ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ανανέωση της Ιεραρχίας προ των πυλών – Τί φέρνει η παραίτηση Άνθιμου

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, είναι αποφασισμένος να αντικαταστήσει τους ιεράρχες που αδυνατούν, λόγω γήρατος, να διοικήσουν τις επισκοπές τους.

Το δρόμο που χάραξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, ο οποίος, λόγω γήρατος και σοβαρών προβλημάτων υγείας, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα ποιμαντικά του καθήκοντα, θα ακολουθήσουν, ως φαίνεται, και άλλοι τρεις υπέργηροι ιεράρχες, κάτι που κατά συνέπεια θα αλλάξει -«θα ανανεώσει» λέγεται χαρακτηριστικά- τη σύνθεση της Ιεραρχίας.

Η ανανέωση της Ιεραρχίας προ των πυλών – Τί φέρνει η παραίτηση Άνθιμου

Πάντως, το τοπίο για την «επόμενη ημέρα» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μία επισκοπή στρατηγικής σημασίας, που ανήκει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, ενώ στα εκκλησιαστικά «πηγαδάκια» ήδη ακούγονται τα ονόματα που θα «τρέξουν» στην κούρσα της διαδοχής.

«Η μέση λύση είναι ίσως και η καλύτερη, ούτε κάποιος να σέρνεται ούτε να παραιτείται νέος», είχε δηλώσει σχετικά στο παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος. Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πλέον ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να αντικαταστήσει τους ιεράρχες που αδυνατούν, λόγω γήρατος να διοικήσουν τις επισκοπές του.

Ειδική επιτροπή

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο καιρό ενεργοποιήθηκε και η ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις μητροπολίτες, ανάμεσά τους και ο Χίου, Μάρκος, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν υπερήλικες μητροπολίτες να αποσυρθούν.

Σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας: «Μητροπολίτης μη δυνάμενος να εκτελεί τα καθήκοντα αυτού διά νόσον ή γήρας δικαιούται να υποβάλει κανονικήν παραίτησιν». Επίσης, προβλέπεται ότι «μητροπολίτης καταστάς ανίκανος προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων του και μη υποβαλὼν παραίτησιν απαλλάσσεται τούτων κατόπιν αποφάσεως ειδικής επιτροπής».

Μάλιστα, οι Χίου και Αλεξανδρουπόλεως συναντήθηκαν για τον ίδιο λόγο και με τον Θεσσαλονίκης, Ανθιμο, λίγο πριν ο ίδιος υποβάλλει την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο.

Για τον κ. Ιερώνυμο όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να κυλήσει ειρηνικά. Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί να αδικήσει, αλλά ούτε και να υποβαθμίσει το ποιμαντικό έργο του κάθε επισκόπου. Εξάλλου, ο ίδιος έχει δηλώσει για τον εαυτό του: «Αν, λοιπόν, βρεθεί μία ομάδα αρχιερέων που να μου πει “ξέρετε, καλός είστε, αλλά λίγο κουρασμένος, δεν αποσύρεστε;”, ειλικρινά σας λέω θα είναι για μένα μια ευλογημένη απόφαση, διότι έχω πολλά να κάνω ακόμη».

Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιεράρχες που σύντομα θα δηλώσουν την παραίτησή τους είναι ο 91χρονος Φλωρίνης Θεόκλητος, ο 93χρονος Μηθύμνης Χρυσόστομος, καθώς και ο 92χρονος Παραμυθίας Τίτος, ο οποίος λέγεται ότι πλέον κινείται με δυσκολία.

Οι παραιτήσεις τους, εκτός απροόπτου, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 24 του μήνα.

Ομοίως και η παραίτηση του Θεσσαλονίκης Ανθιμου. Ως πιθανός διάδοχός του φέρεται ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, πρόσωπο αποδεκτό, ως φαίνεται, και από το Φανάρι. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως και για τη πλήρωση άλλων κενών μητροπόλεων, θα γίνουν στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Στο μεταξύ, χθες, ο μητροπολίτης Τρίκκης, Χρυσόστομος, διέψευσε πληροφορίες που τον θέλουν να εμπλέκεται στη μάχη διαδοχής για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. «Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τους πάντες, τόσο τον κλήρο και το λαό των Τρικάλων όσο και κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τις προθέσεις μου, ότι ουδέποτε θα εγκαταλείψω το εμπιστευθέν μου ποίμνιο, το οποίο θα διακονήσω με αγάπη όσο μου το επιτρέψει ο Θεός… Η Εκκλησία θα συνέλθει εν καιρώ και θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι, ωστόσο, αφορά εμένα, θέλω να δηλώσω εμφατικά και επαναλαμβανόμενα ότι δεν αφήνω τη μητρόπολη και το λαό της καρδιάς μου για κανέναν άλλον».

 

hlektragr

Recent Posts

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

  Καιρός: Η πρόγνωση για Σάββατο και Κυριακή Σάββατο 18/5 Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία…

13 ώρες ago

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σας εφιστά τη προσοχή για τις επόμενες…

13 ώρες ago

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Αλεποχωρίου – Ψάθας

Καθίζηση του οδοστρώματος και κατολισθήσεις βράχων, οδήγησαν την Τροχαία Αττικής στην απόφαση για πλήρη διακοπή…

13 ώρες ago

Χρήστος Λαμπρόπουλος: «Η αειφορία δεν είναι μόνο επιλογή, αλλά απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία»

Η εκδήλωση με τίτλο «Σταχυολόγηση της αειφορίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,…

13 ώρες ago

MyCoast: Σχεδόν 14.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή – Μέχρι στιγμής οι καταγγελίες φτάνουν τις 500

Περίπου 14.000 πολίτες κατέβασαν μέχρι σήμερα τη νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, σε διάστημα λίγων ημερών…

14 ώρες ago

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

14 ώρες ago