Categories: ΕΚΚΛΗΣΙΑ

30 Ιανουαρίου: Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Τους τρεις μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας που είναι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου η χριστιανική Εκκλησία.

Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τούς έδωσε τον τίτλο των Μεγίστων Φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας Της Τρισηλίου Θεότητος…».

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και στα χρόνια του Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου ή του Αλέξιου Α΄Κομνηνού από τον Μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα ο οποίος συνέθεσε τμήμα της Ακολουθίας για τους Τρεις Αγίους της Εκκλησίας.

Το νεοελληνικό κράτος από τα πρώτα σχεδόν χρόνια της ανεξαρτησίας του καθιέρωσε τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Αν και ο πρώτος εορτασμός-μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1842, ουσιαστικά η γιορτή καθιερώθηκε από το 1911. Πρόκειται για μια συμβολική μεταφορά της Αγίας Τριάδας και του ρόλου των τριών πατέρων στη διαμόρφωση του τριαδικού δόγματος, και μια υποδήλωση της προσέγγισης του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού.

hlektragr

Recent Posts

Η Ελλάδα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Σούμο στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι θα φιλοξενηθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σούμο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.…

1 λεπτό ago

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα…

1 ώρα ago

Κόρινθος: Τα οινοποιεία της Πελοποννήσου αφήνουν ξανά «Ανοιχτές Πόρτες»

  Το Σάββατο 18 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τις…

1 ώρα ago

Σαν σήμερα 18 Μαΐου

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει…

2 ώρες ago

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2024 είναι των Αγίων Ιουλίας Φαεινής και Γαλατείας. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι…

2 ώρες ago

Εορτασμός 203ης επετείου προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παναγιά στο Χρυσοβίτσι 

Ο Δήμος Τρίπολης, η Τοπική Κοινότητα Χρυσοβιτσίου και ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, έχουν την τιμή να…

4 ώρες ago