Το «οπλοστάσιο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο που ξεκινά με τον Τραμπ

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί απροετοίμαστη αυτήν τη φορά, όπως το 2016, κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ

να πακέτο με ισχυρά αντίμετρα έχει στη φαρέτρα του το Πεκίνο, το οποίο προετοιμάζεται για αντίποινα σε περίπτωση που ο Τραμπ κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες του που σηματοδοτούν έναν νέο εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας.

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί απροετοίμαστη αυτήν τη φορά, όπως το 2016, κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε έναν πόλεμο με υψηλότερους δασμούς, αυστηρότερους ελέγχους στις επενδύσεις και κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, γράφουν οι FT.

Όμως, ενώ η εύθραυστη οικονομική προοπτική της Κίνας την έχει καταστήσει πιο ευάλωτη στις πιέσεις των ΗΠΑ, το Πεκίνο έχει εισαγάγει σαρωτικούς νέους νόμους τα τελευταία οκτώ χρόνια που συνίσταντι στη μαύρη λίστα ξένων εταιρειών, στην επιβολή κυρώσεων από τη δική της πλευρά, αλλά και τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Αυτή είναι μια αμφίδρομη διαδικασία. Η Κίνα φυσικά θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ με οποιονδήποτε τρόπο, θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Wang Dong, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Συνεργασίας και Κατανόησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Πρόσθεσε, όμως, καθιστώντας σαφή την αποφασιστικότητα της Κίνας ότι: «εάν οι συνομιλίες αποβούν άκαρπες, όπως συνέβη το 2018, θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας» ξεκαθάρισε, με φόντο τα σήματα που έχει στείλει ο Τραμπ.

Το οπλοστάσιο

Σε σχέση με το 20216 η Κίνα εαυτήν τη φορά δεν είναι απροετοίμαστη. Εχει στη διάθεσή της τον νόμο «κατά των ξένων κυρώσεων» που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τα μέτρα που λαμβάνονται από άλλες χώρες και έναν «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων» για ξένες εταιρείες που θεωρεί ότι υπονομεύουν τα εθνικά της συμφέροντα.

Επίσης -και αυτό κι αν είναι «όπλο»- ο διευρυμένος νόμος για τον έλεγχο των εξαγωγών σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που της δίνει η παγκόσμια κυριαρχία της στην παροχή καίριων πόρων, όπως οι σπάνιες γαίες και το λίθιο, που είναι ζωτικής σημασίας για τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Τα πρώτα μηνύματα

Ο Andrew Gilholm, επικεφαλής ανάλυσης για την Κίνα στη συμβουλευτική εταιρεία Control Risks, είπε ότι πολλοί υποτίμησαν τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει το Πεκίνο στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο ίδιος επεσήμανε τους «προειδοποιητικούς πυροβολισμούς» τους τελευταίους μήνες, όπως ήταν οι κυρώσεις εις βάρος της Skydio, τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής drone που προμηθεύει τον ουκρανικό στρατόκαι προμηθευτή του στρατού της Ουκρανίας, απαγορεύοντας σε κινεζικούς ομίλους να παρέχουν στην εταιρεία κρίσιμα εξαρτήματα.

Το Πεκίνο έχει επίσης απειλήσει να συμπεριλάβει την PVH, τη μητρική των Calvin Klein και Tommy Hilfiger, στη «λίστα αφερέγγυων» επιχειρήσεων, μια κίνηση που θα μπορούσε να μπλοκάρει την πρόσβασή της στην τεράστια κινεζική αγορά.

«Η Κίνα δεν έχει απαντήσει ακόμη»

«Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο αναλυτής προσθέτοντας: «Συνεχίζω να λέω στους πελάτες μας: “Νομίζετε ότι έχετε τιμολογήσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αλλά δεν το έχετε κάνει, γιατί η Κίνα δεν έχει απαντήσει ακόμη”».

Η Κίνα δίνει ακόμη τη μάχη της προκειμένου να καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας και πόρων της πιο ανθεκτικές απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ, ενώ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο εμπόριο με χώρες λιγότερο ευθυγραμμισμένες με την Ουάσιγκτον.

«Όλοι περίμεναν ήδη το χειρότερο, οπότε δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Όλοι είναι έτοιμοι», δήλωσε ο Wang Chong, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών Zhejiang, αναφερόμενος στη διατήρηση ως έναν βαθμό της πολιτικής Τραμπ απέναντι στην Κίνα.

Ομως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα δύσκολο πλαίσιο και σε ό, τι αφορά την εγχώρια οικονομία της Κίνας που κάνει πιο σοβαρή μια κλιμάκωση της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, με μια κλιμάκωση των δασμών μέχρι το 60%. Η επιιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η χαμηλής εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και η ιστορικά υψηλή ανεργία στους νέους είναι καινούργια δεδομένα και για την Κίνα που την καθιστούν πιο ευάλωτη.

Μια άλλη ερμηνεία

Από την άλλη, ο Τζο Μαζούρ, εμπορικός αναλυτής ΗΠΑ-Κίνας με την Trivium, εταιρεία συμβούλων στο Πεκίνο, θέτει μια τελείως διαφορετική ερμηνεία του αντίκτυπου των ενδεχόμενων αυξημένων δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Οπως είπε, το σύνολο των μέτρων Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Κίνας, εφόσον σε αυτά περιλαμβάνονται και δασμοί τουλάχιστον 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ από όπου και αν προέρχονται.

«Εάν άλλες μεγάλες οικονομίες αρχίσουν να βλέπουν τις ΗΠΑ ως αναξιόπιστο εμπορικό εταίρο, μπορεί να επιδιώξουν να καλλιεργήσουν βαθύτερους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα σε αναζήτηση πιο ευνοϊκών εξαγωγικών αγορών», εξήγησε τη θεωρία του ο αναλυτής.

Πηγή: ΟΤ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ