Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γιορτάζει η Παναγία Φανερωμένη στο Χιλιομόδι Κορινθίας – Η ιστορία της και το πρόγραμμα των εορτών

Tο οδοιπορικό στην Παναγία Φανερωμένη του Χιλομοδίου είναι μια παλιά παράδοση που τηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Με την ευκαιρία της Πανηγύρεως δηλαδή πραγματοποείται η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από την νέα Μονή στην Παλαιά, όπου πλήθος κόσμου κάνει ξεχωριστή αυτή την ημέρα και ακολουθεί την γιορτή.

Το παλαιό μοναστήρι είναι του 12ου Αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης βρέθηκε απέναντι από το παλαιό μοναστήρι μέσα σε ένα βράχο. Κάποιον Βοσκοί που βρίσκονταν κοντά εκεί στην περιοχή, παρακινήθηκαν από το Φως πάνω στον βράχο, και ψάχνοντας ανακάλυψαν την εικόνα.

Η παλαιά Μονή ήταν ανδρική μέχρι το 1854. Το 1897 επειδή η Μονή είχε υποστεί παλαιές ζημιές από τον σεισμό του 1854, θέλησαν οι πατέρες να κτίσουν την νέα Ιερά Μονή στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης βρίσκεται σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, στο Χιλιομόδι Κορινθίας, μόλις 4 χιλιόμετρα από την παλαιά Μονή. Η τελευταία χαρακτηρίζεται ως σπουδαίο βυζαντινό μνημείο, ιστορικό σημείο αναφοράς και κορυφαίο αρχιτεκτονικό έργο.

Χτίστηκε τον 13ο αιώνα, απέναντι από τον βράχο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, από βοσκούς της περιοχής, στους οποίους κίνησε την περιέργεια ένα φως που είδαν και κατευθύνθηκαν προς το σημείο εκείνο, με σκοπό να πραγματοποιήσουν έρευνα και να ξεδιαλύνουν το μυστήριο.

Ο Ναός ανακαινίστηκε το 1949. Ως προς την αρχιτεκτονική του, το καθολικό είναι σταυροειδής δικόνιος με τρούλο. Το ξύλινο, σκαλιστό του τέμπλο κοσμούν παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.

Στη Μονή υπάρχει μεγάλος θησαυρός Αγίων Λειψάνων, όπως η κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου και διάφορα άλλα λείψανα Αγίων.

Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι έξω από την Ιερά Μονή, συναντάται κι ο ναός της Αγίας Μαρίνας, αγιογράφος του οποίου είναι ο  Δημήτριος Κακκαβάς. Αυτός δε, φημολογείται ότι είναι ο παλαιότερος της Πελοποννήσου.

Η Παναγία γιορτάζει το 15aύγουστο και στις 23 Αυγούστου. Όμως, τιμώνται συνάμα η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Σωφρόνιος, η Αγία Άννα και ο Άγιος Νεκτάριος στις 17 Ιουλίου, 11 Μαρτίου, 25 Ιουλίου και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

To 1821 οι  Έλληνες αγωνιστές, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, χρησιμοποιούσαν την παλαιά μονή ως παρατηρητήριο, καθώς η θέα της προς τον Ακροκόρινθο, τους επέτρεπε να βολιδοσκοπούν τον εχθρό και να οργανώνουν το στρατηγικό τους πλάνο. Επιπλέον, το μοναστήρι φυγάδευε τον άμαχο πληθυσμό και παρείχε στο έθνος βοήθεια, υλική και πνευματική. Συνεπώς, το εν λόγω μοναστήρι, μπήκε στο στόχαστρο των εχθρών και δέχθηκε τις επιθέσεις τους. O Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς, πριν πάνε στον πόλεμο, κοινώνησαν εκεί για τελευταία φορά.

Δείτε πως κάλυψε το ΗΛΕΚΤΡΑ πέρυσι τον πανηγυρικό εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου,

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Παρασκευή 21η Αυγούστου 2020

Εσπέρας ώρα 19:30 μ.μ Ακολουθία Παρακλητικού κανόνος εις την Παναγίαν την Φανερωμένη Όρθρος- βραδινή Θεία Λειτουργία το Σάββατο 22η Αυγούστου 2020

Παραμονή Πανηγύρεως

Εσπέρας ώρα 19:00 μ.μ Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου και Ποιμενάρχου ημών κ.κ.Διονυσίου.

Κυριακή 23η Αυγούστου 2020

Κυριώνυμος Ημέρα Εορτής
Πρωϊ ώρα 07:00 π.μ

Μεσονυκτικόν-Όρθρος-Θεία Λειτουργία

Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.
Εσπέρας ώρα 20:00 μ.μ Μεθέορτος Εσπερινός Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Οδοιπορικό της Παναγίας της Φανερωμένης που είθισται να τελείτε κατά τις ημέρες αυτές, εφέτος δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν εξ’ αυτού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

hlektragr

Recent Posts

Έρχεται το γαστρονομικό φεστιβάλ Taste of Loutraki

  To Taste of Loutraki -The Corinthian Food Festival, ένα φεστιβάλ που φέρνει σε επαφή…

6 ώρες ago

Κορινθία: Παίζοντας «Τα μυστικά του Οφέλτη» για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

    H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 19 Μαΐου…

6 ώρες ago

Ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη

Εξελίσσεται βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, η υλοποίηση του σημαντικού σιδηροδρομικού έργου της ηλεκτροκίνησης στη…

6 ώρες ago

Κόρινθος: Νεαρή γυναίκα δεν πρόλαβε και γέννησε σε προαύλιο νοσοκομείου

Ένα απίστευτο αλλά και συνάμα ευχάριστο γεγονός συνέβη στο νοσοκομείο της Κορίνθου το βράδυ του…

6 ώρες ago

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής…

6 ώρες ago

Πύργος Κορινθίας: Την Κυριακή 19 Μαΐου τα 33α Κυριακίδεια

Διεξάγονται την Κυριακή 19 Μαίου 2024, τα 33α Κυριακίδεια, στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Πρόκειται…

9 ώρες ago