Η Ουκρανία βομβάρδισε ρωσόφωνο χωριό στον Ντονμπάς

Ουκρανία: Η Ουκρανία προχώρησε στον βομβαρδισμό χωριού στις ρωσόφωνες περιοχές στον Ντονμπάς σύμφωνα με το Open.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν πολλά ρωσικά πρακτορεία το ουκρανικό πυροβολικό χτύπησε με οκτώ τουλάχιστον οβίδες των 122mm οι οποίες είναι απαγορευμένες και από τις Συμφωνίες του Μινσκ το χωριό στην Ανατολική Ουκρανία, καταστρέφοντας τουλάχιστον έξι σπίτια και ένα όχημα.

Στο μεταξύ, μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Επίσης η Ρωσία αποφάσισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία, οι διπλωμάτες έπεσαν θύματα απειλών στην Ουκρανία και το Κίεβο δεν αντέδρασε.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίζουμε τους Ρώσους διπλωμάτες και υπαλλήλους της πρεσβείας και των γενικών προξενείων. Για να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να εκκενώσει το προσωπικό των ρωσικών ξένων αποστολών στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί στο πολύ εγγύς μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την έγκριση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για χρήση ρωσικού στρατού στο εξωτερικό αναφορικά με τη χρήση στρατού στο Ντονμπάς, δήλωσε ότι θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχουν πια, καθώς αναγνωρίσαμε την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR).

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Λουγκάνκ και του Ντονέτσκ σημαίνει και την αναγνώριση Συντάγματος και συνόρων. «Το καλύτερο που έχει να κάνει το Κίεβο είναι να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα αποτελεί στρατηγική απειλή για τη Ρωσία», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη χρήση του στρατού στο εξωτερικό
Η ομόφωνη ψηφοφορία της Ρωσικής Γερουσίας έδωσε στον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την εξουσία να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το ρωσικό κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας την Τρίτη.

Απευθυνόμενος στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου, ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε να εγκριθεί μια ανάπτυξη του στρατού της στο εξωτερικό, κάτι που συμμερίστηκαν τελικά και τα υπόλοιπα μέλη της Γερουσίας.

Πούτιν: Δεν επιχειρούμε να αναστήσουμε τη Ρωσική Αυτοκρατορία
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε σήμερα τις αιτιάσεις ότι με τις πρόσφατες κινήσεις του επιχειρεί να ανασυστήσει τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

«Προβλέψαμε τις εικασίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποκαταστήσει την αυτοκρατορία της μέσα στα αυτοκρατορικά της όρια», δήλωσε ο Πούτιν μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλιεφ, στο Κρεμλίνο. «Αυτό δεν αντιστοιχεί επ’ ουδενί στην πραγματικότητα».
Από το Κρεμλίνο τονίστηκε την Τρίτη (22/2) ότι ελπίζει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων ουκρανικών περιοχών ως ανεξάρτητων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στη διπλωματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να πει εάν οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ήδη εισέλθει στις δύο αυτονομιστικές περιοχές που συχνά αναφέρονται απλώς ως Ντονμπάς. Είπε επίσης ότι η απόφαση αποστολής δυνάμεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη πως η Ουκρανία ενδέχεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, αφού η Μόσχα αποφάσισε να αναγνωρίσει δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες.

Μιλώντας μαζί με τον Εσθονό ομόλογό του, ο Ζελένσκι είπε ότι εξετάζει το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών του για διακοπή των σχέσεων. «Έλαβα αίτημα από το υπουργείο Εξωτερικών. Θα εξετάσω το θέμα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου μας, θα εξετάσω αυτό το θέμα», δήλωσε.

Η ανακοίνωση του Πούτιν τη Δευτέρα και η υπογραφή του διατάγματος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και άμεσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ στις αποσχισθείσες περιοχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πρόκειται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος στη νυχτερινή του ομιλία στο έθνος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, υποβάθμισε την προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία, αλλά είπε ότι θα ήταν έτοιμος να θεσπίσει στρατιωτικό νόμο εάν συνέβαινε αυτό.

«Όσον αφορά τον στρατιωτικό νόμο… αυτό το ερώτημα είναι σαφές για εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει ισχυρός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εάν υπάρξει ευρεία κλιμάκωση, τότε θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος», είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ