Πόλεμος στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: Οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία – Θα πληρώσει βαρύ τίμημα
Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών-μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον ανόητο πόλεμο αμέσως, να σταματήσει την επίθεσή της, να αποσύρει όλες τις της δυνάμεις από την Ουκρανία και να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου μακριά από την επιθετικότητα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως σημείωσε, οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. «Η Ρωσία έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για τη διακοπή περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αμφισβητεί ανοιχτά την ευρωπαϊκή διεθνή τάξη και χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να πετύχει τους στόχους της«, επισήμανε.
Πρόσθεσε δε ότι ο κόσμος θα καλέσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. «Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Λευκορωσία αυτή που διευκολύνει την επίθεση», ανέφερε.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η απόφαση του Πούτιν να συνεχίσει την επίθεση είναι ένα τραγικό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα τα επόμενα χρόνια.
Υπογράμμισε δε ότι σι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν αποφασίσει να επιβάλουν βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα περισσότερο ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα διότι αυτή η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη», επισήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι σε απάντηση της μαζικής συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την άμυνα του και την αποφασιστικότητα του.
«Αναπτύσσουμε στοιχεία των δυνάμεων απόκρισης του ΝΑΤΟ, στη θάλλασσα, στη γη και στον αέρα για να ανταποκριθούμε άμεσα σε κάθε περίσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στο ανατολικό μέρος της συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεροσκάφη σε εγρήγορση σε 30 διαφορετικά σημεία, πάνω από 120 πλοία από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων και τριών στολίσκων με αεροπλανοφόρα.
«Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για να προστατεύσουμε τους συμμαχους μας και κάθε ίντσα της νατοϊκής επικράτειας», επισήμανε.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι ηγέτες σήμερα ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία. «Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βονσία Ερζεγοβίνη. Να τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν στην πορεία των δημοκρατικών τους μεταρρυθμίσεων»,
«Η κρίση αυτή καταδεικνύει τη σημασία της κοινής στάσης Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς έναν ισχυρό υπερατλαντικό δεσμό», κατέληξε.