συνωμοσιολογίας που διακινούνται γύρω από τον κορονοϊό. Να πείσουμε τον κόσμο που δεν πιστεύει για την ύπαρξη του ιού και πως τα μέτρα που προτείνουν οι υγειονομικές αρχές είναι για το καλό όλων», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο ιεράρχης.

Πρόσκληση Κικίλια

Είχε προηγηθεί η πρόσκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προς την Εκκλησία για συστράτευση στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19. Ο κ. Κικίλιας τόνισε προχθές πως η εκστρατεία για τον εμβολιασμό δεν είναι κυβερνητική, αλλά «εθνική», προσθέτοντας πως «περιλαμβάνει όλα τα κόμματα αλλά και την ελληνική Εκκλησία που θα στηρίξει και θα συμμετάσχει στην προσπάθεια». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας, ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «να γίνουν κήρυκες του σωστού μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού».

Το θέμα αυτό αλλά και το άνοιγμα των ναών αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πιθανότατα την προσεχή Τρίτη.

Η Ιερά Σύνοδος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Πάντως, μέχρι χθες άγνωστο παρέμενε το τι θα γίνει με τους ναούς τα Χριστούγεννα. Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, όμως τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση και ενδεχομένως να ανακοινωθούν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε ένα άνοιγμα όπως ενδεχομένως να το είχαν φανταστεί πολλοί», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο «Alpha 9,89».

Πάντως στην Ιεραρχία επιμένουν να ανοίξουν οι ναοί την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα οι πιστοί. Και αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο της Εκκλησίας, να γίνει κάτω από ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, όπως χρήση μάσκας, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στους ναούς κ.λπ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά οι εκκλησίες να ανοίξουν παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και παραμονή και ανήμερα των Φώτων με ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Επιστολή

Χθες, επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, καλώντας να ανοίξει τις εκκλησίες.

«Σας καλούμε, κ. πρωθυπουργέ, να μας εμπιστευθείτε, τον Κλήρο και τον απλό λαό του Θεού, την Εκκλησία δηλαδή, η οποία εφάρμοσε με σχολαστική ακρίβεια τα μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας τη φυσική παρουσία πιστών εντός των λατρευτικών συνάξεων τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Μητρόπολής του, ανέφερε «ασφαλώς και δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Βλέπουμε την πραγματικότητα, το πόσο σκληρή είναι και κατανοούμε πλήρως την επικινδυνότητα της ασθένειας αυτής».

Ωστόσο, όπως είπε, «ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πάει και στην Εκκλησία για να προσευχηθεί, να συμμετέχει έστω και με αποστάσεις στη Θεία Λειτουργία και οπωσδήποτε έχει την ανάγκη εφόσον το θέλει να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Για αυτό παρακαλούμε το Αγιο Δωδεκαήμερο να έχουμε ανοιχτές τις εκκλησίες μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

hlektragr

Recent Posts

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Τό Μέγα Σάββατον, 21ην Ἀπριλίου /4ην Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν ἡ Τελετή τοῦ Ἁγίου Φωτός…

2 ημέρες ago

Ευχές και δώρα στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, την Μεγάλη Πέμπτη 2…

2 ημέρες ago

Η Τελετή του Επιταφίου εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων (video)

Τό ἑσπέρας τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, 20ῆς Απριλίου/3ης Μαΐου 2024, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν…

2 ημέρες ago

Πάσχα 2024: Η μεγαλύτερη έξοδος μετά τον κορωνοϊό – Πάνω από 425.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους…

2 ημέρες ago

Άγιο Φως: Στις 19:30 στο «Ελ. Βενιζέλος» από τα Ιεροσόλυμα – Πώς θα φτάσει σε όλη την Ελλάδα

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου φτάνει στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως, μεταφέροντας…

3 ημέρες ago