ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Επιμελητήριο Ηλείας: Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τους πυρόπληκτους 2021

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

καθημερινά δεχόμαστε τις έντονες διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 και δεν έχουν λάβει καμία προκαταβολή ούτε κατά την φάση της Α πληρωμής πριν το Πάσχα ούτε και κατά την Β πληρωμή, τον Δεκέμβρη του 2022, παρόλα τα σχετικά μηνύματα που τους εστάλησαν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κρατική αρωγή μας απάντησαν ότι τα χωριά Βαρβάσαινα, Κολύρι, Λαμπέτι του Δήμου Πύργου πλην ελαχίστων ελαιώνων δεν καλυφθήκαν από το δορυφόρο Κοπέρνικο και συνεπώς δεν θα λάβουν καμία προκαταβολή. Γιατί να ευθύνονται ωστόσο οι πυρόπληκτοι αν δεν το συμπεριέλαβε ο δορυφόρος;

Άλλωστε τον Ιούλιο πέρασε ο γεωπόνος – εκτιμητής του ΕΛΓΑ και εκτίμησε τα καμένα ελαιόδεντρα, και λογικό είναι να λάβουν και αυτοί οι πυρόπληκτοι την προκαταβολή. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι, περίπου 220 οικογένειες που έχουν ήδη χάσει το εισόδημα τόσο του 2021 όσο και του 2022.

Θα πρέπει λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να βρεθεί τρόπος να λάβουν και αυτοί οι συμπολίτες μας την προκαταβολή, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, τονίζουν ότι η αποζημίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανά δένδρο είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ.

Ο ΕΛΓΑ μας πληροφόρησε ότι είναι πρόγραμμα ΠΣΕΑ και περιμένουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά θα γίνουν οριστικοποιημένες αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα σταλούν τα πορίσματα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πληρωθούν μετά από δυόμισι με τρία χρόνια περίπου.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο παραπάνω χρόνος είναι ιδιαίτερα μακρύς και ζητάμε την παρέμβαση σας ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

hlektragr

Recent Posts

Τουρισμός: Οι αρχαιολογικοί χώροι κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων έναντι των Μουσείων – Πρωτιά για την Αρχαία Κόρινθο

Κερδίζουν την «κούρσα» των εισπράξεων οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας έναντι των μουσείων σύμφωνα με…

5 ώρες ago

Έκτακτο Γεγονός: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο (video)

Άγνωστος πυροβόλησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μετά από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. Όπως…

7 ώρες ago

Επιμελητήριο Κορινθίας: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στη Βιομηχανία

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων…

9 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου

Με εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα του 2ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου…

9 ώρες ago

Δήμος Κορινθίων: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη 15 Μαϊου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 15 Μαϊου 2024 στις 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων με 31 θέματα…

9 ώρες ago

Πυροσβεστική: 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες

Από Ω/18:00/13-05-2024 έως Ω/18:00/14-05-2024 εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους…

10 ώρες ago