ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Οι Άγιοι Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού, εν έτει σϞβ’ [292]. Και ο μεν Άγιος Κύρος, κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια. Ο δε Ιωάννης, από Έδεσσα την διάσημη πόλιν της Μεσοποταμίας, η οποία τώρα κοινώς ονομάζεται Οουρφά.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Εορτή 31 Ιανουαρίου

Επειδή δε τότε επικρατούσε ο κατά των Χριστιανών διωγμός, δια τούτο ο θείος Κύρος πήγε σε ένα Μοναστήρι, το οποίον βρισκόταν στον Αραβικό κόλπο, και γενόμενος Μοναχός κατοίκησε σε αυτό. Και σε τόσο ύψος αρετής έφθασε, ώστε οπού πραγματοποιεί και θαύματα, και ιάτρευε κάθε νόσο, ακόμα και πολύχρονη ασθένεια. Ο δε Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα, και αφού άκουσε για τα θαύματα οπού κάνει ο Άγιος Κύρος, πήγε στην Αλεξάνδρεια, και από εκεί πήγε εις τον τόπο εκείνον, οπού ήταν ο Άγιος Κύρος, ούτως ώστε να βρεθεί μαζί με αυτόν.

Επειδή συνέβη να πιασθεί από τους Έλληνας μία γυναίκα, Αθανασία ονομαζομένη, μαζί με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη, και Ευδοξία, και επρόκειτο να παρασταθούν στον κριτή και να βασανισθούν ώστε να αρνηθούν την πίστη του Χριστού, τούτο ακούσαντες ο Κύρος και Ιωάννης, φοβήθηκαν, μήπως ως γυναίκες οπού ήταν, θα δείλιαζαν μπροστά στο μαρτύριο. Έτσι πήγα να τις ενδυναμώσουν με τα λόγιά και να τις παρακινήσουν για τον αγώνα του μαρτυρίου. Συνελήφθησαν και αυτοί από τους ειδωλολάτρες, και ομολογήσανε τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό Θεόν αληθινόν, βασανίσθηκαν με πολλές τιμωρίες, και τελευταίο αποκεφαλίσθηκαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες.

Η μνήμη τους τιμάται στις 31 Ιανουαρίου

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.
Τά θαύματα τῶν Ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ἡμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός, ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς Βασιλείας τά σκῆπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καί φιλάνθρωπος.

hlektragr

Recent Posts

Φόρος εισοδήματος: Άμεσες πληρωμές για τις επιστροφές φόρων

Συνολικά αλλάζει το «τοπίο» γύρω από τον φόρο εισοδήματος, με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογικής…

36 λεπτά ago

Αυστηρά πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα – Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη…

1 ώρα ago

Στους Αγίους Θεόδωρους ανοίγει το πρώτο πρατήριο υδρογόνου της χώρας

  Στα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει στην Ελλάδα ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού…

3 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

3 ώρες ago

Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Λουζιώτη στην Διευρυμένη Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Χίο

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης συμμετείχε στην Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης…

4 ώρες ago

Σαν σήμερα 30 Απριλίου

311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται…

4 ώρες ago