ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρες για τις αυξήσεις στα διόδια που έκανε η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Κόντρες και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Γέφυρας ΑΕ, της εταιρείας που έχει τη λειτουργία της Γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης” (Ρίου-Αντιρρίου), να προχωρήσει σε αύξηση των διοδίων από την 1η Ιανουαρίου.

Οι αυξήσεις, παρά την άτυπη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ όλων των παραχωρησιούχων των μεγάλων οδικών αξόνων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να παγώσουν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, όπως έγραψε το Capital.gr, “έσπασε” από τη Γέφυρα ΑΕ, που προχώρησε σε αυξήσεις στις διελεύσεις μέσω e-pass.

Στο θέμα παρενέβη το Υπουργείο, με τον Υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη να κάνει λόγο για αβλεψία του παραχωρησιούχου και για μείωση της τιμής, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022.

Οι αντιδράσεις και η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στον Υπ. Υποδομών
Οι αυξήσεις στο e-pass της Γέφυρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολιτών που διέρχονται καθημερινώς από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, των δημάρχων των γύρων περιοχών, βουλευτών αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Ν. Φαρμάκης με επιστολή του (βλ. συνημμένο) προς τον Υπ. Υποδομών ανέφερε ότι τα διόδια στη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης αυξήθηκαν κατά 22% για το 2023, δηλαδή ποσοστό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού.

Έτσι, το μηνιαίο κόστος των διελεύσεων για το 2022 καθώς και τα προηγούμενα έτη, ανέρχονταν στο ποσό των 242,56 ευρώ (5,51 ευρώ την ημέρα), από την 1η Ιανουαρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 294,90 ευρώ (6,70 ευρώ την ημέρα). Δηλαδή, πρόκειται για μία αύξηση που υπερβαίνει τα 50 ευρώ τον μήνα ή τα 600 ευρώ τον χρόνο.

“Γνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε στο υπουργείο προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια των υπό παραχώρηση οδικών αξόνων, αλλά και βέβαιος για την κοινωνική σας ευαισθησία, παρακαλώ να εξετάσετε το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες πολίτες της περιοχής μας (εργαζόμενοι σε ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, Σώματα Ασφαλείας, Εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι ΟΤΑ, αυταπασχολούμενοι, κ.λπ.) οι οποίοι ουσιαστικά καλούνται να… επιδοτούν την εργασία τους ή -με άλλα λόγια- να μην μπορούν να καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες από το εισόδημά τους, μόνο και μόνο για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους”, σημειώνει ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας πως η λύση στο πρόβλημα μπορεί να προέλθει είτε μέσω κάποιας συνεννόησης με την εταιρεία διαχείρισης του έργου, είτε μέσω κάποιας μορφής επιδότησης ή φορολογικής ελάφρυνσης”.

Είχε ανακοινώσει τις αυξήσεις από τον Δεκέμβριο η Γέφυρα
Παρά τις αντιδράσεις, οι αυξήσεις στο e-pass είχαν ανακοινωθεί από τη Γέφυρα ΑΕ από τα τέλη Δεκεμβρίου. Στην ανακοίνωσή της στις 28 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι “οι τιμές απλής διέλευσης θα παραμείνουν σταθερές και οι χρήστες θα ενημερωθούν εγκαίρως για την ημερομηνία εφαρμογής νέων τιμών”, αναφέροντας ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση ότι “θα προβεί στην απευθείας λεπτομερή ενημέρωση των συνδρομητών “ΓΕΦΥΡΑ e-pass” για τις προσαρμογές που θα υπάρξουν από 01.01.2023 στα ηλεκτρονικά εκπτωτικά προγράμματα από τα οποία αυτοί εξυπηρετούνται”.

Η παρέμβαση του Υπουργείου
Η κίνηση της Γέφυρας για αύξηση των διοδίων προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη δυσθυμία του Υπουργείου, καθώς η κίνηση αυτή αφενός μεν διαφοροποιείται από τη συμφωνία που έχει γίνει με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους για πάγωμα των αυξήσεων, όταν μάλιστα και αυτοί διαθέτουν εκπτωτικά προγράμματα (e-pass), αλλά και με τα όσα ξεκαθάρισε προσφάτως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις διοδίων στις εθνικές οδούς, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις”.

“Επειδή διαβάζω διάφορα περί αυξήσεων που έρχονται με τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αύξηση διοδίων”, ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Καραμανλής.

Χτες το βράδυ ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ότι το πακέτο 44 διελεύσεων από τη Γέφυρα (για 22 εργάσιμες μέρες) κόστιζαν το 2022 συνολικά 242,56 ευρώ και χρησιμοποιούταν κυρίως από εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν καθημερινά τη διαδρομή Ρίο-Αντίρριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας από 1/1/2023 το συγκεκριμένο πακέτο θα αυξανόταν σε 294,90 ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καραγιάννης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, “θεωρήσαμε ότι αυτή η αβλεψία έπρεπε να διορθωθεί και καλέσαμε την εταιρεία να το διορθώσει. Όπως πληροφορηθήκαμε, η εταιρεία θα ανακοινώσει αύριο πως η τιμή του πακέτου θα διαμορφωθεί τελικά σε 232,90 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι”.

Ο Υφυπουργός εξήγησε πως οι παρεμβάσεις του υπουργείου γίνονται για την τιμή της μοναδικής διέλευσης καθώς “τα εκπτωτικά πακέτα εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η σημαντική αύξηση της τιμής του πακέτου πολλαπλών διελεύσεων που απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους ανάγκασε το υπουργείο να παρέμβει.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Γέφυρας ΑΕ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές των εκπτωτικών προγραμμάτων καθώς και αν θα υπάρξει τοποθέτηση για τα όσα ακούστηκαν αλλά και για τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

hlektragr

Recent Posts

Έξοδος Πάσχα: Αδειάζει η Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών – Κορίνθου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από τις 06:00 τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι τις…

5 ώρες ago

Δημοπρασία εκμίσθωσης του Κτιρίου Υποδοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΗΡΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΗΡΕΙΑ…

5 ώρες ago

Ξυλόκαστρο : Πρόγραμμα – Πρόσκληση Περιφοράς Επιταφίου Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου & Εορτασμού Αναστάσεως 2024

03 Μαΐου Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ώρα 10:00        ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ Οι οδηγοί θα σχηματίσουν διάδρομο στο…

5 ώρες ago

Σε εργοτάξια στο Λουτράκι και στο Ρίο ο Ταχιάος: Προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

Αυτοψίες στα εργοτάξια των ενεργών συμβάσεων που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στο Λουτράκι και το…

5 ώρες ago

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία

Συνελήφθησαν τρία άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων σε Αρκαδία και Κορινθία…

5 ώρες ago