Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Έγγραφο ντοκουμέντο: Τι ζητούν οι Σκοπιανοί από τον Οικονομικό Πατριάρχη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στίβο Πενταρόβσκι, έστειλε μια επιστολή προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ζητώντας να ασκήσει το Έκκλητον προσφυγής και να παραδώσει τον Τόμο της αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία εν Βορεία Μακεδονία. Αυτό αναφέρθηκε από το Religija.mk.

«Παναγιώτατε,

Η ιστορία μας δείχνει ότι πρέπει να προσαρμόζουμε συνεχώς στον χρόνο και να τον χρησιμοποιούμε προς όφελος των ανθρώπων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένα παράδειγμα στο πώς να παραμείνετε συνεπείς με τις αξίες και ταυτόχρονα να είμαστε δυναμικοί στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Ως Πρόεδρος της χώρας μου, θα ήθελα να Σας ενημερώσω προσωπικά ότι, ως χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο προς όφελός μας και να αφήσουμε πίσω μας τις ιστορικές διαφορές (με την Ελλάδα – σ.σ.).

Σας απευθύνω εκ μέρους πολλών συμπολιτών μου που αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και των οποίων η μόνη επιθυμία τους και ανάγκη είναι να συμφιλιωθούν με τους γείτονές τους και να προχωρήσουν προς ένα κοινό μέλλον, σε συνύπαρξη και πραγματική ελευθερία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να στείλω ένα αίτημα προς την Παναγιότητά Σας να αποδεχτείτε το κάλεσμα των ευσεβών λαών μας και της Εκκλησίας μας για να ασκήσετε το Έκκλητον προσφυγής, έτσι ώστε οι πολίτες μας, μέσω της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης, να έχουν τελικά την ευκαιρία να έχουν ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλον τον κόσμο», γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε την Εκκλησία της Σερβίας και την Εκκλησία των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Δ’ και ΙΖ’ κανόνα της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να δέχεται Έκκλητον προσφυγής από τους κληρικούς όλης της οικουμένης και να παραχωρήσει αυτοκεφαλία.

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Μητέρα Εκκλησία της Εκκλησίας εν Βoρεία Μακεδονία.

Δεύτερον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται ή να απορρίπτει το υποβαλλόμενο Έκκλητον αρχιερέως από οποιοδήποτε πατριαρχικό θρόνο. Το Έκκλητον είναι το δικαίωμα που δίδεται σε Μητροπολίτες Εκκλησιών να προσφεύγουν στο Φανάρι, ως ένα είδος Αρείου Πάγου της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησίας είναι Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική και το κέντρο της είναι το Φανάρι. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν είναι 15, 16 κατά την αιρετική ορολογία της Μοσχοβίτικη Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ.

Τρίτον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως Προκαθήμενος τόσο του Πρώτου θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και της Μητρός Εκκλησίας, είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται το Έκκλητον αρχιερέων όχι μόνο της κανονικής δικαιοδοσίας του, αλλά και από την κανονική δικαιοδοσία των άλλων Πατριαρχικών θρόνων ή αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως αυτό συνάγεται από την ομόφωνη κανονική παράδοση και από τη διαχρονική εκκλησιαστική πράξη.

Όπως γράφει ο κ. Φειδάς: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε απαραμείωτο το κανονικό δικαίωμα όχι μόνο να μεριμνά οφειλετικώς για την υποστήριξη των εμπεριστάτων ή δοκιμαζομένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και τη δεσμία κανονική υποχρέωση να αναλαμβάνει εγκαίρως όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την αποτροπή ή τη θεραπεία των επικινδύνων απειλών ή δοκιμασιών του εκκλησιαστικού τους σώματος.

Άλλωστε, η όλη ιστορία του Οικουμενικού πατριαρχείου, ήτοι τόσο σε ευτυχείς, όσο και σε χαλεπούς καιρούς, αποτελεί πράγματι μία υπέροχη μαρτυρία της πάντοτε ανιδιοτελούς ή και θυσιαστικής προσφοράς του προς όλες τις εμπερίστατες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Συνεπώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πάντοτε και έχει πολύ περισσότερο σήμερον το κανονικό δικαίωμα ή μάλλον την μητρική ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, με ή και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση όλων των άλλων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το κανονικό δικαίωμα να δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία όλους τους σχισματικούς αρχιερείς όχι μόνο από τη δική του εκκλησιαστική δικαιοδοσία, αλλά και από τη δικαιοδοσία των άλλων πατριαρχικών θρόνων, αν ο ηγέτης των σχισματικών αυτών αρχιερέων αποκαταστάθηκε κανονικώς στην εκκλησιαστική κοινωνία (Αρχιεπίσκοπος Στέφανος της εν Βορεία Μακεδονία Εκκλησίας – σ.σ.)».

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

10 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

11 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

11 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

11 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

12 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

12 ώρες ago