ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«ΚΗ’ Παύλεια»: Πρώτη τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην πρώτη τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ΚΗ´ Παυλείων.

Στη συνέχεια ο κ. Παύλος Κυριακίδης, θεολόγος και κατηχητής της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας παρουσίασε τον παρακλητικό κανόνα των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων, έργο του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βεροίας και Ιδιαιτέρου Γραμματέα του Μητροπολίτη, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Στυλιανού Μακρή, Δρ. Θεολογίας, ο οποίος έψαλλε στην Ακολουθία μαζί με τους υιούς του, Ιωάννη και Γεώργιο Μακρή.

Την έκδοση του Παρακλητικού Κανόνος των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων επιμελήθηκε και ανέλαβε το Ίδρυμα Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ Ναούσης.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απένειμε τα αναμνηστικά των «ΚΗ´ Παυλείων» στους συντελεστές της εκδήλωσης εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Η συμπλήρωση 200 ετών από το Ολοκαύτωμα της Ναούσης και το μαρτύριο των υπερδισχιλίων αγί­ων Νεομαρτύρων αποτελεί για την ηρωική και αγιοτόκο πόλη μας αλλά και για ολόκληρη την Ημα­θία μία σημα­ντική επέτειο, που μας συγκινεί και πρέπει να μας συγκινεί όλους, Ναουσαίους και μη.

Μας συγκινεί, γιατί μας θυμίζει όχι μόνο τη δύναμη της ψυχής των προγόνων μας να αγωνισθούν για την ελευθερία χωρίς να υπολο­γίσουν την ίδια τους τη ζωή, αλλά και το θάρρος τους να προτιμήσουν τον θάνατο από τη ζωή για να μην αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό, είτε σφαγιαζόμενοι κατά την είσοδο των Τούρκων στον ναό του αγίου Γεωργίου, είτε πέφτο­ντας στα νερά της Αράπιτσας με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, για να μην υποστούν την ατίμωση από τους Τούρκους ή αναγκασθούν να αρνηθούν τον Χριστό, είτε ομολο­γώντας ο ένας μετά τον άλλο ενώ­πιον του φοβερού Λουμπούτ πασά την πίστη τους και υπομέ­νοντας τον αποκεφαλισμό στο Κιό­σκι της Ναούσης, είτε υπομένοντας τα φρικτά βα­­σανι­στήρια στις φυλακές της Θεσ­σαλο­νίκης.

Κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες, παιδιά και βρέφη θυσιάσθηκαν για τον Χρι­στό, έγιναν ήρωες και μάρ­τυ­ρες, πρεσβευτές στον θρόνο της Χάρι­τος του Θεού για τους συμπολίτες του και για όλους όσους επικα­λού­νται τις πρεσβείες και τη μεσι­τεία τους.

Τιμώντας το μαρτύριο και τη θυ­σία τους η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό μας Πατριαρ­χείο, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που ήταν αίτημα του λαού, και εξεπλήρωνε με αυτό τον τρόπο το οφειλόμενο χρέος στους προγό­νους μας, οι οποίοι αγίασαν με τα αίματα και τα μαρτυρικά λείψανα αυτή τη γη, κατέταξε τους μάρ­τυρες του Ολοκαυτώματος της Να­ού­σης στη χορεία των Αγίων της Εκκλησίας.

Ήδη από το έτος 2010, οπότε και εξεδόθη η Πατριαρχική και Συνο­δική Πράξη της Αγιοκατατάξεως η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναού­σης και Καμπανίας, είχε ετοιμάσει Ακολουθία προς τιμήν των αγίων Νεομαρτύρων της Ναούσης, ποίη­μα του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικου­μενικού Θρόνου π. Στυ­λια­νού, την οποία και ψάλαμε κατά την εορτή τους.

Με την ευκαιρία όμως της επε­τείου των 200 χρόνων από το Ολο­καύτωμα της Ναούσης ο π. Στυ­λι­α­νός συνέθεσε δύο νέες Ακολου­θίες προς τιμήν των αγίων πέντε Ιερο­μαρτύρων και των συν αυτοίς, οι οποίοι σφαγιάσθηκαν στον ναό του αγίου Γεωργίου κατά την είσο­δο των Τούρκων, και προς τιμήν των γυναικών που βρήκαν μαρτυ­ρικό θάνατο στην Αράπιτσα, αλλά και δύο παρακλητικούς κανόνες, έναν για τους δισχιλίους αγίους Νεο­μάρ­­τυρες, τον οποίο και ψάλαμε απόψε, και ο οποίος αναφέρεται και στους αγίους ιερομάρτυρες στον άγιο Γεώργιο και στις γυναίκες που έπεσαν στην Αράπιτσα και τα παιδιά τους, και αυτούς που μαρτύρησαν στο Κιόσκι, αλλά και στις γυναίκες που τελειώθησαν μαρτυρικώς στη Θεσσαλονίκη.

Απόψε είχαμε την ευκαιρία να ψάλουμε για πρώτη φορά τον πα­ρα­κλητικό κανόνα για τους αγίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες και να τους παρακαλέσουμε να προστα­τεύουν την πόλη τους και να μεσι­τεύουν στον Θεό και για τη Νάουσα και για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο.

Για το νέο αυτό υμνογραφικό πό­νημα του π. Στυλιανού, ο οποίος ιδιαιτέρως ευλαβείται τους αγίους Νεομάρτυρες της Ναούσης, θα μας μιλήσει στη συνέχεια ο κ. Παύλος Κυριακίδης, συνεργάτης του ραδιο­φωνικού σταθμού της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον π. Στυλια­νό για την αγάπη του προς τους αγίους της Ναούσης και τα νέα υμνο­γραφήματα που συνέ­θεσε προς τιμήν τους, αλλά και τον κ. Κυριακίδη για όσα θα μας πει στη συνέχεια.

hlektragr

Recent Posts

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας το TSATOUMAS STREET LONG JUMP στην Καλαμάτα

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ 2016 διοργανώνει στις 21 Μαΐου το…

17 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Ξεκινούν δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο 𝝙ή𝝻𝝾ς 𝝟𝝾𝞀𝝸𝝼𝝷ί𝞈𝝼 πέτυχε την ένταξη και χρηματοδότησή του 𝞂𝝴 𝝿𝝾𝞂𝝾𝞂𝞃ό 𝟭𝟬𝟬% με το ποσό…

17 ώρες ago

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας η εκδήλωση ιστορικής αναδρομής με τίτλο: 1974-2024 πενήντα χρόνια από την εισβολή «Το Νεύμα του Αγαπήνορα»

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ιστορικής αναδρομής μουσικοφιλολογικού αναλογίου με τίτλο:…

18 ώρες ago

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Συνελήφθησαν -39- άτομα, προσήχθησαν -79- και έγινε έλεγχος σε -1.132- Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803-…

18 ώρες ago

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην πόλη της Καλαμάτας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027” η πράξη Κέντρου…

19 ώρες ago

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν -19- άτομα Κατασχέθηκαν, μεταξύ…

19 ώρες ago